fbpx
 
Proiect USR pentru a-i împiedica pe cei condamnați să fugă din țară ca să scape de închisoare

Proiect USR pentru a-i împiedica pe cei condamnați să fugă din țară ca să scape de închisoare


Persoanele condamnate în prima instanță la cel puțin 3 ani de închisoare vor primi obligatoriu de la instanța de apel interdicția de a părăsi România până la pronunțarea deciziei acesteia. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus în Parlament de deputata USR Oana Murariu.

„Cazuri precum recenta fugă de executarea pedepsei a lui Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, ori a doua fugă din țară, tot pentru a scăpa de închisoare, a Elenei Udrea nu au cum să nu revolte opinia publică. Este clar că măsurile prevăzute de actuala legislație pentru a îi împiedica pe fugari sunt neîndestulătoare și e nevoie de măsuri noi. Este mult mai simplu să limităm posibilitatea fugii din țară, decât să depunem ulterior demersuri pentru a-i găsi și a-i aduce în țară, printr-un proces birocratic de multe ori foarte complex și de durată”, declară deputata Oana Murariu, președinte al organizației USR Cluj.

Alături de interdicția de ieșire din țară, instanța de apel va trebui, conform noului proiect de lege, să aplice și măsuri de monitorizare electronică. Adică, va fi extinsă utilizarea brățărilor electronice și în cazul celor condamnați la minimum 3 ani închisoare. În acest fel, va exista un control mai clar asupra localizării persoanei judecate și nu vom mai avea situații în care, chiar înaintea condamnării definitive, aceasta să dispară din țară.

„Am avut caz după caz, în special de oameni potenți financiar, care au fugit ca să nu plătească pentru faptele lor. Nu putem asista impasibili și să ne uităm cum unii sunt prinși, alții nu, unii sunt extrădați în România, alți găsesc tertipuri și portițe legale în țările gazdă pentru a nu fi trimiși înapoi. Înfăptuirea Justiției trebuie să se facă într-un stat de drept nu doar câteodată, ci mereu”, adaugă deputata USR Oana Murariu.

În calitate de președinte al USR Iași, Ștefan Tanasă declară că susține ferm proiectul depus în Parlament de deputata USR Oana Murariu pentru a preveni sustragerea de la aplicarea legii penale a persoanelor condamnate. „Actuala legislație este insuficientă, iar propunerea de interdicție de a părăsi țara pentru cei condamnați la minim 3 ani de închisoare, alături de monitorizarea electronică, reprezintă soluții practice ce pot stopa acest fenomen periculos pentru România. Este esențial să acționăm eficient și cu mijloace moderne pentru a stopa aceste sustrageri de la aplicarea legii și a asigura o justiție coerentă. Din nefericire pentru românii de rând, coaliția PSD-PNL uită de cele mai multe ori că realizarea justiției într-un stat de drept constituie o constantă, nu o excepție ce se aplică doar celor care nu beneficiază de bani, influență și funcții importante”.

USR a solicitat constant ministrului Justiției să ia măsuri pentru ca persoanele condamnate să nu mai poată fugi din țară, iar în martie a depus, la inițiativa deputatului Stelian Ion, un proiect de modificare a Codului de procedură penală astfel încât magistrații să aibă mai multe instrumente pentru prevenirea sustragerii de la executarea pedepsei. Proiectul este ținut la sertar în Camera Deputaților de majoritatea PSD-PNL.

Uniunea Salvați România - Iași

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30