fbpx
Print this page
Monica Berescu (USR Iași): PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor

Monica Berescu (USR Iași): PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor


Coaliția de guvernare se mișcă cu viteza luminii atunci când respinge proiectele legislative ale USR, chiar și atunci când este vorba despre banii pe care îi pot primi părinții pentru creșterea copiilor.

În februarie 2023, deputatele USR Monica Berescu și Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă pentru a oferi mai mulți bani lunar părinților cu nou-născuți și prin care se garanta indexarea anuală a indemnizației pentru creșterea copiilor în raport cu inflația medie anuală. Proiectul de lege L119/2023 a fost depus la Senat și a ajuns pe ordinea de zi a Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială. Majoritatea PNL - PSD din comisie a votat împotriva proiectului, chiar dacă modificările propuse aduc beneficii suplimentare care pot fi acordate atât părinților care se află în concediu pentru creșterea copilului cât și celor care aleg să se întoarcă la serviciu.

Este rușinos faptul că preocuparea parlamentarilor PNL și PSD pentru sprijinirea părinților și a copiilor este doar de fațadă și doar în timpul declarațiilor politice. Votul de ieri arată în mod clar un dezinteres total din partea Coaliției PNL - PSD față de problemele reale cu care se confruntă părinții și din păcate ignoră în mod deliberat soluțiile eficiente pentru sprijinirea lor, doar pentru că este un proiect al opoziției.

PNL și PSD au guvernat România împreună și separat timp de 30 de ani și nu au fost în stare să găsească măsuri coerente pentru ca părinții să fie sprijiniți sau încurajați în mod real în creșterea copiilor lor. Indexarea anuală a indemnizației de creștere a copilului în raport cu inflația este un lucru de bun simț, mai ales având în vedere ultimii doi ani când am avut o medie a inflației de aproximativ 16%. Alimentele, hainele, rechizitele, tot ce are nevoie un copil, s-a scumpit drastic în ultimii 2 ani, iar în aceste condiții senatorii PNL și PSD au votat împotrivă, pentru că tot ce contează pentru ei este interesul partidului și nu al românilor, afirmă deputata USR Monica Berescu, co-inițiatoare a proiectului și membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Numărul beneficiarilor se reduce în fiecare an deoarece scade numărul de nașteri. În 2022 au fost 170.266 de părinți care au beneficiat de o indemnizație medie de 2.736 RON, cu 7.000 de beneficiari mai puțin ca acum trei ani.

Doar 13% dintre părinți au ales să se întoarcă mai repede la muncă pentru a beneficia de stimulentul de 1500 de RON, ceea ce demonstrează că nu sunt optime intervalele actuale, care oferă această facilitate pentru doar primele șase luni ale copilului. Proiectul USR prevede dublarea intervalelor: 12 luni în loc de 6 luni, respectiv 2 ani în loc de 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

Principalele 5 modificări legislative propuse prin proiectul L119/2023:

1. Creșterea plafonului maxim la 11.300 de lei în loc de 8.500 lei cum a fost definit în 2017, plafonul fiind valabil și astăzi pentru că nu a fost actualizat niciodată în 5 ani.

2. Actualizarea anuală, din oficiu, a indemnizației, a stimulentului de inserție și a plafonului maxim în raport cu rata inflației, ceea ce garantează creșterea veniturilor pentru părinți. Dacă ar fi fost actualizate cu rata medie a inflației, astăzi aceste cuantumuri ar fi în valoare de 1.700 lei, respectiv 740 de lei.

3. Posibilitatea de a accesa stimulentul crescut odată cu întoarcerea la muncă, în primul an al copilului, nu doar în primele șase luni.

4. Posibilitatea de a lucra cu normă parțială în al doilea an de concediu, optând pentru jumătate din indemnizație.

5. Posibilitatea ca părinții să aibă simultan concediul pentru creșterea copilului pentru cele două luni care revin părintelui care nu a solicitat inițial acest drept (de regulă, tații). Astfel, cei doi părinți vor putea împărți responsabilitățile comune în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea copilului, din primii ani de viață, cu beneficii în familie pe termen lung și în linie cu directiva europeană de echilibru între muncă și viața de familie. Iar tatăl nu va mai fi nevoit să renunțe la ce două luni la care are dreptul; acestea vor deveni un drept utilizat.

Monica-Elena Berescu

Deputată USR, circumscripția electorală nr. 24, Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare