fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Revoltă la Horlești: autostrada trece prea aproape de casele oamenilor. Mega-nod rutier la 300 m de intravilan

Revoltă la Horlești: autostrada trece prea aproape de casele oamenilor. Mega-nod rutier la 300 m de intravilan


Zeci de proprietari de case din satul Horlești al comunei Rediu susțin modificarea ultimei variante de traseu propuse pentru Autostrada A8 Târgu Mureș – Ungheni. Localnicii spun că au aflat întâmplător că în propunere există intenția construirii unui mare nod rutier ce ar urma să fie amplasat foarte aproape de casele lor.
Varianta albastră, cum este cunoscută soluția înaintată de CNAIR, s-ar afla la câteva sute de metri de casele din sat. „O autostradă modernă, construită la standardele actuale, pentru a fi sustenabilă pe viitor trebuie obligatoriu proiectată în afara localităților și la o distanță minimă de 2 km față de acestea”, scriu oamenii în memoriul lor.
„Totul este prea vag pentru a discuta despre o propunere de modificare de traseu. Vom vedea ce va fi stabilit”, spune primarul din Rediu, Ciprian Grosu.

Nodul rutier e la circa 300 m de casele din Horlești, iar planurile de extindere a intravilanului există în noul PUG al localității

Prima nemulțumire: prea aproape de case

Autostrada Târgu Mureș – Ungheni a fost așteptată mulți ani, dar varianta de traseu finală propusă de CNAIR nu mulțumește pe toată lumea. În ultima schiță a Companiei, traseul trece foarte aproape de casele din Rediu, Horlești și Breazu, iar în satul Horleși există intenția realizării unui mare nod rutier.
Traseul ar urma să treacă prin localitate, ceea ce a iscat discuții aprinse. „Locuitorii comunei Rediu nu sunt împotriva realizării autostrăzii şi apreciază beneficiile pe care aceasta le aduce, însă nu cu preţul sacrificării localităților Rediu, Horlești sau Breazu”, se arată într-un memoriu pe care l-au pregătit oamenii din sat.

Sunt cinci variante de traseu al viitoarei autostrăzi, dar trei dintre acestea trec prin Horlești-Rediu

Comuna va prelua tot traficul greu din zonă
Conform traseului prezentat de CNAIR, nodul rutier ar urma să fie amplasat la o distanță cuprinsă între 100 și 600 de metri de casele din Horlești. Oamenii susțin că asta le-ar provoca un enorm disconfort și ar fi obligați să trăiască într-un mediu mult mai poluat.
„În varianta albastră de traseu traficul din orașul Iași va fi mutat prin centrul comunei Rediu, astfel că soluția propusă nu este eficientă, în condițiile în care tot traficul greu va fi redirecționat către o zona de locuit. Mai mult, având în vedere faptul că pe teritoriul comunei Rediu urmează a fi proiectat un nod rutier cu DJ 282, se va prelua tot traficul greu din zonă, ceea ce va avea un efect dezastruos asupra vieții private a cetățenilor care locuiesc în comuna Rediu și în localitățile limitrofe”, scriu locuitorii în memoriul pe care l-au pregătit pentru instituțiile statului.
Oamenii mai explică și faptul că poluarea chimică din cauza traficului va crește. Efectul va fi degradarea calității aerului în apropierea caselor, în condițiile în care mulți proprietari au ales zona pentru a scăpa de poluarea din Iași.

Primarul din Rediu e prea mic pentru un asemenea război dar spune că va sprijini petiția locuitorilor

A doua nemulțumire: Valea lui David

Locuitorii din Rediu au identificat o a doua problemă a traseului albastru propus de CNAIR în urma studiului de fezabilitate: Autostrada A8 va traversa situl „Valea lui David”, arie protejată de interes național. „Valea lui David” este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.
„Valea lui David” a devenit sit prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile 1964 din 13 decembrie 2007 și se întinde pe o suprafață de 1.435 hectare.
„Proiectul Autostrăzii A8 va avea un impact negativ și asupra mediului, pentru că va duce la afectarea ecosistemului natural şi a biodiversităţii prin traversarea unei arii protejate de interes national cu mai multe specii faunistice și floristice”, mai spun locuitorii în document.

Nodul creat de intersecția cu DJ 282 este foarte aproape de vatra comunei

Primarul din Rediu: „Vom transmite nemulțumirile la CNAIR”

Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu, spune că a auzit de nemulțumirile oamenilor din Horlești, dar la stadiul actual al proiectului Autostrăzii A8 totul este prea vag.
„Nu știm nici acum exact pe unde va fi traseul. Vom discuta cu oamenii, să vedem nemulțumirile, strângem tot ce au de spus și trimitem către CNAIR. Din ce am observat, este foarte aproape de case acel nod rutier de la Horlești, pe hârtie, dar nu știm exact cum va fi ca să putem face vreun demers. Este prea vag totul acum”, a precizat Ciprian Grosu.
Anunțul despre traseul final, ales din mai multe variante, al A8 a fost făcut la finalul anului trecut. Odată stabilită ruta, proiectantul poate începe obținerea avizelor pentru autorizația de construire, iar CJ Iași a emis deja certificatul de urbanism.

Oamenii încă ridică locuințe noi în Horlești, deși în 10 ani pe-aici va trece o autostradă

Autostrada va avea o lungime de 91 km în județul Iași și va traversa Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, Moțca, Miroslovești, Stolniceni-Prăjescu, Heleșteni, Costești, Ion Neculce, Bălțați, Erbiceni, Dumești, Lețcani, Miroslava, Rediu, Popricani, Victoria, Aroneanu, Ungheni și Golăiești.
CNAIR a anunțat la finalul anului lansarea primei licitații de construire a A8, respectiv capetele sectorului montan – 52 de km. Finanțarea pentru partea de autostradă din județul Iași ar urma să fie asigurată prin Programul Operațional pentru Transporturi 2021 – 2027, aprobat recent de Comisia Europeană.

Article image
Cartierul e plantat fix printre casele care au o înălțime maximă de 6 m Oamenii sunt scandalizați: „Acum, dimineața, durează 30 de minute să ieșim în Păcurari. După ce mai vin 400 de mașini o să dureze o oră” În PUZ-ul aflat în dezbatere publică, străzile desenate apar toate cu lățimea de 7 m, dar în realitate unul are 6 m, altul 5,2m, iar al treilea e un biet drum de pământ, plin de praf vara și de mocirlă iarna „Dacă ș...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 18 Ianuarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30