fbpx
 
Colaj foto: Lucian Bogdanel, prefect Bacău Colaj foto: Lucian Bogdanel, prefect Bacău

Lucrare de mântuială. Se surpă cea mai scumpă parcare din Bacău, proaspăt construită


Primăria Bacău a realizat, în urmă cu jumătate de an, o parcare cu 96 de locuri, care a costat o sumă exorbitantă, de peste 5 milioane de lei. Construcția, făcută de mântuială, deja se surpă.

În urma precipitațiilor căzute în ultima perioadă, în parcarea de pe strada Tipografilor a apărut o groapă adâncă, semnalizată cu un gard.

Ca și cum nu ar fi suficient, după ce a cedat o țeavă, în urmă cu aproape două săptămâni, muncitorii au trebuit să spargă altă porțiune din parcare iar lucrările par a fi de durată, scrie „Adevărul”.

Acestea nu sunt singurele lucrări de mântuială din oraș iar fenomenul pare să fie generalizat pe toate șantierele Bacăului.

La pasarela supraterană care traversează strada Mărășești, care se realizează din Parcul Cancicov până la treptele care duc spre fosta clădire SIF Moldova, lucrările s-au sistat după ce la baza scărilor muncitorii au dat de apă. În studiul geotehnic nu s-a evidențiat cât de ridicat este nivelul pânzei freatice.

Proiectul este întârziat iar finanțarea europeană, asigurată prin POR 2014-2020, a fost pierdută.

De altfel, la finalul anului trecut, când trebuiau finalizate proiecte de aproape 50 de milioane de euro (piste de bicicletă, sistem de monitorizare trafic, stații smart, etc) , pentru care finanțarea fusese asigurată încă din 2019, a ieșit la iveală faptul că Primăria Bacău a reușit să atragă doar 40% din fondurile europene.

Cu alte cuvinte, pe fostul exercițiu bugetar al UE s-au pierdut aproximativ 30 de milioane de euro.

Prefectul Bacăului a reacționat față de situația de la parcarea de pe Tipografilor și a notificat Inspectoratul de Stat în Construcții.

„Aşa arată o lucrare de mântuială, ca multe altele - din păcate - în municipiul Bacău. Dar heirupismul și debandada care au caracterizat "lucrările" Primăriei din ultimul an reprezintă, aşa cum vedem şi din imaginile alăturate, un risc iminent pentru siguranța cetățenilor din Bacău. Am notificat deja Inspectoratul Județean în Construcții, cerând efectuarea unui control urgent şi stabilirea tuturor măsurilor ce se impun pentru a preîntâmpina producerea unor accidente nedorite cu urmări la fel de nedorite.”, a spus prefectul Lucian Bogdănel.

Lucrările la parcarea de pe strada Tipografilor au determinat controverse în spațiul public dar și în cadrul ședințelor de Consiliu Local Bacău, unde mai mulți consilieri i-au cerut primarului explicații cu privire la suma exorbitantă cheltuită pe această parcare.

Construcția parcării a început în vara anului 2022 și s-a finalizat un an mai târziu.  „Resistematizarea parcarii Tipografilor-Bradului”, care a constat în demolarea unor garaje și realizarea a 96 de locuri de parcare este de departe cea mai scumpă parcare construită în municipiul Bacău.

„Parcările private în orice ansamblu rezidențial din Bacău se vând cu preturi între 3.000-5.000 euro. Vine domn primar, dărâmă câteva garaje (lucru de apreciat, de altfel) și amenajează 96 parcări + 500 de pomi, cu 5,7 milioane lei. La un calcul simplu, o parcare realizată de Primăria Bacău va costa circa 10.000 euro”, a fost reacția unui băcăuan, la momentul când Primăria Bacău a cheltuit un milion de euro pentru o parcare cu pavele.

Sursa: Adevărul


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30