fbpx
Portokal
Alexandru Muraru, PNL Iași: „Avem nevoie de o distribuire a fondurilor din Programul Naţional al Patrimoniului pe județe pentru finanţarea monumentelor istorice”

Alexandru Muraru, PNL Iași: „Avem nevoie de o distribuire a fondurilor din Programul Naţional al Patrimoniului pe județe pentru finanţarea monumentelor istorice”


Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată de PNL Iași, Candidatul la Camera Deputaților, Alexandru Muraru, a vorbit despre câteva dintre iniţiativele care privesc conservarea şi restaurarea patrimoniului Iaşului. Alexandru Muraru dorește să propună soluțiile la nivelul Parlamentului şi Comisiei de Cultură dacă, după 11 decembrie, va obţine mandatul de deputat.

 

Prima soluție ține de iniţiativele pe care le va avea pentru conservarea şi restaurarea patrimoniului imobil din Judeţul Iași. Înainte de toate, este important de amintit că la nivelul Iaşului sunt 1634 monumente istorice aflate pe lista naţională. Din punct de vedere valoric, lista monumentelor istorice cuprinde următoarele categorii:

 

  • Categoria A - monumente de interes național
  • Categoria B- monumente de interes local

 

Iașul are 123 monumente istorice de valoare naționala și universală, adică de categoria A, pe lista monumntelor istorice. Dintre acestea, aproximativ 60% necesită reparaţii de urgenţă pentru că se află într-o stare de degradare avansată.

„Iaşul are cele mai multe monumente istorice, după Bucureşti, însă în niciun an, cu excepţia celui în care eu am condus INP, nu s-a aflat în topul judeţelor care au beneficiat de o finanţare adecvată prin Programul Naţional de Restaurare a monumentelor istorice. Procentul de 60% dintre monumentele de categoria A care necesită intervenţii de consolidare şi restaurare înseamnă o sumă, aproximativă, de 150 milioane euro. Este clar că această sumă este imposibil de finanţat din fonduri ale administraţiei locale sau judeţene sau de către UAT-uri.  Aşadar, soluţia este Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor. Problema este că, de cele mai multe ori, fonduri prin acest program se acordă pe criteria nu tocmai transparente. De aceea, voi iniţia un proiect de act normativ prin care să fie instituit cadrul de organizare, desfăşurare şi finanţare a Programului Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice, împreună cu o serie de criterii pe baza cărora să se facă finanţarea monumetelor istorice de categoria A.

În primul rând, cred că trebuie să se facă o distribuire a fondurilor din Programul Naţional al Patrimoniului PE JUDEŢE, cu prioritare pentru finanţarea monumentelor istorice de categoria A, iar prioritate să aibă lucrări de intervenții în primă urgență pentru monumente care prezintă pericol public sau care sunt în situația de a suferi pierderi majore/ireversibile de substanță istorică precum şi cele pentru care există contracte în derulare.” – a explicat Alexandru Muraru.

 

De altfel, aceste 2 criterii sunt transparente, echitabile pentru judeţele întregii ţări. Evident, Iaşul ar fi avantajat, pentru că are un număr mai mare de monumente istorice de categoria A, însă un astfel de proiect de lege ar asigura un cadru multiannual de finanţare pentru patrimoniul imobil al României şi am putea avea o previziune cu privire la invstiţiile în următorii ani.

 

Totodată, Muraru propune ca fondurile alocate judeţelor să fie  gestionate de către Consiliile Judeţene sau autoritățile publice locale, în funcție de autoritatea în proprietatea cărora se află sau de catre Direcţiile de Cultură Judeţene. Această decizie urmează să fie luată împreună cu specialiştii din domeniu şi în funcţie de constrângerile legislative existente.

 

Problemele zonelor protejate sunt cu certitudine o problemă prioritar locală, ce țin de prerogativele administrației locale de a-și regla dezvoltarea  urbanistică. Autorităţie locale au tot interesul să valorifice patrimoniul istoric pentru a genera imagine, beneficii economice şi un flux de turişti. Dacă administrarea fondurilor pentru restaruarea şi conservarea patromoniului  se face centralizat, dispare factorul de presiune al societăţii civile, al mass-mediei. Totodată, nişte funcționari de la Bucureşti nu au niciun interes să încheie relaţii contractuale ferme cu constructorii şi să urmărească îndeaproape calitatea lucrării. Cei mai îndrituiţi să facă asta sunt aleşii locale care răspund în faţa comunităţii.

           

„Tot pe aceeaşi linie, am în vedere ca la nivel național să se înființeze Garda Națională a Patrimoniului Cultural, organism cu rol de inventariere, control și coerciție, identificare de soluții și promovare a patrimoniului imobiliar cultural.Înființarea Gărzii Naționale a Patrimoniului Cultural va fi înfiinţară în subordinea ministerului, structurată la nivel național, cu 8 sedii zonale.” – a mai subliniat Alexandru Muraru.

 

 

Etienne Ignat: Funcționarea piețelor din mun. Iași trebuie reevaluată și revizuită

În cadrul conferinței, s-a adus în discuție și funcționarea piețelor din mun. Iași, de către consilierul local Etienne Ignat. Consilierul propune o serie de măsuri care să revitalizeze și să reglemeneteze astfel încât producătorii locali să aibă de câștigat și să aibă prioritate.

„ În calitate de Consilier Local al Municipiului Iaşi, dar şi în numele a celor aproximativ 500 de persoane ce au semnat petiţia privind modul de organizare şi funcţionare al pieţelor, cât şi în urma mai multor sesizări legate de modul în care funcţionează pieţele din Municipiul Iaşi, vă aduc la cunoştinţă aspecte şi măsuri propuse pentru o mai bună funcţionare. Am primit mai multe solicitări de la producătorii locali, cât şi de la cetăţenii interesaţi să cumpere produse locale, care mi-au comunicat nemulţumirea lor privind numărul mare de comercianţi ce îşi procura marfă din en-gros şi o vând în pieţe, la un preţ mai mare. Se uită astfel rolul principal al unui pieţe, care ar trebui să deservească cetăţenilor şi producătorilor agricoli locali, nu bişniţarilor.” – Etienne IGNAT, Consilier local al mun. Iași.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top