fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Cristi BEREA (USR Iași): Cum stă de fapt treaba cu discuțiile asupra legilor justiției?

Cristi BEREA (USR Iași): Cum stă de fapt treaba cu discuțiile asupra legilor justiției?


Din păcate, controversele din cadrul dezbaterilor pentru pachetul de legi ale justiției ne arată că partidele aleg voit, în continuare, să nu consolideze statul de drept. Tot ele, nu înțeleg nici ce domeniu esențial este justiția pentru apărarea acestuia. Mulți cred în continuare că românii pot fi prostiți prin decizii luate pe grabă, prea puțin explicate publicului.

Vedem o coaliție supărată, care atacă constant USR pentru simplul fapt că e unicul partid care dorește să facă lucrurile așa cum trebuie, într-un mod civilizat, corect și legitim. Parcă acum câțiva ani, și PNL era pro-justiție și își dorea o „Românie a lucrului bine făcut”.

Este absolut natural să așteptăm un aviz din partea Comisie de la Veneția, organism al Consiliului Europei, creat tocmai pentru a oferi o expertiză specializată și imparțială statelor care fac tranziția de la dictatură. Moștenirea României este una grea, iar domeniul complex al justiției necesită profesioniști și măsuri luate cu cap, tocmai prin importanța pe care o are asupra întregii societăți.

Doamna Gorghiu ne spune însă să nu ne îngrijorăm pentru că, în redactarea acestor proiecte, s-a ținut cont de opiniile din trecut ale Comisie de la Veneția. E ca și cum am spune că dacă în trecut am fost premiat la matematică, acum pot să fiu premiat și la literatură, în baza aceluiași criteriu.

Mai mult, aflăm că s-a ținut cont de opinii de la asociații, ONG-uri, magistrați și juriști de seamă. Ciudat că dimpotrivă, multe voci cu experiență în mediul juridic din România explică tocmai cum aceste legi aduc o centralizare și mai mare a puterii de decizie în instanțe, multe decizii importante rămânând la latitudinea unui grup restrâns de persoane: conducătorii de instanță și prim-procurorul general.

Apoi, când dorim să promulgăm o lege, ar trebui să ne uităm la nevoile actuale din societate. Magistratura are o problemă reală cu numărul foarte mare de dosare și astfel, cetățenii de rând primesc termene prelungite peste ani. Magistratura devine tot mai puțin atractivă și pentru tinerii juriști care se înscriu în număr tot mai restrâns la Institutul Național. Dar conducerea nu se gândește prea mult și astfel, avem niște proiecte care vor face acest mediu unul ermetic, și mai închis, și mai neatractiv pentru tinerii care aspiră la o carieră în domeniu.

De ce nu pot fi oare acceptate argumente valide. Fostul ministru, Stelian Ion a explicat cu precizie cum așteptarea unui aviz nu ar împiedica pe nimeni, nici măcar implementarea PNRR. Spre ce dorește coaliția să îndrepte România din nou? Am văzut ce rău arată o justiție imobilă și nu ne mai dormi să fim acolo!

Cristi BEREA

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30