fbpx
 
300.000 de euro despăgubiri într-un  accident rutier

300.000 de euro despăgubiri într-un accident rutier


Sentinţă curioasă a judecătorilor ieşeni. 1,43 milioane lei daune pentru un şofer care a împărţit pe jumătate vina pentru un accident produs în urmă cu trei ani. Este una dintre cele mai mari sume acordate într-un astfel de proces de judecătorii din Iaşi.

n urma unui accident rutier, judecătorii ieşeni au dispus acordarea de daune cu o valoare considerabilă. Este vorba de peste 300.000 de euro, în condiţiile în care victima fost scoasă vinovată în proporţie de 50%.

 

În penal, condamnat cu suspendare

În dosar, judecătorii l-au condamnat recent pe Ioan Nicu Vasilică (32 de ani), din judeţul Neamţ, la opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Judecătorii ieşeni l-au obligat pe acesta să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria municipiului Roman sau Primăria comunei Horia, din judeţul Neamţ.

Instanţa admite în parte acţiunea formulată de către partea civilă O.M.B., prin reţinerea culpei proprii de 50%, şi, pe cale de consecinţă, obligă partea responsabilă civilmente SC Carpatica Asig SA, societate de asigurare în faliment, reprezentată de către lichidatorul judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania – Filiala Cluj SPRL, să plătească părţii civile suma de 1.434.000 de lei cu titlu de daune morale, 51.683,39 lei, cu titlu de daune materiale, dar şi 5.952 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare”, au scris magistraţii în minuta sentinţei care nu este definitivă, putând fi atacată la instanţa de judecată superioară.

 

Impact cu o victimă

Procesul lui Ioan Nicu Vasilică a început pe 20 mai 2016. Conform anchetatorilor, pe 30 august 2014, bărbatul se afla la volanul unui ansamblu de vehicule, format dintr-o autoutilitară marca MAN şi o semi-remorcă, ce se deplasa pe şoseaua naţională dinspre Iaşi, spre Vaslui. Oamenii legii au menţionat că, în jurul orei 11.40, într-o curbă periculoasă, în dreptul releului Bucium, din sens opus venea autoturismul marca Audi A6, condus de ieşeanul O.M.B. (41 de ani). „În momentul impactului, autoturismul marca Audi circula parţial pe contrasens. În zona producerii accidentului, limita maximă de viteză era de 60 km/h. Niciunul dintre şoferi nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, iar singura victimă a fost O.M.B., şoferul de pe Audi”, au concluzionat procurorii ieşeni.

În urma impactului, victima a fost scoasă dintre fiarele contorsionate cu ajutorul pompierilor de la Descarcerare şi transportată la spital de un echipaj SMURD. În urma impactului, autoturismul Audi a fost avariat în proporţie de 70%.

 

Peste 200 de zile de îngrijiri medicale

Ulterior, doctorii au constatat că victima a suferit un traumatism cranio-cerebral, unul toracic, fracturi la braţul stâng, dar şi o fractură în zona bazinului. Bărbatul a avut nevoie de 225 de zile de îngrijiri medicale.

De remarcat este faptul că, la audieri, Ioan Nicu Vasilică a spus că nu doreşte să facă declaraţii suplimentare, dar că nu se consideră vinovat de producerea accidentului rutier. Acesta a adăugat că, de fapt, impactul s-ar fi produs din cauza atitudinii imprudente a victimei, care ar fi pătruns pe sensul său de mers.

În final, magistraţii au constatat că nu doar şoferul autoutilitarei, ci şi O.M.B. a avut partea lui de vină în producerea accidentului rutier.

 

Suferinţă mai mare, daune mai mici

La această sentinţă iese în evidenţă faptul că, în comparaţie cu alte cazuri, mult mai grave decât cel al lui O.M.B., instanţele de judecată au acordat despăgubiri mult mai mici.

Astfel, în cazul unui bărbat din judeţul Suceava, fără nici o vină în producerea accidentului şi care a rămas cu infirmitate fizică permanentă - incapacitate de 75% în folosirea piciorului stâng – au fost acordate daune morale de 202.500 lei. Acest proces continuă în apel.

Recordul la Iaşi: 1 milion de euro

Una dintre cele mai mari despăgubiri dintr-un dosar judecat la Iaşi este cea acordată anul trecut de magistraţii Curţii de Apel Iaşi (sentinţă definitivă), care au obligat SC Carpatica Asig S.A să-i plătească lui Tudor Gall 4,44 milioane lei daune morale, echivalentul sumei de 1 milion de euro, la cursul BNR din 11 noiembrie 2015. Asiguratorul mai trebuie să-i plătească reclamantului şi suma de 160.400 de lei, drept daune materiale. De asemenea, instanţa a obligat compania de asigurări să-i achite tânărului şi 1.250 de lei lunar „cu titlu de cheltuieli cu asistentul personal, pe toată perioada încadrării în grad de handicap”. Gall a rămas paralizat în urma unui accident produs de o rudă care conducea maşina în care se afla.

Avocaţi specializaţi pe acest gen de procese

Pentru cazurile în care au loc vătămări corporale sau chiar decesul victimei, există câţiva avocaţi ieşeni specializaţi. Cei mai cunoscuţi sunt Liviu Filip şi Gianina Poroşnicu. Aceştia au înfiinţat şi asociaţii pentru victimele accidentelor rutiere şi, în ultimii ani, au câştigate mai multe procese în urma cărora victimele sau familiile victimelor au primit sume importante de bani. De obicei, onorariile de reprezentare nu sunt mari, însă avocaţii au grijă să-şi treacă în contracte onorarii de succes care le aduc în buzunare mii sau zeci de mii de euro, în funcţie de suma obţinută în instanţă.

Alţi avocaţi ieşeni care au intrat în astfel de dosare sunt Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi, Adrian Fetcu şi Doiniţa Stîngaciu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: