fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Lista corupților care scapă de dosare penale. Cea mai mare amnistie de după '90, făcută „noaptea, ca hoții"

Lista corupților care scapă de dosare penale. Cea mai mare amnistie de după '90, făcută „noaptea, ca hoții"


Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a publicat pe pagina sa de socializare o listă cu inculpații care vor scăpa de condamnare sau acuzaţii ca urmare a prescrierii faptelor. „Instituțiile legislative și ale justiției din România nu au acționat pentru dreptate și pentru protejarea cetățeanului onest din România ci mai degrabă pentru a îi scăpa pe infractori”, scrie Voiculescu.

„Pe scurt, eu înțeleg așa: conform noii interpretări, perioadele de prescriere care sunt luate in considerare conform noii interpretări sunt mult mai mici. Și cum dosarele sunt începute în general la 4-5 ani după comiterea faptei (în general, după schimbarea puterii politice, nu neapărat surprinzător) și alți 3-4-5 ani trec apoi până la condamnarea definitivă, majoritatea infractorilor vor scăpa basma curată.

Nu vorbim doar despre dosare viitoare care nu se vor mai face ci de munca de ani de zile a parchetelor. Probabil parchetele, începând cu DNA, vor putea spune în zilele următoare cu ce dosare mai rămân… și ce va fi redeschis din urmă, la cererea și în favoarea infractorilor.

Nu este vorba doar de corupție. Culpe medicale, violuri, înșelăciuni, orice infracțiune a cărei judecată presupune expertize, contra-expertize, și așa mai departe… poate ajunge la termenul de prescriere înainte de condamnarea definitivă.

Pedofili vor scăpa de pușcărie dacă faptele comise sunt înainte de modificarea codului penal în care devin imprescriptibile (2020)”, mai spune fostul ministru al Sănătății.

Exemple dintre infractorii mai cunoscuți avem cu duiumul:

* Domnul Lucian Duță, președintele CNAS care a furat 6,3 milioane de euro, a fost pus sub acuzare după vreo 7 ani și au mai fost nevoie de încă vreo 5,5 ani ca să îl condamne definitiv. În treacăt fie spus, în toată perioada asta omul m-a împroșcat aproape zilnic cu mizerii pentru că am încercat să opresc furtul din sănătate. Nu cunosc detaliile dosarului dar mare lucru dacă nu va putea beneficia și dânsul de minunăția de azi.

* Domnul profesor Lucan și toată mafia transplantului sunt probabil scăpați de mult pentru condiționarea actului medical de șpagă, trafic de organe și celelalte infracțiuni pe care le-au comis fără să fie deranjați ani de zile.

* Fostul primar PSD din sectorul 1, domnul Daniel Tudorache scapă pentru că faptele se pot prescrie în 2025. Foarte puțin probabil ca până atunci să fie condamnat definitiv.

* Domnul Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență. Pedeapsa maximă pentru această infracțiune este tot de 7 ani. Ultimsa faptă din dosar e din 2015. De aici rezultă că dosarul se prescrie anul viitor. Nicio șansă să se ajungă până atunci la o condamnare definitivă.

* Fostul președinte PNL al CJ Brașov, Aristotel Căncescu care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu pentru fapte din 2014 acum câteva zile. Pedepasa maximă pentru abuz în serviciu este de 7 ani, ceea ce înseamnă că fapta se prescrie în 8 ani. Anul acesta fapta se prescrie… deci totul a fost un balon de săpun.

* Domnul Tudor Pendiuc (PSD), fost primar al municipiului Piteşti (dosarul în care a fost condamnat, în prima instanță, la 8 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu).

* Domnul Mihai Chirica (PSD sau PNL), primarul din Iaşi (dosarul achiziției unor autoturisme Skoda).

* Domnul Nelu Iordache (dosarul în care a fost condamnat, în prima instanță, la 12 ani și jumătate de închisoare pentru că a înregistrat în contabilitatea Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro)

* Domnul Petru-Constantin Luhan, fost europarlamentar (dosarul în care e acuzat că a folosit şi prezentat cu rea-credinţă documente false pentru a obţine pe nedrept fonduri de aproximativ 50.000 de euro de la Parlamentul European)

* Domnul Marin Anton, fost deputat PNL (dosarul în care a fost condamnat în septembrie 2021 la 5 ani închisoare pentru o mită de 5,3 milioane euro de la reprezentantul unei companii italiene pentru acordarea unui contract de realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni).

Alți beneficiari ai deciziei, menționați de PressHub:

* Elena Udrea, condamnată pe fond la 8 ani închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu.

* Ioana Băsescu, colega de dosar a Elenei Udrea, condamnată la 5 ani închisoare cu executare.

* Dan Șova – fost ministru - condamnat în primă instanță la 4 ani cu executare în dosarul CET Govora.

* Constantin Niță – fost ministru- condamnat în dosarul mită de la UTI.

* Bogdan Olteanu – fost viceguvernator BNR – condamnat la 5 ani cu executare pentru luare de mită.

* Vanessa Younnes – femeie de afaceri- condamnată la 3 ani cu executare după ce a luat o mită de 1 milion de euro.

„Infractorii ies din nou câștigați și probabil câștigători.

Pentru decizia din mai 2022 a CCR, raportor a fost domnul Daniel Morar. Câteva zile mai târziu și-a încheiat mandatul de judecător CCR și a devenit - dacă nu greșesc - avocat. Poate va fi de ajutor ca avocat unor inculpați care acum se pot folosi de decizia CCR, cine știe…

Autorii morali ai nenorocirii nu sunt însă doar într-un singur loc. Dacă acum câțiva ani discursul public al PSD și al unora din PNL era asumat favorabil “drepturilor” infractorilor astăzi sub conducerea președinteui Iohannis, lucrurile se fac în liniște, metodic, “pas cu pas”… totul în favoarea infractorilor.

Nimic despre sau pentru victime. Nimic despre sau pentru dreptatea lor”, mai spune Voiculescu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31