fbpx
 
Monica Berescu (USR): PSD scumpește casele și apartamentele românilor mărind cu 80% TVA-ul pentru locuințele noi

Monica Berescu (USR): PSD scumpește casele și apartamentele românilor mărind cu 80% TVA-ul pentru locuințele noi


În timp ce baronii PSD iau șpăgi de sute de mii de euro, românii sunt obligați să plătească taxe și impozite mai mari doar pentru a acoperi foamea de bani a caracatiței politice. Noile măsuri fiscale asumate de Guvernul Ciolacu înseamnă creșteri de prețuri în prag de iarnă.

Suprataxarea IMM-urilor, mărirea TVA-ului pentru locuințe, săli de fitness, parcuri de distracții și mărirea accizelor la tutun și alcool vor genera scumpiri în lanț; scumpiri pe care le vor plăti tot românii, indiferent că sunt pensionari sau salariați. Cel mai mare impact va fi vizibil în cumpărarea și vânzarea locuințelor, vechi sau noi.

Guvernul Ciolacu și PSD au decis că românii o duc prea bine și au prea multe locuințe; astfel că au hotărât să crească cota de TVA cu 80% pentru locuințele noi cu o valoare maximă de 120.000 euro. În acest mod, se va plăti TVA de 10.800 euro la valoarea menționată anterior; față de 6.000 euro cu TVA de 5%. Practic, Cu PSD la putere, prețurile la materii prime aproape că s-au dublat, dobânzile la creditele bancare îi ustură la buzunare pe români, iar alimentele și medicamentele devin mai costisitoare în fiecare zi. Acum, Ciolacu decide să crească TVA pentru case și apartamentele, scumpindu-le artificial fiindcă guvernul este incompetent.

Cel mai probabil, vor crește și chiriile în acest context, în care PSD produce pagube pentru viitorii proprietari și chiriași dintr-o singură lovitură”, declară Monica Berescu, deputată USR de Iași.

Astfel, se creează un cerc vicios, în care statul este incapabil să colecteze datoriile la buget și să țină sub control creșterile de prețuri și apelează la cea mai periculoasă metodă pentru economie: aplică noi taxe și impozite. Acestea vor fi plătite în final tot de pensionari și salariați din mediul privat sau bugetar; fiindcă noile taxe se vor reflecta în ajustarea prețurilor pentru produsele și serviciile pe care le oferă companiile. În același timp, aparatul bugetar rămâne un mamut greu de urnit și de controlat.

Cea mai eficientă soluție pentru a avea bani la buget este optimizarea celor mai mari cheltuieli; deci cele de funcționare ale statului. Guvernul poate funcționa și fără 200 de secretari de stat, directori de agenții plătiți din bani publici cu 10.000 de euro pe lună și mașini scumpe ori telefoane de serviciu de zeci de mii de lei.

Știm cu toții că cei din primării, consilii județene și alte direcții își pot face treaba și fără ultimul model de Iphone sau Samsung, care costă de două ori mai mult decât salariul minim.

Imaginați-vă ce economii s-ar face la buget doar dacă s-ar elimina ghișeele la care stai la rând pentru o ștampilă sau o semnătură. Optimizați organigrama și tăiați din numărul de posturi fiindcă se poate face aceeași muncă și cu mai puțini angajați; iar mediul privat dovedește asta în fiecare zi”, subliniază Monica Berescu, membră a Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Mai mult, ordonanța de urgență care introduce noi impozite și taxe lovește direct în bunăstarea românilor, fie că sunt IMM-uri sau mici antreprenori, Iucrează pe PFA sau au venituri medii.

Statul ar trebui să încurajeze dezvoltarea IMM-urilor, nu să le sugrume. Culmea este că cei mai mari datornici sunt companiile de stat: 6 companii deținute de stat au datorii cumulate de peste 10 miliarde de lei. Printre ele se numără Tarom sau CFR Marfă. Soluția pentru a aduce banii la buget este foarte simplă: ANAF-ul să-și facă treaba, să recupereze banii de la marii datornici și corupți. ANAF-ul trebui să colecteze bani la bugetul statului nu să fie folosit ca o măciucă politică în funcție de interesul de partid. În România, evaziunea fiscală este de aproximativ 20 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă cam 10% din PIB. Mai rău este că rata de colectare a taxelor și impozitelor este de doar 26%, aproape la jumătate față de media din UE, de 45%. Eliminați evaziunea fiscală și banii vor curge la buget”, completează Monica Berescu.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30