fbpx
 

Linșaju’ și Etaju’. De ce îl atacă BZI pe Timofte de la „Spiridon”: Asimionesei cere 730.000 de lei pe investiții închipuite


Ce se ascunde în spatele campaniei BZI împotriva managerului Daniel Timofte de la Spitalul Sf. Spiridon: clanul Asimionesei nu acceptă rezilierea contractului de închiriere pentru farmaciile din fața Policlinicii Mari

Interpusul lui Asimionesei, un simplu angajat la BZI, a trimis o somație extrem de stufoasă, pe 9 pagini, într-un limbaj de manipulare juridică de mare excepție, în care cere conducerii spitalului să continue derularea contractului

Autorizația a expirat, Asimionesei nu s-a ținut de cuvânt, Daniel Timofte e făcut cu ou și cu oțet în BZI, dar clanul susține că a băgat bani: a săpat o groapă și a lăsat-o de izbeliște

Suma „investită” este aberantă - 730.000 de lei, existând o singură „justificare” în chitanța menționată: „avans lucrări”

Acționarul din acte, Liviu Popescu, nu poate explica de unde a avut 730.000 de lei, el câștigând acești bani la BZI în 17 ani și 4 luni

Culmea, în 2017, când patronul BZI punea la cale afacerea de la Policlinica Mare, doctorul Timofte era ridicat în slăvi în publicația de șantaj: „Un medic de mare perspectivă!”

În această groapă pretinde firma controlată de clanul Asimionesei că a investit 730.000 de lei. La vedere nu sunt nici 10.000 de lei

Clanul Asimionesei face ce știe cel mai bine: când membrilor nu le ies afacerile cu statul, îi linșează mediatic pe conducătorii instituțiilor. Cel mai recent exemplu: dr. Daniel Timofte, managerul de la spitalul „Sf. Spiridon”. Pentru că acesta a oprit construcția a două farmacii pe terenul din fața Policlinicii, o afacere aberantă din start, Timofte este, de câteva săptămâni, ținta atacurile ziarului BZI, controlat de Ghiocel și Claudiu Asimionesei.

Pretențiile celor doi Asimionesei frizează ridicolul: ori sunt lăsați să construiască mai departe, ori cer 731.000 lei, chipurile banii cheltuiți până acum.

Interpusul lui Asimionesei: un simplu angajat la BZI
Pe 29 iulie 2022, Daniel Timofte, manager, și Consiliul de Administrație al spitalului „Sf. Spiridon” au primit o notificare de la firma XYZ Stream, reprezentată de Liviu Ionuț Popescu.

Respectiva misivă, de 9 pagini, are ca punct de plecare decizia din februarie 2022 prin care conducerea unității medicale a reziliat contractul de închiriere din 2018 pentru cele două parcele a câte 80 mp către XYZ Stream.

Firma-paravan a familiei Asimionesei (condusă de un subordonat de la BZI și cu același sediu ca ziarul) a solicitat fie continuarea contractului de închiriere și prelungirea termenului de execuție a lucrărilor, fie achitarea a 731.000 lei, „plata contravalorii investițiilor efectuate până în prezent”.

Firma lui Asimionesei nu și-a dat jos gardul de la Sf. Spiridon și a început o campanie grosolană de defăimărare în ziarul familiei, BZI

Harababură: date calendaristice inversate

În documentul citat, administratorul firmei a încercat să explice de ce consideră că rezilierea închirierii s-a făcut nelegal: ieșirea din termen și nerespectarea condițiilor prevăzute de lege.

În plus, prin contractul de închiriere, SRL-ul XYZ Stream s-a angajat să efectueze în beneficiul spitalului lucrări de restaurare și amenajare a fațadei. Astfel, reprezentatul societății a invocat faptul că lucrările trebuiau realizate cu obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor.

Astfel, din 2018, s-a intabulat ambulatoriul la Oficiul de Cadastru, a fost obținut certificatul de urbanism, s-a făcut un Plan Urbanistic Zonal, s-au solicitat avizele de la furnizorii de utilități. Pe 10 februarie 2020, Primăria a eliberat autorizația de construire pentru extindere zonă de acces principal, reparații fațada principală la corpul ambulatoriului.

„Prin adresa nr. 55388/12.11.2020 am adus în atenția conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași motivele pentru care lucrarea nu a putut fi efectuată după eliberarea autorizației (...) până pe data de 29.04.2021, respectiv măsurile restrictive impuse de autorități pe perioada stării de urgență și a stării de alertă (...)”.
Lăsând la o parte inadvertența datelor calendaristice - o adresă din noiembrie 2020 a justificat de ce nu s-a lucrat până în aprilie 2021 - administratorul XYZ Stream a pus întârzierea pe seama pandemiei.

