fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cristi Berea (Senator USR Iași): România merită un guvern capabil să propună măsuri economice eficiente, cu viziune și cu asumare a răspunderii

Cristi Berea (Senator USR Iași): România merită un guvern capabil să propună măsuri economice eficiente, cu viziune și cu asumare a răspunderii


Problema împrumuturilor pe termen lung și a dobânzilor mari pare o problem recurentă pentru România. Cu toate acestea, ea s-a înrăutățit vizibil în ultimul an. Conducerea Partidului Național Liberal i-a obișnuit, din păcate pe cetățeni, cu o administrație proastă și cu o viziune care nu depășește perspectiva viitoarelor alegeri.

De multe ori am putut observa cum liderii partidului și-au asumat sarcini și obligații negândite pe termen lung și care, pentru a le justifica, au recurs la discursuri populiste, demne de extrema dreaptă, învinuind Uniunea Europeană și alte instituții externe, pentru a se absolve ei de vină. Cel mai recent exemplu este cel al achiziționării vaccinurilor, o decizie pe deplin asumată de domnul Cîțu și care ulterior, a aruncat mingea în terenul Comisiei Europene, insinuând că tocmai aceast organism a obligat România să achiziționeze numărul excesiv de doze de vaccin, fapt ce evident, nici nu stă în competența Comisiei.

Situația se repetă și acum, în altă formă. Și deși ni se aduc argumente economice ample, baza problemei este una destul de simplă: rata la care un stat se împrumută reprezintă, în definitiv un semn al credibilității acelui stat în fața investitorilor. Pentru un partid ce își propune o abordare liberală a economiei este de neacceptat ca după ani de tranziție și de eforturi, România să rămână în același punct și nimeni să nu poată depista sursa problemei și să adopte măsurile și politicile necesare. Deși împrumutul și datoria publică reprezintă aspecte pe care țara noastră încearcă încă să le deprindă, trebuie privite statisticile Băncii Central Europene, care arată clar faptul că ratele dobânzilor pe termen lung, la care România se împrumută, s-au triplat în ultimul an, cu toată că în februarie 2021 înregistrau cel mai scăzut nivel. Această trecere bruscă trebuie să ne determine să cerem explicații pentru că este clar că într-un an ceva s-a întâmplat. Pentru economie și bugetul public, un an este un termen scurt. În acest termen scurt, bugetul României a fost afectat semnificativ .

România și românii se află în alt punct în Europa și în lume față de unde erau în anii 90. Din această cauză, merită un guvern și un ministru capabil să propună măsuri economice eficiente, cu viziune și cu asumare a răspunderii. Tocmai această lipsă de viziune și măsurile luate doar din interese temporare, determină mediul extern, de investiții să nu se încreadă în guvernare. Din păcate, nici cealaltă jumătate a coaliției nu pare să remarce gravitatea acestei stări de fapt. Domnul Ciolacu, care critica acerb tocmai problema expusă, nu a reușit să aducă în cadrul guvernului limpezime sau măcar puțină responsabilitate.

Întrebările sunt multe și răspunsurile puține. De multe ori, ele constă în termeni economici care nu corespund realității, tocmai pentru a divaga de la adevărata problemă. Problema îi privește pe toți românii și în fața lor, ar trebui răspuns clar și simplu: ce măsuri economice au fost luate, care e perspectiva și înțelesul lor, astfel încât ele au determinat aceste rate enorme de dobânzi?

Până atunci, intrăm în sărbători din nou la coada clasamentului UE, așa cum am mai fost obișnuiți. E o situație frustrantă pentru românii care zi de zi își aduc aportul la economie și la bugetul public și naște nemulțumiri, nemulțumiri care de multe ori duc la o neîncredere față de UE. Este dureros să vedem că Bulgaria se împrumută de aproape 6 ori mai ieftin și că până și Grecia, care se recuperează după o criză economică devastatoare, stă mai bine. Dar înainte de asta, trebuie să învățăm să ne uităm în propria ogradă. Asta ar trebui să învețe și guvernul Ciucă când adoptă orice politică.

Cristi BEREA

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30