fbpx
 
Marius BODEA (USR Iași): Extremismul și xenofobia sădesc ură și produc tragedii înfiorătoare!

Marius BODEA (USR Iași): Extremismul și xenofobia sădesc ură și produc tragedii înfiorătoare!


Un meci de fotbal din Liga I a fost suspendat definitiv, în premieră pentru România, din cauza scandărilor xenofobe și incitatoare la ură ale suporterilor din Craiova la adresa celor ai echipei Sepsi și a etnicilor maghiari din Transilvania. Decizia arbitrului Andrei Chivulete, curajoasă pentru fotbalul românesc, în care conducătorii federației și ai echipelor s-au făcut mai degrabă că nu văd până acum aceste derapaje din tribune, merită salutată. 

Reacția arbitrului ne confirmă tuturor că deja chestiunea rasismului, a xenofobiei, a incitării la ură și violență, a fost înțeleasă de o bună parte a societății, care s-a săturat să mai aștepte soluții de la nivel înalt și reacționează, în limitele legii, pentru a produce schimbări de mentalitate. 
Dar, pe cât de curajoasă și de justificată, decizia lui Andrei Chivulete nu poate schimba un curent care este alimentat tot mai mult de liderii politici de la București – inclusiv din formațiuni așa-zis democrate, și de periculoasa propagandă rusească și a rusofililor din România. Ceea ce s-a întâmplat la Sfântul Gheorghe nu este întâmplător. Desigur, galeriile de fotbal sunt cunoscute pentru că, de prea multe ori, au fost infiltrare de membri ai unor mișcări de extremă dreapta, naționaliști fără rațiune și, uneori, masă de manevră pentru blocarea statului de drept. Însă ce s-a întâmplat la Sfântul Gheorghe ne arată cât de ușor pot lucrurile să o ia într-o direcție greșită și cât de periculoasă este propaganda naționalist-populistă făcută tot mai intens chiar și de către PSD și PNL, în colaborare cu unele televiziuni de știri care au mesaje putiniste pe față. Nu mai departe mesajele lansate public după ratarea aderării României la spațiul Schengen!
Ca să-și acopere eșecul, liderii PNL și PSD au lansat pe piață o avalanșă de mesaje nu împotriva cancelarului austriac Karl Nehammer – care, într-adevăr, s-a folosit meschin de români pentru campania sa electorală, ci și împotriva Austriei și a companiilor austriece. Iar de aici a fost doar un pas până la revenirea în prim plan a mesajelor de tipul „ne fură străinii țara” și „nu mai vrem să fim sclavi”. 
Legătura este, la urma urmei, evidentă: au început cu „afară cu ungurii din țară”, au continuat cu „afară cu austriecii din țară” și nu este departe și nici imposibil pasul „afară cu UE din țară”. Ultimul eurobarometru a arătat că euroscepticismul este în creștere în România, de la 19% dintre români care cred că apartenența la UE nu e un lucru bun, în 2021, la 23% în 2022. 
Extremismul este în creștere peste tot în Europa, dar în România este alimentat, paradoxal, chiar de către acele partide care oficial se declară democratice, pro-europene și dezvoltare. 
Când, într-un  climat deja complicat, deja apăsător, în care actori statali mari, precum Rusia și China, lucrează intens pentru a destabiliza societățile europene, vii și tu și pui paie pe foc, să nu ne mirăm dacă situația de la meciul Sepsi – FCU Craiova se va repeta și în afara stadioanelor. Politicienii trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor să se oprească înainte ca răul să fie făcut!
Marius BODEA
Senator USR de Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31