fbpx
 
În Vișan se construiește un nou oraș, în timp ce la Iași stai 6 luni după certificat de urbanism și 4 ani după autorizație

În Vișan se construiește un nou oraș, în timp ce la Iași stai 6 luni după certificat de urbanism și 4 ani după autorizație


În satul Vișan din comuna Bârnova, la doi pași de Iași, se ridică unul dintre cele mai accesibile blocuri de apartamente din oraș. Prețul fixat de dezvoltator este de aproximativ 1.100 de euro/mp, în condițiile în care în zonă prețul a ajuns la 1.300 – 1.400 de euro/mp sau mai mult.
„Nu doar prețul mai avantajos este important. Există și alți factori: apropierea de centru, calitatea sfaltului, viitorul zonei”, explică dezvoltatorul, Aurel  Rascenco. Imobilul este situat într-o zonă în continuă dezvoltare.

Singurul loc din Iași unde mai găsești apartamente la 1.100 euro/mp

Preț scăzut: 1.100 euro/mp

În complexul Auras, compus din trei tronsoane, apartamentele cu suprafețe utile de la 37.5 la 62.5 mp, cu 1- 3 camere, au prețuri cuprinse între 40.000 și 66.000 de euro. Sunt printre cele mai avantajoase financiar apartamente din Iași, în condițiile în care alte proiecte dezvoltate în aceeași zonă au costuri de 1.300 – 1.400 euro/mp. Pentru zona mai apropiată de centru, apartamentele noi se vând acum mai scump decât atât: prețurile au ajuns la 1.800 – 1.900 de euro/mp.
Imobilul P+6 ridicat aproape de intrarea în Vișan este compus din trei tronsoane care, la finalizare, vor avea 119 apartamente. „Primul tronson cu 42 de apartamente a fost dat în folosință la finalul anului trecut, alte două tronsoane sunt acum în lucru și urmează finalizarea lor”, a precizat dezvoltatorul Aurel Rascenco.
La 100 de m de imobil sunt magazine și farmacii, iar o stație de autobuz se află la mai puțin de 50 de metri distanță. Indiferent de modalitatea de plată aleasă – cash, credit ipotecar sau Prima Casă, prețul este neschimbat, în condițiile în care există dezvoltatori care, la plata prin rate bancare, vând apartramentele mai scump decât prețul de listă.

Family Market: un nou mall se deschide în Vișan, la doi pași de noul cartier

Apropierea de centrul Iașului

Deși situat într-un sat din comuna Bârnova, complexul de locuințe Auras este mai apropiat de centrul Iașului și de Palas decât sunt alte cartiere ale orașului. Pe șoseaua principală – strada Vișan, cu acces către Pasarela Bucium, distanța este de 4,5 km și, la ore în afara celor de vârf, distanța este parcursă în maxim 10 minute.
La orele de vârf, Șoseaua Bucium este aglomerată în prezent, dar planurile anunțate ale Primăriei ar urma să rezolve problema traficul. Primăria Iași a realizat un proiect pentru lărgirea Șoselei Bucium, de la intrarea în oraș până la capătul pasarelei.
Planurile aprobate deja vorbesc despre circulație pe 5 benzi, cu o investiție anunțată de 4 milioane de euro în reabilitarea străzii. Două benzi pe sensul de mers către oraș ar urma să fie pentru mers înainte și o a treia bandă ar urma să fie folosită pentru viraj la stânga.
Primăria Iași a anunțat, în luna aprilie, că pentru acest proiect urmează realizarea licitației de execuție. De la semnarea contractului, lucrările ar urma să dureze doi ani.

În zonă se deschide un nou mall în acest an, Șoseaua Bucium va avea șase benzi, iar Școala Veronica Micle se extinde pentru a deveni un centru modern pentru întreaga zonă

Family Market – un nou mall la doi pași

La intrarea pe strada Vișan, compania Iulius a omului de afaceri Iulian Dascălu construiește Family Market. Este a doua locație de acest fel, prima fiind aproape de finalizare, în comuna Miroslava.
Proiectul de retail Family Market de la Bucium, o investiție de 9 milioane de euro pe 12.000 mp și într-o parcare de 188 de locuri, va avea, la deschiderea programată în trimestrul al doilea al acestui an, numeroase firme cunoscute în spațiile comerciale de la interior. Vor fi magazine de alimente, cafenele, cofetării, restaurante, locuri de joacă și spații verzi.
„Ne-a bucurat această investiție extrem de importantă pentru zona noastră. Este situată foarte aproape de proiectul dezvoltat de noi, la aproximativ 1 km pe șoseaua principală”, a mai spus dezvoltatorul Aurel Rascenco.

Construcțiile în Bârnova au un ritm mult mai accelerat decât în municipiul Iași: autorizațiile se eliberează mult mai repede, infrastructura este comple

O piață în suferință

Piața imobiliartă din Iași suferă, conform oamenilor din agențiile imobiliare, din cauza războiului din Ucraina și din cauza creșterii prețurilor la materiale de construcție.
„Nu este nimic optimist în ce spun acum. Vânzările de apartamente au scăzut cu 70% de când a început războiul. În parte din cauza scăderii puterii de cumpărare și a creșterii prețurilor la materiale. Totuși, lucrurile s-au mai stabilizat, observăm o oarecare revenire a cererii”, ne-a declarat Emilian Tarcan de la Casa Albă.
Un alt agent imobiliar a precizat că proiectele cu prețuri scăzute sunt tot mai puține chiar și la periferie. „Oamenii au reînceput să-și caute apartamente după Paște, dar prețurile sunt foarte crescute. Chiar și în zona mărginașă a orașului sau în Zona Metropolitană au fost creșteri de prețuri, mai sunt puține imobile cu mai puțin de 1.300 de euro/mp, pentru că și cel din centru, și cel de la periferie construiește pe aceiași bani. Cred că vor dispărea produsele ieftine, de nișă, în curând”, a spus agentul imobiliar.

Article image
E ciudat cum Emil Boc trage la Cluj 97% din fondurile de reabilitare termică a întregului județ. La Iași, municipiul are cerere doar pentru o treime din suma alocată județului Costel Alexe bagă Filarmonica în PNRR, dar suma e insuficientă Cluj, Oradea, București cumpără mijloace de transport electrice din banii PNRR, Mihai Chirica la Iași preferă să facă 180 de locuințe sociale PNL Iași vehiculează sute de milioane de eu...
Autor Cezar Moraru Reportaje 02 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30