Poliția Locală, menghina amenzilor din orașul fără parcări

Poliția Locală, menghina amenzilor din orașul fără parcări


Sistemul absurd de vânătoare a mașinilor care n-au unde parca în Centru. Tăiem amenzi pe bani de la buget. Plătim 22 milioane de lei pe an pentru Poliția Locală, iar principala sa ocupație este să dea amenzi pentru „parcarea interzisă”. Aceasta într-un oraș în care nu există un sistem de taxare automată. E ca și cum ai căra apă cu ciurul și plătești 5 milioane de euro pe an pentru asta. Alte orașe scot milioane de euro din locurile de parcare. Sibiu, Timișoara, Cluj aduc bani la buget, la Iași e invers: plătim de la buget ca să aibă cine ne amenda.

 

Pentru ce plătim Poliția Locală? Aproape două treimi dintre amenzile date anul trecut au fost pentru parcări neregulamentare sau pentru intratul cu animale de companie în parcuri.

 

Vânătoare de șoferi

Pentru acest an, cei 311 angajați ai Poliției Locale au un buget asigurat de municipalitate de 21,64 milioane de lei.

Potrivit bilanțului pe anul trecut, polițiștii locali au aplicat un număr de 25.669 amenzi, valoarea totală a sancţiunilor aplicate fiind de 4,99 milioane de lei.

Grosul amenzilor date anul trecut de către Poliția Locală Iași – 9.952 de amenzi, au fost pentru oprire și staționare interzisă și pentru circulație pe drum cu acces interzis.

Principalele zone vizate de polițiștii locali sunt în centrul orașului și în zonele principalelor piețe agro-alimentare, unde aproape că nu sunt parcări, iar oamenii nu au efectiv unde să-și lase mașinile.

„Noi le spunem polițiștilor să nu-i amendeze pe cei care vor să parcheze în acele zone și să-i îndrume către alte locuri de parcare, dar nu-i putem condamna dacă aplică legea“, spune Liviu Zamfirescu, șeful Serviciului Siguranța Circulației. Doar că marea problemă este lipsa acestor locuri de parcare în apropierea piețelor.

 

Polițist care păzește toată ziua să nu parcheze nimeni la Piața Chirilă

 

Atenție la Piața Chirilă!

De aproape două săptămâni, un echipaj de la Poliția Locală se deplasează în zona pieței Chirilă, din Tătărași. REPORTER DE IAȘI a urmărit timp de câteva zile activitatea acestor polițiști. Principala grijă a polițiștilor locali a fost ca persoanele care vin mașina la piață să nu parcheze în acea zonă, în condițiile în care sunt doar șase locuri de parcare, ocupate tot timpul de cei care vând în piață.

„Nu stau mai mult de cinci-zece minute“, a fost principala explicație dată de cei care încercau să lase mașina în zonă, însă polițiștii au fost de neînduplecat.

 

Alungarea bătrânelor

O altă grijă a polițiștilor locali a fost să nu lase bătrânele care vin să vândă zarzavaturi și flori în apropierea pieței.

„Vin să vând și eu niște ceapă și niște verdeață, de la mine din grădină, să mai fac un ban. Dacă închiriez o tarabă trebuie să plătesc 55 de lei. Eu nu câștig atâția bani într-o zi“, s-a plâns una dintre bătrânele alungate de polițiștii locali din zona pieței Chirilă.

Nefiind lăsați să vândă în apropierea pieței, cei care vând zarzavaturi, ouă, lapte sunt nevoiți să meargă să vândă pe trotuarul din fața fostului complex alimentar, blocând astfel circulația în acea zonă.

 

Alți colegi stau în mașină la umbră, păzind Piața Chirilă toată ziua. Pe bani publici

 

Te-ai dat în scrânciob? Amendă!

Aproape o treime dintre amenzile date de polițiștii locali anul trecut - 7.578 de amenzi au fost date pentru folosirea inadecvată a echipamentelor de joacă din parcurile pentru copii, accesul cu animale de companie în aceste spații, nerespectarea normelor de curățenie, depozitare deșeuri sau lipire afișe publicitare în locuri nepermise.

Pentru tulburarea liniștii publice și consum de băuturi alcoolice au fost date 4.318 amenzi, iar pentru lipsa actelor de identitate sau acte de identitate expirate - 1.665.

Interesant este faptul că pentru activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, comerț neautorizat și vânzarea de țigări aduse din Republica Moldova s-au aplicat doar 1.471 de amenzi, iar pentru comercializarea produselor și serviciilor de piață, fără certificat de producător – 516.

„Ei vin și se iau de bătrânele care vin să vândă și ele niște verdeață, dar pe cei care vând țigări sau alcool nu-i văd! De ăia se tem!“, a comentat situația unul dintre cei care vând în piața Chirilă.

 

Soluții de parcare: 4 lei ora la Cluj

Una dintre soluțiile care ar putea fi aplicate și la Iași este cea găsită de municipalitatea clujeană, care a introdus tarife pentru parcarea în zona centrală a orașului. Astfel, timpul de parcare în zona centrală, în intervalul orar 07.00-21.00, este de maximum trei ore.

Pentru parcare în zona centrală costă 2 lei pentru 30 de minute, 4 lei pentru o oră; 8 lei pentru două ore și 12 lei pentru trei ore. În cazul parcărilor cu barieră, tarifele orare sunt aceleași, cu excepția cazului în care se depășește timpul maxim de trei ore, când tariful orar pentru fiecare oră de parcare în plus este de 12 lei. Pentru cei care locuiesc în zona centrală, se dau maximum două abonamente/apartament. Pentru intervalul orar 21.00-07.00, accesul este gratuit.

 

Liviu Zanfirescu, ajuns la Poliția Locală, spune că subalternii săi sunt înțelegători, dar „unde-i lege nu-i tocmeală”

 

Modelul Budapesta

O altă variantă este cea din Budapesta, unde orașul este împărțit în mai multe zone, unde se percep taxe de parcare pe oră, între 115 HUF, adică 2 lei, în zonele mărrginașe și 430 HUF, adică aproximativ 6 lei, în zona centrală.

Biletele de parcare se pot achiziționa în momentul parcării, de la automatele de bilete pentru parcare, iar biletul trebuie afișat pe interiorul parbrizului, astfel ca timpul să poată fi verificat de controlorii parcării. Perioada maximă de parcare variază între trei și patru ore.

Cei care vor să folosească transportul în comun, își pot parca mașina la una dintre parcările mari de la intrările în oraș, pentru perioade mai lungi de timp și la prețuri mult mai mici – aproximativ 10 lei pe zi.

 

Exemplele Sibiu, Brașov și Timișoara

Un model asemănător celui din Budapesta este aplicat la Sibiu și la Brașov, unde cetățenii au posibilitatea să parcheze în zona centrală a orașului și să plătească la unul dintre parcometrele din zonă, tichetul fiind afișat la vedere, pe interiorul parbrizului. La Sibiu există și varianta vânzării de abonamente în parcările centrale. Anul trecut, la Sibiu, din abonamente și taxe de parcare s-au strâns 2,2 milioane de lei.

O altă variantă care ar putea fi luată în calcul este cea aplicată la Timișoara. „Cetățenii au posibilitatea să parcheze în zona centrală și să plătească taxa de parcare printr-un SMS trimis la un număr de telefon pus la dispoziție de municipalitate“, zice Liviu Zanfirescu.

Pentru un abonament în zona roșie (n.r. – zona centrală), timișorenii plătesc 34,23 lei – lunar, 98,28 lei – trimestrial și 355 de lei – anual.

 

 

Poliția călare mai așteaptă

Lovitura de imagine cu Poliția călare a rămas tot la nivel de „proiect în așteptare”. Doi polițiști au fost angajați, dar au demisionat imediat, după ce unul dintre ei a căzut de pe cal. S-au făcut alte angajări, au venit doar trei candidați, iar aceștia se antrenează de câteva luni. „Nu știm când vom începe patrularea prin oraș”.

Raportat la criza locurilor de parcare, caii de la Poliția Locală te duc cu gândul la proverbul „tichie de mărgăritar îi trebuia chelului”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Go to top