fbpx
 
Maricel Popa (PSD Iași): Cel mai mare spital pediatric din Moldova va deveni și cel mai modern din toată România!

Maricel Popa (PSD Iași): Cel mai mare spital pediatric din Moldova va deveni și cel mai modern din toată România!


Acum patru ani, tot în luna noiembrie, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași am semnat contractul de finanțare în vederea reabilitării Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”.

Valoarea totală a investiției se ridică la peste 25 de milioane de euro, mare parte fonduri europene nerambursabile alocate prin intermediul Programului Operațional Regional. Obținerea finanțării a fost un efort susținut, de durată, realizat împreună cu echipa de specialiști din Consiliul Județean.

În ciuda obstacolelor de tot felul, argumentele care ne-au determinat să mergem până la capăt au fost extrem de importante:

1) La această unitate sanitară sunt consultați și tratați anual peste 50.000 de copii din toată regiunea;

2) De la înființare, din 1970, Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” nu mai trecuse niciodată printr-un astfel de proces de modernizare. Deci, 50 de ani fără vreo intervenție de amploare.

Proiectul a presupus refacerea structurii de rezistență, izolarea termică a fațadei și a planșeului peste subsol, înlocuirea tâmplăriei, realizarea sistemului de climatizare, săli de tratamente, săli de operație și cabinete medicale. Acum, această investiție se află într-o fază avansată de execuție, iar schimbările sunt deja vizibile, atât pentru copii cât și pentru personalul medical.

Al doilea mare proiect pe care l-am pregătit pentru acest spital a fost extinderea Unității de Primire a Urgențelor. În fapt, un corp de clădire nou, cu 2.300 mp dispuși pe trei niveluri (demisol, parter și etaj) precum și un heliport. Și în acest caz, finanțarea este asigurată din fonduri europene, suma totală ce va fi investită ridicându-se la aproximativ 7 milioane de euro. De la doar cinci paturi câte sunt disponibile acum în UPU se va ajunge, după extindere, la 35 de paturi. Ulterior, va fi dotată cu aparatură și echipamente noi, de înaltă performanță. Astfel, ca principale beneficii:

- vor fi reduși semnificativ timpii de așteptare;

- va crește calitatea serviciilor medicale oferite.

Și, nu în ultimul rând, tot în perioada în care am deținut președinția Consiliului Județean, s-a născut un proiect deosebit inițiat de Fundația Ronald McDonald. O „casă departe de casă” care să-i găzduiască pe părinții copiilor internați în spital. Construcția a fost deja realizată, a fost inaugurată în luna mai a acestui an. Anual, această casă Ronald McDonald va oferi cazare, în mod gratuit, pentru aproximativ 1.000 de părinți. Imobilul are 19 camere cu baie proprie, spații comune și o zonă de joacă pentru copii.

Cu părere de rău, am constatat că, în ultima vreme, această importantă unitate medicală a fost implicată în mai multe scandaluri publice având în prim plan conducerea spitalului și pe cea liberală a Consiliului Județean Iași. Din păcate, cu jocurile lui meschine, penelistul Costel Alexe a pătat imaginea acestui spital.

Senatorul Maricel Popa,

președintele PSD Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: