fbpx
 
Haos: polițiștii locali patrulează pe jos ca să facă piciorul frumos. În schimb șefii au 5 șoferi personali

Haos: polițiștii locali patrulează pe jos ca să facă piciorul frumos. În schimb șefii au 5 șoferi personali


În Poliția Locală nu mai există benzină pentru patrulatul pe străzi. Polițiștii au ordin, de cinci luni, să meargă pe jos la intervenții

În 2021, valoarea amenzilor și toți ceilalți indicatori ai activității Poliției Locale au fost la jumătate față de 2020

Deși nu se cumpără benzină, bugetul total este mai mare decât anul trecut

Aberațiile continuă: sunt 5 șoferi plătiți ca să facă diverse comisioane pentru șefi, deși aceștia au permise de conducere

În plus, la Poliția Locală se cheltuie 300.000 de euro/an cu 10 cai, deși nici aceștia n-au nicio activitate utilă. La intervenții se merge pe jos, în schimb au Poliția Călare

Norocul lor că au cai. Poliția Locală a rămas fără benzină.

Vin cu mașina la secție și o parchează, fiind obligați apoi să patruleze pe jos

De la începutul anului, cota de benzină pentru mașinile de patrulare ale Poliției Locale s-a subțiat, deși bugetul instituției este mai mare decât anul trecut. Polițiștii care activează în cadrul celor 6 secții de poliție din Iași au primit ordin să ajungă în post fix cu mașina, s-o lase acolo și să pornească pe jos unde au treabă sau unde apare vreo sesizare.
Numărul mașinilor de patrulare a fost redus pe fiecare tură, acum există câte un singur autoturism pe secție. Înainte erau două sau trei mașini. „La sesizări, mergem cu tramvaiul, autobuzul sau pe jos. Ca să ajungem la secții ne înghesuim mai mulți într-o mașină. Când ajungem acolo, fiecare se descurcă cum poate. Situația nu este nouă, a fost instituită de la începutul anului”, spune, sub anonimat, un angajat al instituției.
Informația este confirmată de conducere, care susține că este ceva provizoriu: „A fost licitație de carburant, urmează să fie emise cardurile de alimentare”, spune Georgel Grumeza, directorul adjunct al Poliției Locale Iași. Pe SICAP, portalul achizițiilor publice, procedura încă este în desfășurare, deși suntem aproape la jumătatea anului.

Aveau mașini 24 de ore din 24

De la începutul anului, polițiștii locali au primit ordin să meargă pe jos. Tot atunci, numărul mașinilor de patrulare detașate la secțiile de poliție din oraș a fost micșorat. Nu li s-a transmis oficial care este motivul. Neoficial, au aflat: nu este benzină, se face economie.
„Nu este o lipsă de bani, bugetul este mai mare decât anul trecut, banii pentru carburant sunt mai mullți pentru acest an. Licitația a fost organziată foarte târziu”, spune un angajat al instituției.
Acesta povestește cum, de câteva luni, fiecare se descurcă cum poate. „Înainte, la fiecare din cele 6 secții de Poliție erau două patrule cu mașina. La unele secții mai aglomerate, cum este cea din Tătărași, erau și zile cu trei mașini. Dintr-un total de 3, 4 sau 5 patrule pe fiecare tură de opt ore, două sau trei aveau autoturism de serviciu. De câteva luni și în prezent, este o singură patrulă cu mașina, dar și la aceasta ordinul este să ajungi în punct fix și apoi mergi pe jos”, explică polițistul.

Adjunctul Poliției Locale, Georgel Grumeza, nu știe de ce nu s-au împărțit încă bonurile de benzină

Merg cu tramvaiul la intervenții

Ce presupune că se descurcă fiecare cum poate: oamenii se mai grupează, se înghesuie mai mulți în aceeași mașină care pleacă de la sediul Poliției Locale către secții. Odată ajunși, o lasă și merg pe jos. „Problema apare dacă ești în marginea teritoriului secției și apare o situație în cealaltă parte. Mergi pe jos, cu autobuzul sau cu tramvaiul. Avem colegi care fac asta, dar timpul de intervenție crește de la un maxim 7-10 minute la peste 20 de minute-jumătate de oră. Nu este nimic eficient în acest sistem, poți avea toate patrulele pe o margine a secției, mașina rămasă în mijloc și o intervenție în partea cealaltă a teritoriului secției. Durează foarte mult”, mai explică polițistul.

Poliția Locală trăiește și cu 10% din benzina de anul trecut

În patru luni din anul 2022 – o treime de an, Poliția Locală Iași a cumpărat carburant de două ori, prin achiziție directă, de la Lukoil România (17.394 de lei) și de la Rompetrol (8.403 lei). Benzina și motorina în valoare de 25.800 de lei a fost utilizată în primele parte a anului. Cantitatea e ridicolă față de anii trecuți.
În 2021, Poliția locală a avut un buget total pentru carburant și lubrifianți de 272.000 de lei. Cu un an înainte, în 2020 fusese de 323.000 de lei. Cei 25.800 de lei din acest an reprezintă a zecea parte din carburantul comandat anul trecut.
E ca și cum ar fi avut anul trecut buget de puțin peste 100.000 de lei pentru benzină și motorină, în condițiile în care în 2022 prețul combustibilului a explodat. Ținând cont de faptul că Poliția Locală are 41 de autovehicule utilizate zilnic, banii cheltuiți în acest an reprezintă o cotă de carburant, în medie, pe fiecare mașină de 629 de lei. Deci vreo 150 de lei/lună.

