fbpx
 
Cristi BEREA (USR Iași): Cum aflăm opinia reală a poporului român referitor la conducerea țării? – rețetă

Cristi BEREA (USR Iași): Cum aflăm opinia reală a poporului român referitor la conducerea țării? – rețetă


Pentru a afla ce părere are poporul român despre conducerea țării și despre problemele cu care se confruntă un cetățean în viața sa de zi cu zi, urmați următorii pași:
  1. Luăm două persoane obișnuite, neinteresate de jocuri politice și de dezbateri parlamentare. Aceste persoane trebuie să fie persoane cu un venit insuficient, adică să nu beneficieze de pensii speciale. Este important ca acestea să fie la curent cu situația actuală a țării, în formatul în care ajunge către majoritatea cetățenilor, prin intermediul știrilor.
  2. Le plasăm într-un context în care acestea ar trebui să beneficieze de un serviciu oferit de statul român, dar care funcționează defectuos. Un exemplu este începutul lunii, anul 2022, la coadă la medicul de familie, pentru a obține analize medicale decontate prin CAS.
  3. Facem liniște. Conversația începe.

Imaginea per ansamblu: „O apă și un pământ”. Fraza se va repeta de mai multe ori în cadrul conversației dintre aceste două persoane. Fie că acestea știu, fie că nu știu exact ce se întâmplă la nivel decizional, ele resimt repercusiunile. Realizează multitudinea de probleme cu care se confruntă țara și faptul că statul român nu a reușit să îmbunătățească realitatea vieții de zi cu zi pentru cetățeni în ultimul an. Identificăm o resemnare față de clasa politică și față de dificultățile care nu par a mai avea o rezolvare.

Problemele identificate. În primul și în primul rând, prețurile. Scumpirile pe care românii le-au suferit anul acesta sunt cele mai mari din ultimii 19 ani. Ajutoarele oferite de stat au alimentat inflația și au dus la o situație îngrijorătoare. Țara noastră are unele dintre cele mai mari prețuri la energie din Europa. Curentul, gazele și încălzirea s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, zahărul cu 60%. Ratele la bănci au înregistrat o creștere de până la patru ori. În afară de situația economică, adăugăm pe lista problemelor și educația, sănătatea, infrastructura, digitalizarea, mediul, agricultura și justiția. Cu alte cuvinte, 86% dintre români nu și-au permis un concediu în 2021, abandonul școlar este de 15,6%, 11% dintre cetățeni nu sunt asigurați prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, 1 din 5 decese cauzate de poluare în Uniunea Europeana iau loc în România. Din păcate, lista nu se termină aici.

Promisiunile încălcate și speranța pierdută. Poporul român a avut speranța că lucrurile se vor schimba. PNRR-ul reprezenta o a doua șansă a României să încerce să prindă din urmă statele membre ale Uniunii Europene. Ritmul și calitatea cu care Guvernul a îndeplinit cerințele pentru acești bani, pune proiectul în pericol de a nu mai fi continuat. Nici nu am ajuns la partea mai grea a proiectului, am rămas la adoptarea unor reglementări. O serie de miniștrii nici nu au înțeles că PNRR-ul nu este un peștișor auriu, care iți ascultă dorința și îți asigură banii necesari ca ea să se întâmple.

Am sperat la spitale și infrastructură. Ministrul Transporturilor are un câine care îi tot mănâncă temele pentru autostrăzi. Ministrul Sănătății a citit instrucțiunile „jocului” timp de șase luni, iar abia apoi a înțeles că banii de consultanță oferiți prin PNRR aveau scopul lor. A fost admis în luna august faptul că România nu are capacitatea administrativă să cheltuiască fondurile pentru a construi spitale noi. Așadar, nici o autostradă, nici un spital.

Ne-am dorit corectitudine. Am primit fraudă și doctorate plagiate. Apoi am văzut cum hoții academici sunt protejați, fără nici un fel de consecințe. Aceștia trebuie doar să producă o noua lucrare, cu speranța că nu o să mai fie prinși.

Am știut că țara noastră poate să facă față unei crize precum cea energetică. Acum 10 ani, exportatori de electricitate și posesori de zăcăminte de gaze naturale, am fi putut avea asigurat necesarul intern de consum, am fi putut construi noi reactoare nucleare și am fi putut susține în continuare investițiile marilor companii de energie solară și eoliană. Azi suntem în deficit energetic, deficit de gaze naturale, am pus stop dezvoltării energiei regenerabile și am făcut trucuri magice de dispariție. Nu pentru ca să dispară criza, ci pentru dispariția lemnelor de foc de pe piață prin intermediul plafonării.

Am cerut justiție și am văzut cum ne-a fost furată prin legile justiției. Corupția a rămas ascunsă în miile de dosare penale clasate.

Așadar, anul acesta, guvernul a vorbit mult și a făcut puțin. Revenim la persoanele din “rețeta” de mai sus. Acestea au avut de suferit de pe urma acestui an sub actuala conducere și nici nu au beneficiat de unul dinte BMW-urile achiziționate de către stat. Cum convingem aceste persoane că nu totul și toți sunt “o apă și un pământ”? Cum asigurăm o creștere a prezenței la vot, dacă poporul român își pierde speranța pentru schimbare?

Cristi BEREA

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30