fbpx
 
Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Strategia de ordine publică nu poate fi lăsată doar pe hârtie! Infracționalitatea trebuie redusă din fașă

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Strategia de ordine publică nu poate fi lăsată doar pe hârtie! Infracționalitatea trebuie redusă din fașă


Ministerul Afacerilor Interne a lansat Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică pentru perioada 2023-2027, proiect care urmărește dezvoltarea sectorului de siguranță în întreaga țară și reducerea infracțiunilor de orice natură. Documentul respectiv scoate însă la iveală mai multe probleme legate de cauzele penale, statisticile prezentate arătând creșteri în ceea ce privește infracțiunile.

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc a arătat că în aceste condiții, raportat la cifrele apărute, se impune ca strategia prezentată de oficialii Ministerului de Interne să fie una care să ducă la o diminuare rapidă a ratei infracționalității de orice fel.  „Cifrele sunt alarmante, trebuie să recunoaștem acest lucru. Această strategie ar trebui implementată în așa fel încât infracționalitatea să scadă exponențial, iar românii să se simtă în siguranță. Strategia nu trebuie prezentată doar pe hârtie, ci și aplicată în teren. Este nevoie ca forțele de ordine să fie mai prezente în viața comunității, tocmai pentru ca populația civilă să nu mai fie expusă riscurilor și amenințărilor”, a transmis Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iași.

Conform documentului respectiv, circa 530.000 de infracțiuni au fost semnalate în 2022, cifră care arată o creștere cu cu 5,1 la sută față de 2021. Peste 100.000 de infracțiuni au fost transpuse în furturi, iar alte 100.000 de cazuri au fost cele legate de infracțiuni de loviri sau alte violente. De asemenea, în ultimii cinci ani s-a dublat numărul persoanelor date dispărute.

„De ani buni tot vorbim de aceste lucruri, însă până acum lucrurile au bătut pasul pe loc. România trebuie să fie un stat sigur, iar pentru asta, toate instituțiile statului care au competențe în ordinea și liniștea publică trebuie să conlucreze. Această strategie ar trebui aplicată la virgulă, tocmai pentru ca lucrurile să meargă pe făgașul normal, exact așa cum ne dorim cu toții”, a mai spus parlamentarul social democrat.

Raportul mai arată și faptul că infractiunile sexuale au crescut în 2022 cu 14,46 procente față de anul 2021, iar infracționalitatea stradală a crescut cu 7,1 la sută, în 2022, față de anul precedent. Infracțiunile în școli au crescut cu 83 la sută în ultimul an, iar violența domestică a crescut cu 56 la sută în ultimii 5 ani. „Aceste ultime cifre ne arată o situație gravă, o situație care trebuie îndreptată în cel mai scurt timp. Violența din școli trebuie eliminată total, vorbim exact de locul unde copiii noștri au nevoie de educație. Vedem periodic știri și filmulețe cu tineri care se agresează fizic fie în incinta școlilor, fie în afara acestora. Vedem cu responsabilitatea este pasată de la caz la caz și lucrurile rămân așa cum au fost. Este o măsurăp absolut necesară, este o măsură care trbeuie să se schimbe și să ți îndrepte pe tineri. De asemenea, trebuie să sotăm și violența domestică, un alt aspect îngrijorător. De aceea avem nevoie de conlucrarea tuturor oficialilor”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iași.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30