Polițiștii locali mai văd orașul și din postura de pietoni, nu doar din mașină. 90% din amenzile pe care le dau sunt pentru regimul parcărilor

Provizorat de 4 luni. „Așteptăm emiterea cartelelor”

Poliția Locală are un buget de 300.000 de lei pentru lubrifianți și combustibil în acest an. În aprilie, s-a desfășurat în SICAP o procedură simplificată pentru achiziționarea de carburanți în valoare de 151.147 de lei.
Pe portalul achizițiilor nu este desemnat un câștigător, procedura figurând ca fiind încă în desfășurare. Surse din instituție spun însă că licitația are și un câștigător: Mol România, dar că nu se face adjudecarea și semnarea contractului. „Există această licitație, este câștigată, așteptăm acum emiterea cardurilor de carburant. Avem, într-adevăr, o lipsă de combustibil, dar este o situație de moment, până la emiterea cardurilor de către compania câștigătoare a licitației”, a declarat Georgel Grumeza, directorul adjunct al Poliției Locale Iași.

Liviu Hliboceanu, cercetat de DNA în Dosarul Amanta, este unul dintre șefii din Poliția Locală care beneficiază de serviciile unui șofer personal

Le-a crescut bugetul, dar eficiența este mai mică

Instituția subordonată Primăriei Iași are, în 2022, un buget total de 34 de milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor este pentru salariile celor 362 de angajați, dintre care 285 sunt polițisti locali, restul fiind personal TESA. Ei trebuie să acopere, în ture, o arie de 95.61 km pătrați, cât este teritoriul a șase secții de Poliție din Municipiul Iași. La fiecare secție funcționează câte un serviciu de ordine publică al Poliției Locale. În 2021, bugetul total al Poliției Locale a fost de 29,57 milioane de lei.
Eficiența instituției a scăzut în 2021 față de 2020. Angajații au întocmit 17.402 procese verbale de amendă în 2021, față de 22.677 în 2020, iar valoarea amenzilor a scăzut în 2021 la 5,45 milioane de lei, față de 11,3 milioane de lei în 2020.
Din totalul amenzilor aplicate în 2021, au fost achitate doar 919, în valoare de 105.615 lei. Restul sumelor au fost trimise pentru executare la Direcția de Finanțe Publice Locale și ANAF.

Activitatea Poliției Locale a fost la jumătate în 2021 față de 2020. Doar 1% din amenzi sunt plătite, restul fiind uitate pe circuitul birocratic al statului

Activitatea Poliției Locale se rezumă la mii parcări ilegale

Cea mai mare parte a activității Poliției Locale o reprezintă abateri mărunte: au fost 1.085 sesizări pentru tulburarea liniștii publice (759 pe stradă, 326 în locuințe), 3.786 sesizări rutiere (1.518 blocări de căi de acces, 604 staționări neregulamentare, 1.033 - ocuparea locurilor de parcare de reședință). Polițiștii locali au fost chemați în 2021 la 1.177 de accidente ușoare.
Eficiența le-a scăzut și la constatarea faptelor penale: 187 în 2021, față de 259 în 2020.
Ca dotare, Poliția Locală Iași are 41 de mașini și două remorci. Cele mai multe sunt Dacia Logan – 29. Mai au 4 Dacia Duster, ale conducerii, un Ford Ranger, precum și câteva autoutilitare.

Mihai Chirica și Florin Zanfirescu, șeful Poliției Locale, au inventat sistemul în care se dau sute de mii de euro pentru cai, iar polițiștii sunt pedeștri

Au cinci șoferi pentru șefi, deși toți au permis de conducere

Deși una dintre condițiile de a da concurs pentru un post de polițist local este deținerea permisului de conducere pentru cel puțin categoria B, instituția plătește nu mai puțin de cinci șoferi, dintre care doi la Serviciul Administrativ.
Conform surselor din instituție, rolul lor este ori de a-i însoți prin oraș pe șefii de birouri, la rândul lor posesori de permis de conducere, ori de a transporta diferite materiale sau caii de la Miroslava.
„Șoferii au fost angajați pentru că regula cu permisul de conducere este de câțiva ani, înainte de această perioadă nu era obligatoriu. Și încă sunt oameni din instituție care nu au permis, atunci este nevoie de aceștia”, a explicat Lucian Bunduc, șeful sindicatului Pro Lex din cadrul Poliției Locale.

Article image
Mulți sunt neamuri, în toate combinațiile, soț-soție, tată-fiică, până și mătușă-nepoată lucrând împreună în același Birou. Liviu Zanfirescu și-a adus mulți colegi de la Poliția Județeană, după ce aceștia s-au pensionat pe la 45-50 de ani. Toți fac muncă de birou, la căldurică, și încasează câte 1.500 de euro plus pensia. Moment genial cu Mihai Chirica în 2015: „De azi, Harabulă, Cuzuc și Grumeza sunt destituiți!” După 5 an...
Autor Cezar Moraru Anchete 03 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: