fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Biroul Municipal USR Iași denunță conducerea Salubris la DNA

Biroul Municipal USR Iași denunță conducerea Salubris la DNA


Biroul Local al USR Iași, reprezentat de președintele Filip Havârneanu și  consilierii locali, a făcut astăzi un denunț către Direcția Națională Anticorupție Iași pentru a solicita verificarea modului în care au fost declarate raportările realizate de către S.C. Salubris S.A. cu privire la cantitatea de deșeuri colectate și cantitatea de deșeuri reciclate. În acest moment, avem suspiciuni că datele au fost falsificate cu premeditare, iar conducerea Salubris a aprobat cu bună știință cifrele false.

Primăria a mințit an de an în raportările privind deșeurile reciclate. Un control realizat de inspectorii Agenția pentru Fondul de Mediu a scos la iveală diferențe masive între cantitățile de deșeuri declarate de municipalitate ca fiind depozitate/reciclate în perioada 2017-2019 și cantitățile reale depozitate/reciclate.

De aceea, Municipalitatea a fost amendată cu 6 milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Bani care trebuie plătiți de la bugetul local, adică din contribuțiile ieșenilor! Mai exact, în urma verificărilor, inspectorii fiscali din cadrul Agenției pentru Fondul de Mediu au descoperit falsificarea datelor reale de către Primăria Iași în privința deșeurilor colectate și reciclate. Pentru perioada 2017-2019, Primăria a reciclat din pix peste 84.843 de tone de deșeuri, micșorând obligația de plată față de Fondul pentru Mediu cu 3 milioane de lei pentru anii 2017, 2018 și 2019. În 2020, Primăria a depășit ținta de deșeuri reciclare cu 61.670 tone depozitate în plus, astfel că Municipiul Iași va trebui să deconteze din bugetul local 3.083.500 lei pentru neîndeplinirea obligațiilor legale ale SC Salubris SA.

Sub conducerea lui Mihai Chirica, până și banala colectare a gunoiului devine o problemă penală. Inițiativa noastră vine însoțită de avertismentul că "gunoiul" nu poate fi băgat sub preș la nesfârșit. Salubris care este o fabrică de recompense pentru directori, este, din păcate, o instituție de procesare a mizeriilor din administrație, cu salarii ca pentru milionari. Ieșenii chiar și-au pierdut orice garanție că în Primărie se lucrează curat și că se dorește binele cetățeanului. În realitate, oamenii plătesc din banii lor nesăbuința Primăriei care este sancționată constant. Reciclarea care se impune nu ar trebui să vizeze doar deșeurile, ci și aparatul de conducere, atât de pierdut în ilegalități", a declarat Filip Havârneanu, președintele USR Iași.

Organizația Municipală a USR Iași atrage atenția și asupra faptului că în ultimii ani cheltuielile pentru salarizarea directorului și a membrilor în Consiliul de Administrație au crescut exponențial, fără a crește și nivelul de colectare și reciclare selectivă a deșeurilor. Adică avem o conducere remunerată fără măsură și rezultate zero. Avem bani dați cu dedicație pentru directori care s-au specializat în falsuri și minciuni, ca să țină scorul lui Mihai Chirica.

În ultimii ani au crescut tarifele pentru salubritate cu aproape 50%, dar au crescut de aproape patru ori și indemnizațiile pentru director și membrii Consiliului de Administrație. Salariile umflate sunt susținute, desigur, pe spinarea ieșenilor și, pe lângă asta, noi toți suntem obligați să plătim o amendă de 6 milioane pentru neîndeplinirea țintelor de colectare și reciclare selectivă impuse prin legislația națională. Este o situație absurdă: Alianța PNL-PSD din CL Iași crește veniturile incompetenților, în loc să îi sancționeze. În 2020, un membru în CA a încasat, lunar, în medie, 5.500 lei net! Adică 65.000 lei anual. Între 2018 și 2019, valoarea indemnizațiilor a crescut de 4 ori! În aceeași perioadă, Salubris nu reușea să îndeplinească țintele de colectare și de reciclare selectivă impuse de Agenția pentru Fondul de Mediu”, a declarat Răzvan Timofciuc, liderul consilierilor locali USR Iași.

Totodată, Timofciuc atrage atenția că această explozie a indemnizațiilor celor din conducerea Salubris a avut loc odată cu venirea directorului Neculau Cătălin, în 2017.

„Salubris este în serviciul cetățenilor, furnizează un serviciu public, iar aceste indemnizații exagerate sunt o bătaie de joc la adresa fiecărui ieșean care muncește din greu și plătește taxe și impozite la zi. 5.500 euro pe lună, net, este venitul directorului Salubris. Sunt ieșeni care trudesc 60 de zile și tot nu câștigă acești bani. Este o dereglare între plată și eficiență la Salubris și trebuie să se facă dreptate! Consilierii USR au solicitat încă din 2020 reducerea la jumătate a salariilor directorilor şi a celor din Consiliile de Administraţie. Chiar şi aşa, veniturile medii ale directorilor ar fi de minim 10.000 lei net pe lună, iar indemnizaţiile celor din CA de 2.000 lei net. Dacă propunerea noastră ar fi fost aprobată, s-ar fi făcut o economie generală de peste un milion de euro”, a mai spus consilierul local USR.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: