fbpx
 
Omerta la Primărie: spaima de-a vorbi, caz unic în Europa

Omerta la Primărie: spaima de-a vorbi, caz unic în Europa


Avem dovada că Soros și-a băgat coada și la Iași, luându-i la puricat pe angajații Primăriei. Un studiu din 2013, făcut de CEU Budapesta, reputată universitate patronată de George Soros, arată că funcționarii din Primăria Iași se tem să vorbească despre problemele de serviciu. „Nicăieri nu se mai întâmplă asta”, semnalează autorul. Altă concluzie: salariile mici. „Plătiți-i bine pe cei buni și scăpați de cei slabi”, este recomandarea studiului, care va apărea și în librăriile din România.

 

La recentele alegeri, George Soros a ajuns subiect de campanie în România, în cârca sa fiind puse toate relele posibile şi imposibile. Dacă ar fi ştiut televiziunile de ştiri că o universitatea finanţată de american a finanţat un studiu realizat de una dintre cele mai importante universităţi din Europa, ar fi trăit și angajații Primăriei Iași cele 15 minute de celebritate. Concluzia amară a studiului a fost că angajaţii Primăriei sunt plătiţi prost şi se tem. La concluzii este şi o recomandare: plătiţi-i bine pe cei care ştiu meserie.

 

Treabă de mântuială

Raportul vorbeşte despre faptul că misiunea şi obiectivele Primăriei sunt clare, dar acestea nu sunt transpuse în realitate de angajați, în activitatea lor zilnică. „Din păcate, în multe departamente treburile se fac mecanic, angajaţii fiind mai aplicaţi în a rezolva probleme pe termen scurt şi foarte scurt şi nu au imaginea de ansamblu”, se arată în rezultatele studiului, cercetarea fiind destinată unei cărţi publicate de profesorul Maciej Kisilowscki de la Central European University din Budapesta.

 

Angajaţi bătrâni

O altă problemă majoră văzută de autorii studiului din discuţiile cu angajaţii Primăriei Iaşi a fost vârsta medie foarte ridicată, în special la angajaţii capabili. Raportul studiului mai arată că angajaţii au o lipsă de încredere şi de securitate surprinzătoare. „În nicio organizaţie publică aflată sub evaluarea acestui studiu nu s-a întâlnit o asemenea teamă de a vorbi”, mai scrie coordonatorul Maciej Kisilowski. Într-un asemenea mediu de lucru, spun cercetătorii, angajaţilor le este imposibil să îndeplinească sarcini comune.

 

Nu, nu-i paradă de modă: e Cosmin Coman, ca un conducător de oşti. Îl ascultă sau nu funcţionarii din primărie Elena Racoveanu (prima din stânga), Mihai Pricop, Cristina Elena Popa (aşezată), Bianca Cernescu (mijloc) şi Tudosa Margrid (lângă Coman, în spate)

 

Oameni buni plătiţi prost

„Nivelul salarizării este prima problemă pe care trebuie s-o rezolvăm înainte de a încerca orice schimbare în bine“, spun cercetătorii, după ce au aflat care este nivelul salariilor din Primărie, pentru funcţionarii cu posturi medii. S-a considerat, conform datelor strânse, că oameni care ar fi plătiţi mai bine şi ar fi încurajaţi să lucreze într-un mediu în care ideile se comunică limpede şi liber, ar găsi mult mai uşor rezolvări la probleme importante care vizează direct comunitatea pe care o servesc.

Recomandări de bun-simţ

Studiul nu arată doar problemele, ci face şi câteva recomandări prin care conducerea Primăriei ar putea obţine eficienţă mai mare de la proprii angajaţi, dar şi idei mai bune.

Prima vizează motivarea conducerii Primăriei să urmărească şi să înţeleagă mecanismele birourilor până la nivelul cel mai de jos, pentru ca rezultatul să fie o mai bună coordonare. „Fiecare departament trebuie responsabilizat şi trebuie să aibă un buget pe care să îl gestioneze. Performanţa fiecărui birou trebuie măsurată. Angajaţii-cheie, cei mai capabili şi care sunt indispensabili atingerii unor ţinte, trebuie identificaţi”, mai spun cercetătorii.

Tot ei insistă asupra altui aspect: puneţi la punct un sistem modern de evaluare şi scăpaţi de angajaţii cu performanţe slabe. Banii economisiţi de la aceştia pot fi folosiţi pentru ca angajaţii capabili să fie plătiţi bine, se susţine spre final, pe baza analizei rezultatelor de la Iaşi.

 

Universitatea din Budapesta este celebră în Europa

 

Ce este Central European University (CEU)

Una dintre cele mai prestigioase universităţi din Europa, având cursuri în limba engleză, CEU a fost fondată în anul 1991, la Budapesta, de către miliardarul şi filantropul american de origine maghiară George Soros. Este una dintre cele mai bogate universităţi din Europa, pentru că fondurile donate la înfiinţare se ridică la 880 milioane de dolari.

În prezent, CEU are aproximativ 1.500 de studenţi din 150 de ţări şi 400 de cadre didactice. Instituţia de învăţământ superior are două mari departamente: Politici Publice şi Afaceri care au în componenţă 13 catedre şi 17 centre de cercetare. Universitatea a fost fondată ca răspuns la căderea fostului bloc socialist, pentru ca tinerii să poată studia noile provocări legate de societatea deschisă şi democratizare.

Primul sediu al CEU a fost la Praga, dar campusul a fost stabilit ulterior la Budapesta. Printre profesorii prestigioasei universităţi sunt şi români.

 

Nichita a ştiut ce s-a găsit studiul din „parohia” sa

 

Studiul a ajuns la fostul primar

Cercetătorii subliniază faptul că rezultatele au fost puse la dispoziţia fostului primar, Gheorghe Nichita, care anterior fusese de acord ca specialiştii CEU să îşi facă treaba în instituţia pe care a condus-o. Surse din Primărie ne-au explicat că rezumatul şi concluziile au ajuns şi la fostul şef al Proiectelor Europene, Cosmin Coman. Acesta nu a putut fi contactat pentru a explica ce s-a ales din recomandările CEU şi dacă s-a încercat să se ţină cont de rezultatele acestui studiu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: