fbpx
 
Marius BODEA (USR Iași) / Un fenomen cu consecințe importante: demisiile în lanț ale directorilor de școală!

Marius BODEA (USR Iași) / Un fenomen cu consecințe importante: demisiile în lanț ale directorilor de școală!


Este incompetență sau ticăloșie? De câte ori nu v-ați pus această întrebare când ați văzut că Guvernul și Parlamentul dominat de PSD și PNL se încăpățânează să meargă înainte cu o măsură sau o lege defectă, deși specialiștii din domeniu au avertizat de zeci și sute de ori că este strâmbă?

Aceeași întrebare o pun eu acum când văd efectele actelor normative ce reglementează educația românească, atâta cât a mai rămas din ea, și care i-a adus pe directorii de școală în situația de a demisiona pe capete. 

Cedează pentru că birocrația crește de la an la an, iar salariile lor au ajuns sub cele ale cadrelor didactice pe care le coordonează. 
Principiul „la responsabilități mai multe, un beneficiu mai mare” nu mai contează pentru Ministerul Educației. Salariile directorilor nu au mai fost mărite din 2016, în timp ce veniturile cadrelor didactice au crescut periodic, mai ales după greva din vară (desigur, nici pentru aceștia cât ar fi trebuit ca să avem un învățământ de calitate). 
Astfel, un director de școală care trebuie să semneze zilnic documente de mii și zeci de mii de euro, care îi pot aduce sancțiuni dure dacă greșește, câștiga înainte de grevă un salariu net de 4.300 de lei. După protestul din vară, cu norma didactică redusă, poate ajunge la puțin peste 5.000 de lei. Dar, dacă ar fi rămas doar la catedră, cu o normă didactică plină și toate gradele, ar fi putut obține un salariu de aproximativ 6.000 de lei.
Oricum ai privi problema, nu este în regulă! Prin urmare, 10 directori și-au dat demisia numai în județul Iași de la începerea anului acesta școlar. Alți 85 au renunțat la funcție în toată țara.
În septembrie, 2.500 de directori au semnat o petiție adresată guvernanților, în care vorbesc despre cum ar arăta grădinițele, școlile și liceele din România fără management.
Mai mult, nu doar chestiunea salariului face ca această funcție să nu mai fie atractivă. A crescut enorm birocrația – directorii trebuie să semneze tot mai multe documente. Dar, potrivit noii legi a educației, au crescut și sancțiunile. Chiar și dacă nu sunt distribuite la timp bursele în școală, managerul riscă să fie sancționat cu o sumă mult peste salariu. 
Directorii au mai multe responsabilități și în vacanță, dar în afară de noi și noi presiuni și responsabilități de la centru, nu primesc nimic în plus. 
Circulă printre noi aceasta convingere că toți angajații de la stat primesc salarii nesimțite. Este și adevărat și fals. În cazul profesorilor și al directorilor de școală, este categoric fals.
Prin urmare, pleacă, renunță.
Educația modernă nu se poate face fără management performant. Ministerul Educației a descurajat mai întâi cadrele didactice, cu salarii infime, apoi elevii, cu consecințe pe zeci de ani, iar acum îi alungă și pe directori. 
Pentru că, de fapt, filonul comunist în care centrul dictează și restul ar trebui să se execute cuminți nu a părăsit încă Ministerul Educației nici după 34 de ani de la căderea regimului care l-a creat. Din păcate!
Marius BODEA
Senator USR de Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29