fbpx
 
Dr. Răzvan Socolov (USR Iași): Despre caravane medicale

Dr. Răzvan Socolov (USR Iași): Despre caravane medicale


Scandalul recent (transformat în dosar penal!) legat de o anumită caravană medicală inițiată de un partid politic riscă să deturneze atenția de la probleme reale legate de sistemul medical românesc.

Lăsând la o parte faptul că cineva a încercat să câștige capital politic pe seama problemelor de sănătate ale românilor, realitatea este că în România, în zonele izolate accesul la asistență medicală de calitate este deficitar. Așa a fost înainte de 89, așa este și acum, fără îmbunătățiri semnificative. Cauzele sunt diverse: drumurile foarte proaste, lipsa cadrelor medicale, costurile ridicate ale deplasărilor personalului medical la care se adaugă și lipsa de educație a populației pentru prevenția bolii.

În condițiile acestea, caravanele medicale pot fi o soluție pentru situații critice, evident doar de moment. În zone de cataclism, în perioade de epidemii, o astfel de acțiune, inerent punctuală și limitată, poate suplini temporar sistemul clasic de asistență medicală.

Caravanele sunt reglementate de o lege 65/2022, care precizează cum se organizează, ce limite de competențe și, mai ales, ce decontare se poate face. Vorbim totuși despre sănătatea oamenilor, iar caravanele medicale nu pot fi lăsate la voia întâmplării!

Pentru a asigura calitatea acțiunii, o caravană medicală trebuie să asocieze medici, finanțări si colaborări între autorități și unități sanitare. Evident, medicii de familie au un rol esențial, iar colaborarea cu spitalele asigura rezolvarea cazurilor de bolnavi, pentru a nu rămâne doar o adiere de vânt.

Personal, am mai aprofundat acest subiect într-un proiect de hotărâre pentru Iași, „Caravana medicală mobilă pentru urmărirea gravidelor cu risc din judeţul Iași”, o caravană menită să reducă numărul complicațiilor și a deceselor nou-născuților din județul nostru implicând maternitățile din Iași. Din păcate, proiectul a fost îngropat de majoritatea din Consiliul Județean în 2021. Spun „îngropat” pentru că nici o soluție pe care noi am găsit-o ca să facem funcțională o caravană atât de importantă nu a convenit executivului; mai mult, au inițiat amânări succesive doar pentru a trece termene legale de contestare. Un foarte „abil” joc politic românesc doar de a pune piedici!

Revenind la caravana politico-medicală, nu știu dacă unele acțiuni de acest gen pot fi echivalate cu „căldarea și făina” electorală de altădată. Probabil cei care o fac așa gândesc pentru că rezolvi o problema de moment, dar nu schimbi ceva fundamental. Mult spectacol, dar nu soluții solide. Mai potrivit ar fi un proiect de lege ca transportul pacientului la spital să fie gratuit sau să se schimbe modul de plată al Casei Naționale de Sănătate care subfinanțează grav spitalele. Dar, caravana și circul au „furat ochii” din totdeauna... Oricum, cine crede că așa se vor rezolva problemele sistemului sanitar, ar trebui să reconsidere pe ce cheltuie banii - unui veniți chiar de la buget.

Dr. Răzvan Socolov

Consilier județean USR Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30