fbpx
 

Spion rus care se prezenta drept cercetător brazilian, arestat în Norvegia


Serviciile norvegiene de contraspionaj (PST) au anunţat marţi arestarea unui presupus spion clandestin rus care, potrivit acestora, se dădea drept cercetător brazilian, relatează France Presse.

Suspectul a fost arestat luni dimineaţă în drum spre locul de muncă la Universitatea din Tromso (nord), potrivit televiziunii publice norvegiene NRK.

„Credem că este un clandestin ce lucrează pentru autorităţile ruse", a declarat Hedvig Moe, numărul doi al PST, pentru canalul TV2.

Operând sub o presupusă identitate de împrumut, "un clandestin este o persoană care colectează informaţii, cel mai adesea pentru ţara sa de origine, Rusia şi serviciile ruse de informaţii în acest caz", a explicat ea.

PST, care declară că a colaborat cu serviciile de informaţii ale altor ţări aliate, va cere expulzarea sa.

Între timp, suspectul a fost reţinut marţi pentru patru săptămâni.

La Universitatea din Tromso¸ el lucra asupra politicii norvegiene în Marele Nord şi ameninţărilor hibride, potrivit PST.

Acest caz vine după mai multe arestări în ţara scandinavă a unor cetăţeni ruşi acuzaţi că au trimis drone care au zburat deasupra teritoriului norvegian, violând interdicţia de survol impusă ruşilor din cauza războiului din Ucraina sau că au încălcat interdicţiile de fotografiere la situri sensibile.

Ţară membră NATO, Norvegia are o graniţă de 198 de kilometri în Arctica cu Rusia, pe care a detronat-o ca principal furnizor de gaze naturale al Europei.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: