fbpx
 
Răzvan Socolov, consilier județean USR Iași / Greva profesorilor de școală: salarii mari versus situația școlară!

Răzvan Socolov, consilier județean USR Iași / Greva profesorilor de școală: salarii mari versus situația școlară!


Profesorii de școală joacă un rol esențial în formarea și educarea copiilor, având, practic responsabilitatea viitorului nostru! De aceea, fără dubiu, profesorii merită salarii decente, proporționale cu responsabilitatea socială pe care o au.

Din păcate, în ultimele zile, greva profesorilor pentru obținerea unor salarii mai mari are un impact negativ asupra procesului de învățământ, fiind profund afectați elevi și părinți totodată. Cu toate acestea, consider că există soluții pentru a echilibra situația și a detensiona acest conflict.

Pe de o parte, profesorii argumentează că salariile lor nu sunt suficient de competitive în comparație cu alte domenii și că acest lucru afectează motivația și performanța lor. Revendicările lor pentru salarii mai mari sunt justificate, întrucât recompensarea corectă a muncii lor poate contribui la atragerea și menținerea celor mai buni profesori în sistemul educațional public. Părăsirea posturilor, dar și proasta administrare a școlilor existente scad calitatea procesului de învățare în toate școlile.

Pe de altă parte, greva profesorilor are consecințe negative asupra procesului de învățământ. Suspendarea cursurilor duce la o întrerupere a ritmului de învățare al elevilor, afectându-le performanțele școlare și, implicit ale profesorilor. De asemenea, grevele creează tensiuni și frustrări între profesori și părinți, care doresc un mediu stabil și sigur pentru educația copiilor lor.

Nu mai vorbim de examene, de încheierea situației școlare, de evaluarea precipitată prin note puse superficial – alte surse de frustrare care determină pierderea credibilității sistemului de învățământ mai mult ca până acum.

Pentru a echilibra situația și a îmbunătăți atât condițiile de muncă ale profesorilor, cât și calitatea procesului de învățământ, propun o serie de soluții integrate:

1. Dialog deschis și negocieri: Guvernul și sindicatele profesorilor ar trebui să se angajeze într-un dialog constructiv pentru a ajunge la un consens în ceea ce privește salariile și condițiile de muncă. Negocierile bazate pe informații concrete și argumente solide pot duce la rezultate benefice pentru toate părțile implicate. Rigiditatea atât a sindicatelor, cât și a guvernului nu favorizează rezolvarea rapidă a situației.

2. Realocarea bugetului: Guvernul ar trebui să înceapă a aloca mai multe fonduri pentru sistemul educațional, astfel încât să poată oferi profesorilor salarii mai competitive. O investiție în educație înseamnă, în cele din urmă, investiție în viitorul societății.

3. Program de formare și dezvoltare profesională: Oferirea de programe de formare și dezvoltare profesională pentru profesori poate spori motivarea dascălilor, dobândirea de noi competențe pedagogice și tehnici de predare pentru a stimula și interesul elevilor.

Sunt și alte soluții fără îndoială. Sistemul de învățământ trebuie recreat, bazat pe realitățile lumii prezente, nu cu programe și materii de acum 20 de ani. Viața pentru care ne pregătim copiii cere altceva, cere colaborare, adaptare, regăsirea competenței și a locului într-o lume în continuă și rapidă schimbare!

Deocamdată, însă, să începem cu începutul. Să oferim profesorilor demnitate și sentimentul că le este apreciată munca, iar părinților speranța că ai lor copii se află pe cele mai bune și competente „mâini” didactice!

Răzvan Socolov

Consilier județean USR Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30