Finanțatorul real este firma lui Asimionesei
Un alt argument că XYZ Stream e doar paravan pentru familia Asimionesei reiese chiar din această notificare. „În vederea realizării lucrărilor, pe data de 16.02.2021 subscrisa a semnat contractul pentru lucrări de construcție cu firma Tech Confort SRL (constructor) și Grafic Beta Trust (finanțator) în baza autorizației de construire 131/10.02.2020 (...). În temeiul acestui contract s-a eliberat factura reprezentând avans (...) în valoare de 731.000 lei și achitată de subscrisa (...)”.
Finanțatorul, Grafic Beta Trust, îi are drept asociați pe Vlad Ciprian Boboc (75% din părțile sociale, angajat BZI) și pe firma SVV Petralium (25%). La SVV Petralium, unic asociat este Violeta Asimionesei, soția lui Ghiocel și mama lui Claudiu Asimionesei. Încă un element. Toate cele trei firme XYZ Stream, Grafic Beta Trust și SVV Petralium au sediul în Piața Unirii nr. 9-11, acolo unde funcționează și publicația BZI.
A sistat lucrările și iar încurcă datele din calendar

La scurt timp, în primăvara anului 2021, amenajările au fost sistate. Explicația administratorului Popescu: „În luna aprilie 2021 lucrările au fost oprite din cauza unui viciu tehnic ce nu a fost trecut în caietul de sarcini și în contractul de închiriere, respectiv descoperirea unei canalizări ce nu era vizibilă la nivelul solului și nici nu era trasată pe nicio schiță pusă la dispoziție de către Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» Iași”.

Din această cauză, a spus administratorul, a trebuit modificat proiectul tehnic. Însă, din nou, Popescu a încurcat zilele și anii. „La data de 04.08.2021 subscrisa a depus o adresă (...) în vederea modificării proiectului, aprobată de către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon» prin răspunsul 53036/27.08.2021. Ulterior obținerii aprobării din partea dvs., subscrisa a depus la Primăria Iași prin cererea înregistrată sub nr. 81815/23.07.2021 toată documentația în vederea eliberării unei noi autorizații de construire”.

Aprobarea de la spital a venit în august, dar cererea „ulterioară” către Primărie a fost menționată în iulie.

Pretenția financiară a firmei controlate de Asimionesei în somația trimisă conducerii Spitalului Sf. Spiridon. Litigiile la Asimionesei frizează ridicolul, dar sunt greoaie la stomac și de durată

Se agață ca râia de instituții, sufocându-le cu petiții și procese
Anul acesta, spitalul a reziliat contractul de închiriere a terenului, iar autorizația de construire din 2020 a expirat (valabilă inițial până în martie 2022, apoi până în iunie 2022 cu dispensa de 90 de zile de la încetarea stării de alertă). Așadar, în acest moment, XYZ Stream nu mai are nici terenul și nici autorizație valabilă pentru lucrări.

Însă a bombardat atât Spitalul cât și Primăria cu felurite cereri, ajungându-se chiar la judecată. „Până la data prezentei nu a fost eliberată noua autorizație de construire de către Primăria Iași. În acest sens, subscrisa s-a adresat instanțelor de judecată pentru a obține obligarea Primăriei Iași la eliberarea autorizației de construcție, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Iași (...)”, a menționat administratorul firmei. Pe 11 iulie 2022, XYZ Stream a cerut, iarăși, Primăriei eliberarea autorizației. Fără răspuns.

N-a făcut dar nu concepe să renunțe

În concluzie, administratorul-paravan al familiei Asimionesei a spus că n-a reușit să termine lucrarea (reabilitarea fațadei și construcția celor două spații din fața Policlinicii) din cauza birocrației (obținerea certificatului de urbanism, a PUZ și a autorizației), a restricțiilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19, dar și din cauza prezenței canalizării-surpriză.
Ca parte a afacerii, XYZ Stream trebuia să schimbe „în totalitate” tâmplăria veche de pe fațada principală. Nu s-a mișcat nimic, Popescu acuzând o lipsă de comunicare pe acest subiect cu administrația spitalului.

