fbpx
Portokal
Iași – oraș poluat. Liberalii propun achiziționarea a două stații de filtrare a aerului (VIDEO)

Iași – oraș poluat. Liberalii propun achiziționarea a două stații de filtrare a aerului (VIDEO)


Consilierul local liberal Etienne Ignat a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că va solicita convocarea unei ședințe extraordinară, ce va avea loc marți, și în care se va discuta proiectul privind achiziționarea a două stații de filtrare a aerului, ce vor costa 400.000 de euro.

 

„Depunem în Consiliul Local un proiect de hotărâre privind achiziționarea a două stații de filtrare a aerului în municipiul Iași. Am întocmit proiectul de hotărâre împreună cu Georgiana Crețu, doctor în mediu și Răzvan Timofticiuc, consilier local. Proiectul este semnat de mai mulți profesori universitari. Aceste stații de filtrare, care la Timișoara, spre exemplu, sunt din 2014, filtrează particulele până la un micron, inclusiv, PM10, PM2,5 și PM1. O stație costă 200.000 de euro. Finanțarea ar putea să vină din fonduri de rezervă, unde sunt 4,5 milioane de lei. Una ar urma să fie amplasată în Bularga și una în Podu de Piatră. O stație are o rază de acțiune de 250.000 de metri pătrați și filtrează 90.000 de metri cubi pe oră“, spune Etienne Ignat.

 

Depășiri al limitelor limitelor privind calitatea aerului

Consilierul local a mai precizat că numai în primele trei luni din 2017 s-au înregistrat în Iași 37 de astfel de depășiri ale limitelor privind calitatea aerului înconjurător.

„Am semnalat mai multe derapaje ale Primăriei în legătură cu Planul de calitate a aerului în municipiul Iași. Conform rapoartelor publicate de APM Iași, în primele trei luni din 2017, s-au înregistrat depășiri ale limitelor privind calitatea aerului înconjurător, la toate stațiile de monitorizare din oraș. Au fost 37 de astfel de depășiri, în condițiile în care legea spune că ai voie maximum 35 de depășiri la PM 10. În aceste condiții, până la sfârșitul anului vor fi peste 100 de depășiri. Să mai precizăm că în 2016 au fost date 33 de sancțiuni către Salubris, Citadin și RATP, pentru încălcarea normelor legate de emisiile de pulberi“, menționează Ignat.

 

 

Parc în C.A. Rosetti

În cadrul aceleiași conferințe de presă, deputatul PNL Marius Bodea a vorbit despre inițierea unui proiect multianul privind construirea unui parc de agreement în zona C. A. Rosetti, pe o suprafață de 60 de hectare.

„Prin intermediul consilierilor locali, vom propune un proiect pentru înverzirea orașului. Ne dorim o zonă, de aproximativ 60 de hectare, în care ieșenii să se retragă din cotidianul atât de poluat, așa cum sunt în multe orașe europene, dar și în București sau Cluj. Zona avută în vedere este în C.A. Rosetti. Conceptul include parcuri pentru plimbare, parcuri de skate, terenuri de baschet, minifotbal, terenuri de fotbal, cu iarbă, cu nocturnă, o zonă de plimbare pentru câinii de companie, o pistă de aproximativ 30 de kilometri pentru bicicliști, care să înconjoare parcul, restaurante, un parc pentru cercetași, un colț de grădină japoneză și traseu de mountain-bike. Zona pârtiei ar urma să fie amenajată pentru concerte. Întreg conceptul ar urma să coste aproximativ 20 de milioane de euro“, precizează Marius Bodea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top