fbpx
 
Cine este Rishi Sunak, viitorul prim-ministru în Marea Britanie. Averea soției lui, Akshata, i-a cauzat probleme

Cine este Rishi Sunak, viitorul prim-ministru în Marea Britanie. Averea soției lui, Akshata, i-a cauzat probleme


Rishi Sunak va deveni noul prim-ministru al Marii Britanii luni, după ce alți candidați au renunțat la cursa pentru a conduce Partidul Conservator.

Regele Charles îi va cere lui Sunak, unul dintre cei mai bogați politicieni din Westminster, să formeze un guvern, înlocuind-o pe Liz Truss, lidera care a ieșit din funcție după ce a rezistat doar 44 de zile ca premier britanic, potrivit Reuters.

Sunak, în vârstă de 42 de ani, a fost considerat o prezență carismatică a Partidului Conservator, ca fost Ministru de Finanțe sub Boris Johnson - până când, în aprilie, presa britanică a dezvăluit că soția lui, Akshata Sunak ar fi evitat să plătească taxe de până la 20 de milioane de lire sterline, nefiind domiciliată în Marea Britanie, conform The Guardian.

Sunak a fost atunci acuzat că nu înțelege actuala criză a costului vieții pentru oamenii de rând, întrucât i-a apărat poziția fiscală a soției lui multimilionare, supranumită „fiica lui Bill Gates de India”. La acel moment, Sunak decisese să crească taxele pentru lucrători și angajatori începând cu 6 aprilie, potrivit Reuters.

Participația Akshatei de 0,91% în imperiul tehnologic al tatălui ei, Infosys, îi aduce valoarea netă la aproximativ 500 de milioane de lire sterline.

Ea locuiește în Londra cu Rishi Sunak și cele două fiice ale lor, dar este încă cetățean indian și nu a plătit impozit pe veniturile sale internaționale, iar Infosys încă opera la Moscova, în ciuda războiului din Ucraina, potrivit unui raport Sky News din aprilie.

De atunci, ea a confirmat că va plăti impozite în Marea Britanie pentru toate veniturile ei, spunând că „a devenit clar că mulți nu consideră că este compatibil cu rolul soțului meu de cancelar. Înțeleg și apreciez simțul britanic al corectitudinii și nu-mi doresc ca statutul meu fiscal să fie o distragere a atenției pentru soțul meu sau să-mi afecteze familia”, a spus Akshata.

Sunak a învins-o pe Penny Mordaunt, care nu a reușit să obțină suficient sprijin din partea parlamentarilor pentru a intra în vot, în timp ce rivalul său, fostul premier Boris Johnson, s-a retras din cursă, spunând că nu mai poate uni partidul.

„Această decizie este una istorică și arată, încă o dată, diversitatea și talentul partidului nostru. Rishi are întregul meu sprijin”, a spus Mordaunt într-o declarație, în timp ce se retragea din cursă cu doar câteva minute înainte ca câștigătorul să fie anunțat.

Prim-ministrul Liz Truss l-a felicitat pe Rishi Sunak pentru numirea sa ca lider Conservator și i-a spus pe Twitter: „ai tot sprijinul meu”.

Truss a fost fotografiată părăsind Downing Street pe ușa din spate, cu puțin timp înainte de a demisiona oficial din funcția de prim-ministru, potrivit Daily Mail.

După ce Truss își va prezenta demisia regelui, Sunak va fi invitat să formeze un guvern de către Majestatea Sa și să devină oficial prim-ministru.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30