Cum a picat contractul, a și început linșajul în BZI

Până la ora publicării acestui articol, Daniel Timofte, managerul spitalului, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a-și preciza propria versiune. În schimb, în paralel cu demersurile oficiale, în această vară, publicația BZI, controlată de Ghiocel și Claudiu Asimionesei (tată-fiu), adevărații artizani ai acestei afaceri, a declanșat o ofensivă mediatică împotriva managerului Daniel Timofte. Câteva exemple de titluri din BZI:

- 11 iulie 2022: „Spitalul Clinic de Urgență «Sf. Spiridon» din Iași, în pargul colapsului! Nepăsarea întregii conduceri îi obligă pe medici și pe pacienți să vină cu pastile de acasă”

- 15 iulie 2022: „Dan Timofte, scuze penibile în legătură cu dezastrul de la Spitalul «Sf. Spiridon». Managerul dă vina pe numărul mic de angajați și pe distribuitorii de medicamente”

- 18 iulie 2022: „În timp ce spitalul este în moarte clinică, managerul Dan Timofte a plecat în concediu împreună cu Lidia Ionescu, directorul medical!”

- 4 august 2022: „Viață de nabab pentru managerul de la «Sfântul Spiridon»! Și-a luat trei săptămâni de concediu, în timp ce pacienții mor din cauza lipsurilor din spital. Lui Rafila nu îi pasă”


Ca un element de culoare: în decembrie 2017, medicul Timofte era ridicat în slăvi de aceeași gazetă. „Ediție specială! Chirurgul Dan Timofte, un medic de mare perspectivă (...)”.

O afacere aberantă, în stilul lui Chirica și Bârliba, oameni aflați la cheremul lui Asimionesei
Acum, șantierul din fața Policlinicii este abandonat. Două gropi imense, înconjurate de pânze, o imagine dezolantă în plin centrul Iașului. De fapt, toată această relație Asimionesei-Spiridon-Primărie a fost o manevră de la bun început. Cronologia, pe scurt:
- Spațiul verde din fața Policlinicii aparține Municipiului Iași. Primăria l-a intabulat în 2014, iar în 2017 l-a dat spitalului în folosință gratuită. La scurt timp, unitatea sanitară a depus la Primărie două adrese în care a precizat că intenționa închirierea a două loturi de teren de 80 mp fiecare, situate în stânga și dreapta scărilor de la intrarea principală
- Închirierea a fost anunțată public doar la avizierul unității medicale, în BZI (ziarul lui Asimionesei) și în România Liberă, pe 21 decembrie 2017, în prag de sărbători, deși licitația urma să aibă loc în februarie 2018. Anunțul a fost strecurat între ofertele de locuri de muncă
- Pe 9 februarie 2018, la licitație s-au prezentat doar două firme: XYZ Stream SRL și Boom Home SRL. Ambele aveau adresa pe Calea Chișinăului nr. 22, la sediul BZI de atunci. La prima firmă asociat era un angajat al BZI. Cea de-a doua firmă participantă avea site-ul operat de SC Grafic Beta Trust SRL, firma care edita BZI. Cu alte cuvinte, ambele societăți participante la licitația de la Spiridon erau din anturajul familiei Asimionesei. XYZ Stream SRL a fost declarată câștigătoare. La acel moment, spitalul era condus de Ioan Bârliba, considerat un apropiat al familiei Asimionesei

- Valoarea contractului a fost stabilită la 5 euro/mp/lună pentru cele două parcele a câte 80 mp. Suma a fost considerată de specialiști redusă la jumătate din realitatea pieței de la vremea respectivă
- Firma câștigătoare și-a asumat realizarea unor lucrări de renovare la fațada Policlinicii și amenajarea spațiului verde, suma anunțată într-un articol BZI fiind năucitoare: 600.000 de euro. Niciuna dintre aceste promisiuni nu s-a materializat.
- PUZ-ul pentru cele două spații comerciale, de-o parte și de alta a scărilor principale, a fost amânat de mai multe ori. În martie 2019, a fost aprobat în Consiliul Local, cu scandal și cu votul decisiv al lui Andrei Postolache, independent. Un mare susținător al proiectului a fost Gabriel Harabagiu, atunci viceprimar. Într-o altă afacere Primărie-Asimionesei, cea a edificării unui bloc pe Sărărie, Harabagiu are calitatea de inculpat într-un dosar DIICOT
- Pe cele două loturi câștigate de XYZ Stream SRL, firma a anunțat construirea a două spații comerciale. Potrivit unui articol din Ziarul de Iași (ianuarie 2022), societatea ar fi vrut schimbarea destinației, din magazine cu produse alimentare şi nealimentare, în farmacii.

Article image
Din toată afacerea promisă, în urmă a rămas un dezastru: o groapă și spații verzi distruse în fața Policlinicii Mari Simulacrul de atribuire s-a făcut în timpul mandatului de manager al lui Ioan Bârliba, cu acordul Primăriei Iași, fiind domeniu public Afacerea s-a construit printr-un „paravan”, o firmă înregistrată pe numele unui simplu angajat de la BZI Consiliul de Administrație l-a împuternicit pe managerul spitalului...
Autor cristi tanasa Anchete 24 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: