fbpx
 
Cristi BEREA (USR Iași): „Cineva a fost prins cu corupția”

Cristi BEREA (USR Iași): „Cineva a fost prins cu corupția”


Cine nu ascultă de Comisia Europeană este pedepsit și nu mai primește plata din Planul Național de Redresare și Reziliență! Este vorba despre legea avertizorului de integritate, subiect pe care l-am dezbătut împreună cu colegii senatori, în Parlament, acum doar câteva luni. Această lege nu a trecut de porțile noastre doar o dată, ci este a treia oară când va parcurge procesul prin Parlament. A treia oară cu noroc! Sper ca de această dată să fie luate în considerare și observațiile primite de la Bruxelles. Nu este de mirare că instituțiile europene nu mai au, pur și simplu, răbdare cu noi. Nerealizarea jalonului numărul 430 din PNRR este motivul pentru care 3 miliarde de euro se află acum blocați.

Utilitatea și necesitatea acestei sume, nici nu este nevoie să o menționez. Acești bani sunt integrați deja în bugetul țării, o altă eroare semnificativă a statului, iar poporul este cel care va avea de suferit. Investiții importante vor necesita să fie blocate, fapt care poate avea repercusiuni majore în diverse domenii. România strigă după ajutoare și finanțare, iar chiar în Senatul țării, dorința de a proteja corupția are prioritate. În loc să încurajeze avertizorii de integritate pentru a scoate la lumină cazurile de corupție, legea, în forma în care a fost adoptată, nu îndeplinește acest lucru. Este și normal ca o lege care descurajează semnalarea să fie întâmpinată cu nemulțumire de către Bruxelles și să existe repercusiuni. Cineva a fost prins cu corupția în sac!

Ce înseamnă această lege în practică? Atât în mediul public, cât și în cel privat, un avertizor de integritate este cel care denunță diferite nereguli referitoare la acțiuni care pot reprezenta fapte penale. În acest mod, interesul public este protejat, iar cei vinovați, sunt trași la răspundere. În traducere, este greu să fii corupt într-un sistem în care nu poți afla cine sunt ochii ațintiți spre tine. Pentru ca acest lucru să funcționeze, desigur, anonimatul avertizorului este vital.               

Studiile internaționale care au dictat această concluzie arată faptul că în cazul unui angajat care își denunță angajatorul, locul de munca este ca și sigur pierdut. 69% dintre angajați au fost forțați să părăsească locul de muncă sau au fost concediați. Cei care au rămas au suferit repercursiunile: evaluări negative, critică, monitorizare exagerata etc.

Românii declară faptul că nici nu cunosc această lege. Doar 12% dintre cetățeni cunosc legea avertizorului de integritate. Marea majoritate, nu cunosc prevederile și încadrările acesteia. 61% dintre persoanele intervievate în cadrul acestui studiu din 2021, consideră avertizorii de integritate persoane foarte curajoase. Acest lucru nu este acceptabil! Într-o țară în dezvoltare, este imperativ să educăm populația referitor la astfel de legi și aplicarea lor. Avertizorii nu trebuie să fie persoane curajoase sau eroi în lupta împotriva corupției. Aceștia trebuie să fie simple persoane integre, protejate de lege.

Ce s-a întâmplat totuși cu această lege este faptul că statul român a declarat printre rânduri un singur lucru: corupția românească este protejată indiferent de preț.

Mă întreb dacă parlamentarii din coaliție sau domnul președinte Iohannis, care a promulgat o astfel de propunere, nu cunoșteau faptul că legea avertizorului de integritate a venit cu observații din partea Comisiei Europene. Sau oare au ignorat intenționat cerințele Uniunii de a pune în sfârșit corupția în cui? Noi, cei de la USR, împreună cu mai multe ONG-uri am reclamat faptul că noua formă a legii este neconstituțională, reprezintă un pas înapoi și o încălcare a oricărei legislație relevante. Chiar mai mult, legea care a părăsit Senatul a fost o încălcare a oricărei reguli de bun simț. Oare cei care au susținut această lege revoltătoare, au crezut că instituțiile de la Bruxelles nu se vor sesiza atunci când practic a fost eliminată posibilitatea raportărilor anonime? A considerat cineva că divulgarea informațiilor către presă, așadar către popor, nu ar trebui să fie permisă? Când vor înțelege liderii acestei țări faptul că la nivel european, nu sunt permise ‘mânăriile’ pe care le fac acasă.

Sper că acesta a fost un semnal de alarmă pentru cei care susțin în continuare corupția și sper că vom reuși să lucrăm împreună la această lege așa cum trebuie, pentru o Românie fără corupție, pentru integritate și pentru valori europene.

Senator Cristi BEREA

USR Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30