fbpx
 
Consilierii PNL Iaşi: Primarul Chirica nu este interesat să rezolve problema poluării din Municipiul Iaşi

Consilierii PNL Iaşi: Primarul Chirica nu este interesat să rezolve problema poluării din Municipiul Iaşi


Consilierii locali PNL Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat, împreună cu Silviu Gurlui, cercetător la Laboratorul de Optica Atmosferei, Spectoscopie şi Laseri din cadrul Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, au susţinut, astăzi, o declaraţie de presă în faţa Primăriei Municipiului Iaşi. Inedita întâlnire cu presa vine în urma refuzului primarului Mihai Chirica de a convoca o şedinţă extraordinară de Consiliu Local pentru a discuta un proiect de hotărâre propus de grupul de consilieri locali PNL Iaşi care presupune achiziţia a două staţii de filtrare a aerului în municipiului Iaşi.

 

„Faptul că primarului Mihai Chirica nu a convocat în termen legal şedinţa extraordinară de CL arată o formă de dispreţ faţă de lege şi regulamentul de organizare şi funcţionare al CL şi dezinteres pentru o problemă stringentă cu care se confruntă ieşenii: poluarea aerului din municipiul Iaşi”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local din partea PNL Iaşi.

 

Etienne Ignat a precizat că achiziţia celor 2 staţii de filtrare a aerului ar fi un pas important în rezolvarea poluării din Municipiu, în condiţiile în care aceste stații filtrează aerul pe o suprafață de 250.000 m2, cu o eficiență de peste 95%, purifică o cantitate de 12.000 m3/h și au o rază de purificare de până la 200 metri.

 

 

„Remarc, din păcate, că majoritatea PSD nu înţelege că rolul Consiliului Local este acela de a dezbate problemele comunităţii. Raporatele de la Agenția de Mediu arată că în primele 3 luni ale acestui an deja au fost depășiri peste limitele maxime admise pe întregul an. Poluarea este o problemă gravă, iar autorităţile locale nu pot rămâne pasive!”, a declarat Etienne Ignat, consilier local din partea PNL.

 

Silviu Gurlui a subliniat că impactul poluării este unul extrem de costisitor şi că trebuie luate soluţii urgente, mai ales că Iaşul nu duce lipsă de specialişti în acest domeniu!

„Se cunoaste ca 5% din afecţiunile cardiovasculare urmate de cancer şi deces sunt atribuite poluării cu particulele PM2.5, iar păstrarea ritmului de poluare actual cauzeaza o creştere cu 6% a numărului deceselor. Cercetările arată că populaţia care trăieşte în vecinatatea străzilor cu trafic intens şi care suferă afecţiuni ale aparatutlui respirator cauzat de poluare, este mult mai mare în special pentru copii (15-35 %), cu vârsta de până la 17 ani (… şi care vor suferi de astm). Fiecare 10 µg/m3 PM10 conduce la o creştere a ratei de deces de 0.2–0.6% în timp ce pentru PM2.5 rata de deces ajunge la 6–13%!

O scădere la un sfert a concentratiei particulelor PM2.5 ar duce la o crestere a sperantei de viata cu pina la 2 ani! În România, cheltuielile de spitalizare pentru fiecare pacient însumează 587 Euro pentru afecţiuni ale aparatului cardiovascular, respectiv 511 Euro pentru afecţiuni ale aparatului respirator. Reducerea numărului de spitalizări conduce la economii bugetare importante pentru sistemul de sănătate (economie de 1 milion de euro/pentru fiecare 2000 de spitalizări). In consecinta, se impun masuri urgente de diminuare ale efectelor poluarii,. Consider ca montarea unor filtre industriale, dupa modelul celor din Rotterdam sau Timisoara, in zonele fierbinti de poluare, ar imbunatati semnificativ calitaea aerului din vecinatate. Este o masura de avarie si importanta care trebuie ulterior dublata cu alte solutii de maxima importanta”, a spus Silviu Gurlui, Conf dr., membru USR Iaşi.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30