fbpx
 
Patron sechestrat de traficanți în propriul restaurant

Patron sechestrat de traficanți în propriul restaurant


Amenințați cu moartea, angajații Restaurantului Express tremură de frică în fața traficanților. Sesizată de aproape doi ani, Poliția nu a făcut nimic. Interlopii s-au instalat la el în restaurant, îi amenință angajații și îi sperie clienții. „Sunt pus la respect în casa mea. De ce mai plătesc impozite?”

 

Pentru posesorii terasei, plătitori de taxe și impozite la zi, este frustrantă prezența traficanților de țigări pe proprietatea lor. Au mers în audiențe la IPJ, Poliția Municipiului, Secția 2. Degeaba. Acum, că a aflat și presa, Poliția se mobilizează: „Rezolvăm cazul!” Proprietarul e disperat: „În casa mea sunt pus la respect!” Traficanții i-au amenințat angajații și îi sperie clienții.

 

„Fetele de la bar bat în casă tot ce se consumă acolo. Plătesc taxe și impozite pentru această activitate. La un metru de ele, pe terasa mea, oamenii ăștia vând țigări fără să-i coste nimic, fără să plătească nimic. Ajutați-mă să scap de ei”.

Așa și-a început discuția cu șefii Poliției ieșene administratora unui restaurant cu autoservire din zona Gării. Răspunsul polițiștilor a lăsat-o mască: „Noi nu putem scăpa de traficanții de țigări de la Piața Nicolina, cum să mai scăpăm și de ăștia?”.

 

Cei doi traficanți se relaxează la bar. Stau toată ziua acolo, sunt ca la ei acasă

 

Proprietari puși la respect

Subiectul are două planuri: traficul în sine de țigări, dar mai ales faptul că interlopii, extrem de periculoși, i-au pus stăpânire pe restaurant, de aproape doi ani, și nu se mai dau duși. Patronul e disperat: „În proprietatea mea, în casa mea, ei vin de dimineața și stau câte 10 ore la masă, îmi timorează angajații, îi amenință, îmi strică atmosfera, iar Poliția Locală, cea Municipală și inclusiv Județeană tratează subiectul ca un fapt divers. Mă simt umilit în acest stat de drept”.
Administratora restaurantului se întreabă de ce se chinuie să fie cu impozitele la zi. A fost amenințată de traficanți, care se simt acolo ca la ei acasă, și, timp de câteva zile, a intrat în spațiu pe ușa din spate. „Cel mai violent dintre ei a plecat pentru câteva luni din țară, dar se va întoarce”, spune femeia.
Băiatul de la bar a anunțat patronul că pleacă, nu mai suportă stresul. În centrul Iașului avem un caz grav în care Poliția practic nu există. Puși în fața acestei situații de către REPORTER DE IAȘI, șefii Secției 2 de Poliție declară acum că vor rezolva cazul.

 

Plimbați de la Ana la Caiafa

Iarnă sau vară, traficanții de țigări și-au făcut punct de desfacere pe terasa unui restaurant de lângă parcarea Gării Iași. De multe ori ocupă o masă de la terasă, de unde, la primele ore, vând marfa direct peste gard. Și se cumpără. La 10 lei pachetul de țigări duduie. Aparent, ai spune că este afacerea celor care au terasa. Vânzătorii sunt nonșalanți, nimeni, în afară de proprietarii cantinei, nu i-a deranjat vreodată.

Proprietarul spațiului a fost în audiență la toată șefimea de la Poliția Locală, Municipală sau Județean. A fost redirecționat către Poliția TF, ca într-o nuvelă kafkiană. „Ni s-a spus că de la gardul nostru încolo este Poliția TF. Aici ni se spune că este Poliția orașului”, spun șefii restaurantului. Au urmat toate căile de sesizare disponibile cetățenilor plătitori de taxe. Până acum, nimeni nu i-a deranjat pe vânzătorii de țigări.

 

Puștiul scos la înaintare vinde țigări chiar la intrarea în terasa Express

 

Un minor scos la înaintare

Dimineață, la ora 6.30, vânzătorii de țigări se prezintă la serviciu. La oră fixă, să prindă primii navetiști care se mișcă prin zona Gării. „Stau în fața terasei, la acea oră, sau intră pe terasă și vând peste gard. În timpul zilei, au o groază de clienți. Până și clienții cantinei își cumpără de la ei”, explică angajații localului.

Afacerea duduie, din nou, după ora 16.30. Și tot peste gardul terasei sau în față. Țigările costă 10 lei. Cu 6-7 lei mai ieftine decât „oficialele”. „Sunt doi capi ai rețelei, care stau mereu prin zonă. Ori la terasă, ori în față. Au racolat în grup un băiat de la țară pe care-l bagă la înaintare. El vinde marfa. Stă cu un pachet în buzunar, dacă mai are nevoie se duce undeva și aduce”, explică angajații cantinei. REPORTER DE IAȘI a testat comerțul făcut de grupul de la Gară. Vânzătorul a luat banii, a plecat în scara blocului de alături, de unde a revenit cu pachetul de țigări „Ritm”. 10 lei.

 

Poliția Locală nu se bagă

Poliția Locală din Iași spune că nu poate face anchetă în privința traficanților de țigări care ocupă o terasă. „Noi putem să îl legitimăm dacă îl observăm că vinde țigări pe stradă. Dacă are sub două pachete asupra lui, i se dă amendă între 500 și 2.000 de lei. Dacă are peste două pachete, îl ducem la secție, unde cercetările sunt preluate de Poliția Municipiului, pentru nerespectarea Codului Vamal. Pe scurt, contrabandă. Poliția Locală nu poate face cercetări. Avem baze de date cu toate persoanele prinse vânzând țigări. În 2017, am condus la secție peste 10 persoane care aveau mai mult de două pachete de țigări asupra lor”, ne-a spus Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Iași.

 

Membrii rețelei, la 10 metri de restaurant. Au luat o pauză

 

Drumea, cam fără chef: „Rezolvăm...”

Șeful Secției 2 de Poliție, în circumscripția căreia se găsește restaurantul, ne-a explicat că aceasta ar fi în aria Poliției TF. Apoi, a spus că va rezolva cazul. „Este prioritate națională, stabilită prin CSAT – combaterea contrabandei de tutun și alcool. Facem acțiuni săptămânal, unele cu Poliția TF, în gări și autogări. În primele cinci luni ale anului, avem peste 70 de sancțiuni și dosare pe contrabandă. Vom verifica și această situație și o s-o rezolvăm”, a explicat Costel Drumea.

Șeful Secției 2 mai spune că subordonații săi încearcă să ajungă la cei care îi controlează pe vânzători. „Încercăm să-i prindem pe cei mari, pe cei care sunt în spatele lor. Pentru că cei care stau și vând efectiv țigări sunt doar vârful. Cel care vinde scapă de cele mai multe ori doar amendat, are două pachete de țigări la el, nu-i poți face dosar. Dacă ajungi la sursă, atunci este vorba despre dosar de contrabandă, este cu totul altceva”, mai spune Drumea.

 

Cât curaj au prins traficanții: l-au bătut pe adjunctul Secției 3

 

Judoka Gheorghiță Panainte a pus la pământ doi polițiști, unul dintre aceștia fiind comisarul șef Ovidiu Buculei.

 

Panainte, campion la judo, a agresat doi polițiști din Iași. Adrian Gheorghiță Panainte (23 de ani) a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru ultraj și obligat la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

 

Gheorghiță Panainte, pe vremea când nu bătea polițiști, ci lua medalii la juniori

 

Razie în fieful clanului Gangal

Bătaia a avut loc în august 2016, în zona celebrei case din Târgu Cucu unde își țin marfa traficanții. Comisarul șef Ovidiu Buculei, adjunctul Secției III Poliție, și agentul șef adjunct Gheorghe Băiceanu făceau verificări în zonă.

La un moment dat, în dreptul locuinței pe care o supravegheau, au găsit trei bărbați cărora le-au cerut să se legitimeze și să precizeze dacă dețin asupra lor mai mult de două pachete de țigări provenite din contrabandă. Pentru că unul dintre aceștia avea șapte pachete de Rothmans, polițiștii l-au dus la mașină pentru a-l transporta la Secția 3.

 

Panainte avea o sacoșă cu țigări

În acest timp, au observat că Adrian Gheorghiță Panainte a ieșit cu o sacoșă din plastic din curtea casei și a trecut pe lângă ei. Ulterior, tânărul a fost ajuns din urmă, cu mașina poliției. Ovidiu Buculei și agentul șef Băiceanu i-au cerut actele de identitate, însă Panainte a refuzat. Oamenii legii l-au prins de mâini pentru a-l duce forțat la mașină.

Tânărul s-a smucit, l-a împins în mașină pe agentul Băiceanu și i-a aplicat o lovitură cu piciorul în genunchi. Din spate, comisarul șef Buculei a încercat să-l secere cu o lovitură la picioare, dar, în cădere, sportivul s-a agățat de polițist și s-a răsucit deasupra lui.

 

S-a făcut nevăzut

Comisarul șef a reușit să se ridice și l-a prins din nou de zona gâtului. Anchetatorii din acest dosar au menționat că Gheorghiță Panainte i-a aplicat polițistului un cot în torace și l-a împins în peretele clădirii, după care a fugit.
Între timp, pe margine s-au adunat și alți traficanți de țigări, iar cei doi polițiști, aflați în inferioritate, au plecat la Secție.
Gheorghiță Adrian Panainte a practicat judo de performanță, obținând numeroase premii naționale și internaționale. A fost medaliat cu aur la Naționalele de Juniori.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30