fbpx
 
USR: Tun imobiliar de proporții la Ciurea, ignorat de prefect

USR: Tun imobiliar de proporții la Ciurea, ignorat de prefect


Cascadă de încălcări ale legii pentru concesionarea unui teren cu miză imobiliară din apropierea Iașului! În 2019, printr-o licitație „cu dedicație”, Primăria Ciurea a concesionat pe 49 de ani o suprafață de 5.000 de metri pătrați către firma deținută de Constantin Bejenaru, la un preț absolut ridicol, de doar 0,1 lei / mp / lună, adică 6.000 de lei pe an.

Concesiunea a fost ilegală de la bun început pentru că ar fi trebuit aprobată în Consiliul Local, ceea ce nu s-a întâmplat. Însă ilegalitățile nu s-au oprit aici.
După câteva zile, primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, a semnat un act adițional prin care a concesionat o suprafață suplimentară de 2.000 de metri pătrați către același Bejenaru. Mai mult, omul de afaceri a primit la foc automat din partea Primăriei și certificatul de urbanism și autorizația de construire. Cele două documente au fost emise în aceeași zi în care au fost solicitate.
Însă și acestea au fost emise ilegal, așa cum a constatat Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Inspectoratul a constatat că „emiterea Certificatului de Urbanism s-a efectuat în lipsa unui extras de carte funciară și a unui plan cadastral actualizat la zi”, de asemenea „regimul tehnic al imobilului este eronat”,  „amplasamnetul nu avea posibilitatea de construire prin autorizare directă, ci doar în urma elaborării unui PUZ,nu s-a solicitat studiu de stabilitate versant” și multe altele.

Complicitatea prefectului

Deși toată afacerea a fost ilegală de la un cap la altul, prefectul Iașului a ignorat problema. În ciuda sesizărilor primite, prefectul Bogdan Cojocaru, care este și secretar general al PSD Iași, nu a făcut nici măcar un control. Mai mult, a blocat sesizarea ISC care arăta că autorizația a fost emisă cu încălcarea legii. În cele din urmă, Prefectura a fost nevoită să sesizeze Tribunalul Iași, cerând anularea documentelor eliberate cu încălcarea legii.

Primarul PSD Cătălin Lupu insistă că totul este legal. Rămâne de văzut dacă prefectul Bogdan Cojocaru va apăra legea sau dacă își va apăra colegul de partid, încercând să îngreuneze sau să întârzie o decizie a instanței în privința autorizației de construire.

USR Ciurea


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30