fbpx
 
Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nerecunoştinţa PNL: să dai cu bastonul în cap celui care te-a trecut strada / EDITORIAL


E uşor ingrat leadershipul liberal prin aerul dispreţuitor faţă de acest USR neputincios şi decerebrat, pentru că valul pe care s-a urcat PNL pentru a ajunge la Putere a fost creat chiar de electoratul userist din marile oraşe.

Fără protestele a sute de mii de oameni din oraşele mari, care contau cu adevărat în răscrucea anilor 2017-2018, Liviu Dragnea îşi trecea liniştit Legea Graţierii, pentru că avea majoritate. PNL era în acel moment legat de mâini şi de picioare, gesticulau prin aer, nu-i băga nimeni în seamă.

Bătălia a fost în stradă şi a fost eminamente dusă de societatea civilă din marile oraşe, unde acel val userist speriase Sistemul şi partidele mari, tradiţionale. „Pe ăştia nu-i opreşte nimeni", spuneau atunci liberalii.

N-o să reţină nimeni că după revolta cu Ordonanţa din perioada Grindeanu, a urmat proiectul de graţiere, din mai, iar puciul din interiorul PSD a eşuat, PNL fiind pe nicăieri la acea dată. Şerban Nicolae era şeful Comisiei Juridice şi a modificat proiectul incluzând printre beneficiarii graţierii şi condamnaţii pentru fapte de corupţie. Repet, Dragnea a făcut asta pentru că avea majoritate, cu toată prezenţa lui Iohannis la Cotroceni. Preşedintele n-avea nicio putere pentru că îi era frică să nu fie suspendat, tremura ca varga. Iar baronii PNL nu erau toleraţi în piaţă, nu s-a urcat niciunul la tribună în urbanul mare ca să conducă revolta.

Ce s-a întâmplat atunci? Locuitorii marilor oraşe au ieşit din nou în stradă şi până în iunie l-au făcut pe Dragnea să retragă Legea Graţierii. Presiunea populară a fost enormă, iar în Iaşi, Cluj, Bucureşti, Timişoara cei din stradă nu erau votanţi PNL sau PSD. Frontman-ul mişcării era Nicușor Dan, nu Ludovic Orban sau Raluca Turcan. Aceştia nu existau în ecuaţia politică, adevăratul inamic era publicul din marile oraşe cu protestele din fiecare weekend.

Lucrurile s-au estompat abia după condamnarea lui Liviu Dragnea, iar Iohannis a permis PSD să-şi revină. Dar PNL s-a reinventat doar pe seama mişcărilor populare, fără a avea nicio contribuţie. Degringolada USR s-a produs doar pentru că PNL a ajuns la Putere şi a oferit poporului iluzia schimbării, însă tot războiul a fost între PSD şi electoratul userist din marile oraşe, fapt certificat de sondajele din perioada 2017-2019. Norocul PNL că n-au fost anticipate.

Nu cred că USR sunt icoana României, un miracol şi speranţa propăşirii neamului, dar desconsiderarea acelui electorat masiv din marile oraşe, tonul persiflant cu aluzii la Bălăceanca, sunt o ingratitudine din partea PNL. Fără useriștii din piaţă, PNL nu reprezenta nimic până prin 2030 încolo. Un pic de respect.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: