fbpx
 
USR Iași: Încălcarea legii antifumat ne afectează sănătatea. Terasele improvizate sfidează legislația

USR Iași: Încălcarea legii antifumat ne afectează sănătatea. Terasele improvizate sfidează legislația


Fumatul crește de 5 ori riscul de cancer pulmonar!

Fumatul îmbătrânește!

Fumatul pasiv este extrem de periculos!

Se acceptă tacit încălcarea unei legi care s-a dorit implementată de atâția ani și în acest fel sănătatea pulmonară ne este expusă. În ultima perioadă au apărut terase improvizate doar pentru a proteja viciul dependenților și a maximiza riscul sănătății celor prezenți. De la fumatul în spațiile special amenajate unde fumătorii erau limitați să își intoxice plămânii la pachet cu frigul, ploaia, soarele în exces, statul în picioare și senzația de oarecare rușine pentru postura de persoană dependentă, acum s-a reajuns la acea relaxare nocivă de altădată. Suntem un popor care admite să se intoxice din propriile resurse financiare pentru că atunci când ești afumat într-un spațiu în care îți plătești consumația este la fel ca atunci când un medic te afumă în cabinetul medical pe banii tăi și pe asigurarea ta medicală.

Se admite cu prea mare lejeritate fumatul în spațiile închise a dispozitivelor stil vaping și a țigărilor iQos cu miros de gaze intestinale ca și cum ar fi făcute din lavandă și mușețel. De fapt este tot un tutun încălzit care degajă substanțe cu risc pulmonar atât pentru fumătorii direcți cât și pentru fumătorii pasivi.

„În calitate de medic de Medicina Muncii, consider că este un abuz pentru angajații barurilor și a restaurantelor care servesc fumători în spații complet izolate; atâta timp cât există o lege în vigoare care ar trebui să le protejeze plămânii. Medicul de Medicina Muncii care se ocupă de ospătarii expuși la fum de țigară poate să semnaleze aceste riscurile ale fumatului pasiv. În multe localuri se tranzitează aceste terase pline de fum. Cu ce drept, cu ce curaj se admite acest lucru și pe sănătatea cui?”, spune Dr. Cozmin Mihai, medic psihiatru și medicina muncii.

Acceptarea conduce la afectarea sănătății

„În primul rând această acceptare a unor locuri care sfidează legea ne afectează sănătatea tuturor. Și unii ar spune: așează-te în locurile unde nu se fumează. Dar aceasta este o situație defavorizantă însăși pentru cei care își protejează sănătatea. Dacă pănă acum s-a trăit atât de bine și s-a acceptat situația eliminării fumatului din spațiile închise, consider că trebuie să mergem înspre continuarea acestei decizii sănătoase”, mai spune spune Dr. Cozmin Mihai, medic psihiatru și medicina muncii.

Puterea exemplului pentru copii și adolescenți

Este important să oferim un exemplu bun copiilor și adolescenților. Să le arătăm că fumatul este nociv și că trăim într-o țară care promovează sănătatea cetățenilor și nu într-o țară în care totul este negociabil în defavoarea sănătății. Un copil care va vedea fumătorii stând în picioare lângă restaurante și baruri iar pe ceilalți stând comod la masă, va înțelege incomoditatea unui asemenea viciu. Printr-o relaxare în detrimentul celor care vor să trăiască sănătos, se încurajează riscul unui prost exemplu general.

Riscurile fumatului

,,Se cunosc foarte bine riscurile fumatului pasiv cât și a celui activ. Dacă în anii trecuți nu se cunoșteau aceste riscuri, acum sunt la vederea tuturor inclusiv pe pachetele de țigări. Fumul țigărilor conține o substanță chimică numită benzo(a)piren care formează legături cu guanină din ADN provocând rupturi ale catenelor duble și mutații. Procesul de regenerare provoacă de asemena derivă epigenetică și modificări metabolice de pe urma cărora celule canceroase prosperă, printr-un proces numit geroncogeneză. Combinația de schimbări genetice și epigenetice induse de anii de expunere la fumul de tutun crește de aproape cinci ori riscul de apariție a cancerului pulmonar. Din această cauză și a costurilor enorme de tratament al cancerului, majoriotatea statelor lumii sponsorizează programe de încurajare a renunțării la fumat. Toate campaniile sunt făcute pentru a preveni o creștere de cinci ori a câtorva tipuri de cancer. Deși fumatul crește de cinci ori riscul apariției cancerului, la vârsta de 50 ani riscul de cancer crește de 100 de ori. Până la 70 ani crește de 1000 ori. Nu există multe vicii legale care să fie mai dăunătoare epigenomului tău decât miile de reacții chimice pe care fumătorii le declanșează în corpul lor în fiecare zi. Există o explicație pentru aparenta îmbătrânire mai rapidă a fumătorilor: chiar îmbătrânesc mai repede. Deteriorările ADN provocate de fumat forțează echipele de reparație a ADN-ului să lucreze suplimentar și rezultatul se reflectă în instabilitatea epigenetică care provoacă îmbătrânirea. Nivelul aminelor aromatice dăunătoare ADN-ului este de 50-60 de ori mai mare în cazul fumatului pasiv decât al fumatului activ.”, David A. Sinclair

Suntem datori să ne protejăm sănătatea noastră și a copiilor noștri. Expunerea la fumul de țigară crește riscul de cancer pulmonar!

În localurile din Iași și din țară nu se respectă Legea care interzice fumatul în spațiile publice închise: Autoritățile trebuie să intensifice controalele

„Legislația strictă care interzice fumatul în spațiile publice închise, în vigoare din 2016, pare că își pierde caracterul obligatoriu și devine opțională, odată cu trecerea timpului.

Autoritățile trebuie sa intensifice controalele și să sancționeze abaterile. Neregulile sunt evidente, însă autoritățile sunt, din nou, surprinse și trebuie „sesizate”.

Legea nr. 15/2016 este foarte clară: interzice, în mod absolut, fumatul în toate spațiile publice închise. Și definește limpede ce înseamnă spațiu public închis: orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiș, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Acum, trecând prin filtrul acestor definiții, câte din restaurantele, cafenelele, barurile, cluburile din Iași trec testul de legalitate? Nu prea multe - având în vedere improvizațiile de terase, acoperite și închise, pe care le regăsim la majoritatea localurilor și în care suntem invitați dacă răspundem afirmativ la întrebarea ospătarului „Doriți să stați la fumători?”, spune Ștefan Tanasă, președintele USR Iași.

Amenzile pentru persoanele fizice variază între 100 și 500 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice pot ajunge până la 15.000 de lei, însoțite de sancțiuni complementare, precum suspendarea activității sau închiderea unității.

„Având în vedere realitatea din teren, pare că aceste sancțiuni nu sperie pe nimeni. Și firesc, apare întrebarea de ce nu sperie, mai ales că afacerile riscă să le fie pus lacătul pe ușă? O fi pentru că autoritățile nu-și fac treaba?

N-are cum! Deși, dacă ne reamintim din vremea pandemiei când se dezbătea intens subiectul „terasa închisă vs. terasă deschisă”, din declarațiile lui Arafat sau ale lui Traian Berbeceanu, prefect al capitalei pe acea vreme, concluzionăm că autoritățile erau la curent cu faptul că localurile, din București cel puțin, au terasele acoperite, închise, supraaglomerate și devenite adevărate afumătoare.

În aceste condiții, nu am fi deloc surprinși dacă instituțiile publice și funcționarii ar fi printre cei care încalcă cu nonșalanță legea antifumat, caz în care e de înțeles de ce s-au rărit controalele și amenzile: hoțul n-are cum să strige „Hoții!”. Nu ar fi prima dată când funcționarii din instituții ne demonstrează că legile pe care le emit și a căror aplicare o veghează, lor nu li se aplică.

Ne reamintim că intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016 a stârnit valuri de reacții din toate părțile: patronii erau profund nemulțumiți că le strică afacerile și pierd bani, iar fumătorii protestau pentru că li se încalcă „dreptul de a fuma” oriunde, oricum, oricât. Nefumătorii, în schimb, salutau aceste măsuri pe care le așteptau de multă vreme și care aliniau România la multe alte state europene.

Înțeleg toate punctele de vedere expuse pe marginea acestui subiect și nemulțumirile care vin din mai multe direcții, însă, până la urmă, că ne convine sau nu, o lege trebuie respectată, mai ales una care e menită să prevină și să combată efectele fumatului și să protejeze viața, sănătatea și mediul înconjurător. Fumători sau nefumători, nu putem nega sau ignora faptul că problema fumatului se acutizează printre copii de vârste tot mai mici, iar o astfel de lege poate fi un mecanism eficient pentru a preveni și combate acest fenomen”, mai declară Ștefan Tanasă, președinte al filialei județene USR Iași.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: