fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Monica BERESCU (USR Iași): Legea interoperabilității a fost promulgată!

Monica BERESCU (USR Iași): Legea interoperabilității a fost promulgată!


Parlamentarii USR scapă românii de plimbările de la un ghișeu la altul și de fuga după diverse documente. Instituțiile statului sunt obligate să comunice între ele prin legea interoperabilității, un proiect USR, devenit lege.

Ce avantaje vor avea cetățenii, în mod concret?

- Instituțiile nu vor mai cere informații și documente pe care le au deja (de exemplu copii după diverse acte de identitate sau documente);

- Sunt reglementate registrele de baze de date - adică bazele de date principale cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile și automobile de unde vor putea fi luate informații direct între instituții, nu de la cetățeni;

- Vei putea cunoaște mereu ce instituție ți-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;

- Sunt prevăzute măsuri de securitate cibernetică pentru ca datele tale să fie în siguranță;

- Sunt prevăzute amenzi pentru instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni.

„Această lege își va produce efectele anul viitor și în termeni simpli, înseamnă o mare victorie asupra birocrației inutile. Practic, ieșenii nu vor trebui să mai prezinte copii după buletine la fiecare ghișeu al primăriei, ori de câte ori au nevoie de un document. La nivel funcțional, ar trebui să crească eficiența angajaților din primărie, care până acum se îngropau în hârtiile solicitate de la cetățeni. Legea interoperabilității este singura care modernizează în mod real relația dintre cetățeni și administrația publică. În viitor, ieșenii vor trebui să prezinte o singură dată o copie a unui act sau document, iar apoi instituțiile statului vor face schimb de informații între ele”, explică Monica Berescu, deputată USR PLUS și Vicepreședinte a Comisiei de IT din Camera Deputaților.

„În calitate de Vicepreședinte al Comisiei de IT din Camera Deputaților am participat la zeci de ore  de dezbateri cu experții din cadrul grupului de lucru Law and Technology Lab, care reunește actori din societatea civilă și din mediul de afaceri IT&C. Prin legea inițiată de Diana Buzoianu, colega mea din Camera Deputaților, servicii publice vor fi mai rapide, mai eficiente”, mai spune deputata USR Iași.


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Cartierul Austriac