fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cristi BEREA (Senator USR Iași): Propagandă și informații false la Olimpiada de Limbă Rusă organizată la Iași

Cristi BEREA (Senator USR Iași): Propagandă și informații false la Olimpiada de Limbă Rusă organizată la Iași


În știrile de la Iași de săptămâna trecută, găsim o veste îngrijorătoare referitoare la propaganda rusească din România, îndreptată către cei mai vulnerabili, copiii. Ce s-a întâmplat este că a avut loc Olimpiada de Limbă Rusă, repartizată în acest an pentru organizare în Iași. Subliniez faptul că, în ciuda contextului actual și a importanței sancționării Rusiei din diverse puncte de vedere pentru crimele comise in ultimele luni, cunoașterea limbii ruse rămâne și va rămâne o chestiune legată de educație. Nu putem renega ani de cultură rusească din cauza unui regim. Germana nu este limba lui Hitler, iar rusa nu este limba lui Putin.

Așadar, a fost organizată competiția pentru testarea limbii ruse în rândul studenților. Problema apare în timpul festivității de premiere, atunci când elevii au fost recompensați pentru participare cu cadouri din partea Casei Ruse. Casa Rusă este cunoscută pentru mai multe instanțe de răspândire a propagandei rusești în România. De această dată, aceștia au pregătit cadouri aparent simple, cărți în limba rusă. Ce poate să fie greșit cu niște cărți?

Ei bine, totul. Casa Rusă a postat mândră pe Facebook faptul că a sponsorizat această olimpiadă și că a promovat burse oferite fără interviu pentru studenții români care își doresc să studieze în Rusia. Postarea a fost repede ștearsă, dar impactul a rămas printre noi.

Organizatorii acestui eveniment educațional, sponsorizat integral din banii statului român ridică din umeri. Aceștia recunosc cu jumătate de gură faptul că nu au primit sponsorizări și aruncă vina unul pe celălalt. Pungile cu cadouri nu au fost niciodată verificate de organizatori înainte ca acestea să ajungă la copii, pe motiv că materialele erau în limba rusă, responsabilitatea era a altcuiva și proveneau din surse sigure. Nici unul dintre organizatori nu a știut și nu s-a îngrijorat referitor la ce se afla în pungi, dar se susține că postarea de pe Facebook este una mincinoasă și că nu au existat pliante sau discuții despre bursele pentru elevi. Menționez și faptul ca au fost făcute poze participanților fără acordul acestora.

Problema apare dacă schimbam întrebarea. Nu mai întrebăm ce a fost în pungi, ne întrebăm ce putea să fie în pungi, ce va fi în următoarele pungi, acum că am arătat Casei Ruse că se poate. Vă răspund, propagandă rusească și informații false. Cine este responsabil dacă unul dintre acești copii face o decizie care va avea un impact asupra întregii sale vieți? Este foarte important să aflăm cum a fost posibil ca un eveniment al ministerului să fie asociat cu Casa Rusă și cum să prevenim astfel de evenimente. Este vital să ne apărăm tânăra generație de astfel de influențe negative și este inacceptabil să primim propaganda rusească în educația noastră.

Cristi BEREA

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac