fbpx
Print this page
O firmă anonimă, a doua în topul decontărilor CJASS, după „Sf. Spiridon”

O firmă anonimă, a doua în topul decontărilor CJASS, după „Sf. Spiridon”


Înfiinţată în 2009, Pro Life Clinics este, de câţiva ani, “vicecampioana” decontărilor achitate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi pentru consultaţii medicale. Numai în acest an, firma Marianei Rotariu va primi de la Casa de Asigurări circa 2,4 milioane lei ceea ce reprezintă două treimi din cifra de afaceri pe 2016. Un procent pentru care crapă de invidie jucătorii mari de pe piaţa locală, fie spitale de stat, fie branduri gen Arcadia sau Medlife.

În doar câţiva ani a ajuns să se bată cu marile spitale de stat şi private din Iaşi: firma Pro Life Clinics SRL ocupă de mai mult timp locul al doilea la capitolul decontări consultaţii medicale. Lider este Spitalul „Sf. Spiridon“, care încasează lunar de la Casa Judeţeană de Asigurări (CJAS) între 350.000 şi 400.000 de lei. Pro Life Clinics a ajuns la circa 200.000 de lei pe lună, cu mult peste spitale mari de stat. Afacerea Prolife este condusă de Mariana Rotariu, o fostă asistentă, în prezent medic kinetoterapeut şi asistent universitar la Universitatea de Medicină.

 

Pacienți cu venituri mici şi medii“

Patroana spune că una dintre explicaţiile pentru sumele mari primite de la CJAS Iaşi ar fi aceea că Pro Life Clinics se adresează unei pături sociale destul de consistente la noi. „Ne adresăm pacienţilor cu venituri mici şi medii. Nu avem coplată, iar pacienţii s-au fidelizat. Avem un ambulatoriu de volum, nu de preţ. Am mers într-o zonă socială şi, chiar dacă pentru o consultaţie primim puţin peste 20 de lei, noi mizăm pe numărul mare de pacienţi care ni se adresează. Lunar, avem aproximativ 3.000-3.500 de pacienţi“, explică Mariana Rotariu.

În plus, doctorul kinetoterapeut susţine că a reuşit să strângă o echipă de medici care lucrează, în marea lor majoritate, doar la clinica sa: „Am început în 2009, când, împreună cu cinci medici care nu mai puteau face contract cu Casa, am decis să înfiinţăm Pro Life Clinics. Acum, dintre cei 36 de medici, 26 lucrează doar la mine. În total, am 70 de angajaţi. Eu îi plătesc procentual şi atunci şi ei sunt cointeresaţi.“

 

Punct de lucru la Penitenciar

Pe lângă punctul de lucru situat pe strada Anastasie Panu, unde are 12 cabinete, Pro Life Clinics are mai multe puncte de lucru. „Avem unul la Penitenciar, de şase ani. La solicitarea celor de acolo, am decis să deschidem punct de lucru oficial şi evaluat. Acolo asigurăm asistenţă pentru aproximativ 1.500 de persoane. Nu primim niciun ban de la Penitenciar, ci doar decontările de la Casă. În urmă cu doi ani, am deschis un punct de lucru la Răducăneni, în curtea Centrului Medico-social, unde adresabilitatea este fabuloasă. Acolo avem patru cabinete şi două saloane, dar ne vin pacienţi şi din Vaslui şi Huşi. Merg medici de la noi, din diverse specialităţi, timp de câteva zile pe săptămână. Un alt punct de lucru îl avem la Centrul de Pregătire pentru o Viaţă Independentă a Persoanelor cu Handicap «REVIS» Hârlău, pacienţi de care nu dorea nimeni să aibă grijă. Şi mai avem un punct de lucru la Centrul Social de tip Rezidenţial Galata“, enumeră Rotariu.

Având în vedere tipul de pacient căruia i se adresează Pro Life Clinics, principalul concurent pe piaţa ieşeană este Spitalul „Providenţa“. „Nu m-am luptat niciodată cu cei din jur şi nu văd pe nimeni concurent. Principalul concurent pentru noi este Spitalul «Providenţa», dar la ce finanţare are, nu ne putem bate cu el“, zice Rotariu.

 

Şerban era să-i cumpere afacerea

Rezultatele obţinute de Pro Life Clinics au atras atenţia mai multor jucători de pe piaţa medicală din Iaşi. Astfel, după câteva tatonări, medicul Iulian Şerban şi-a manifestat intenţia de a cumpăra firma condusă de Rotariu. Acesta a dat jumătate din sumă, însă totul a căzut după ce au intervenit mai multe amânări privind restul banilor. Rotariu i-a dat banii înapoi lui Şerban şi a rămas să conducă Pro Life Clinics. Acest episod i-a atras medicului kinetoterapeut pe lângă eticheta de „omul lui Şerban“ şi unele reacţii din partea unor persoane influente din sistem care nu-l au la suflet pe fostul şef al CJAS.

Şerban recunoaşte interesul pentru Pro Life Clinics, dar susţine că nu are banii necesari pentru a cumpăra această afacere: „Este una dintre firmele care merge bine şi normal că m-a interesat, dar pentru a o lua trebuie să am şi banii necesari.“

 

Interes din partea Medlife

Un alt nume cu care a fost asociată afacerea Pro Life Clinics este cel al lui Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătăţii şi şef al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. „Mă ştiu cu domnul Cepoi, dar el nu are nicio implicare la noi“, spune Mariana Rotariu.

De ceva timp, în mediul sanitar ieşean se vorbeşte despre dorinţa de implicare la Pro Life Clinics a unui mare jucător de pe piaţa austriacă, dar şi despre interesul celor de la Medlife. „Sunt în relaţii foarte bune cu cei de la Medlife, cu care am colaborat foarte bine în mai multe rânduri. Nu ascund faptul că am purtat nişte discuţii cu ei privind implicarea lor la Pro Life Clinics, dar nu avem încă nimic concret“, afirmă Rotariu.

 

Amendată de Casă de două ori

În perioada când director al CJAS Iaşi era Robert Dâncă, Pro Life Clinics a fost amendată cu 135.000 lei, respectiv 17.000 lei. Rotariu a pus aceste amenzi pe seama medicilor care nu au întocmit cum trebuie anumite acte.

Surse din mediul medical susţin că totul ar fi fost o răzbunare din partea şefului de atunci al CJAS Iaşi din cauza apropierii dintre Rotariu şi predecsorul său, Iulian Şerban. Robert Dâncă, în prezent manager al Maternităţii „Cuza Vodă“ a negat aceste informaţii: „Toate controalele făcute şi toate amenzile date în perioada în care eu am fost director la Casă s-au făcut bazându-se pe un temei legal. Sunt nişte speculaţii greşite şi atât. Eu nu am şi nici nu am avut vreodată ceva cu Pro Life Clinics sau cu doamna Mariana Rotariu.“

Absolventă a Colegiului Naţional de Apărare

Într-un domeniu dominat de branduri cunoscute pe plan naţional, cu investiţii de milioane de euro şi nume mari pe lista medicilor disponibili, Rotariu este un personaj relativ necunoscut. Timp de două luni, în 2015, Mariana Rotariu a făcut parte din Consiliul de Administraţie al CJAS Neamţ. „Eram membru PALMED (organizaţie ce susţine furnizorii privaţi de servicii medicale din România), care conform legii, făceau parte din UGIR (asociaţie a oamenilor de afaceri n.r.) şi îşi delegau oameni în consiliile de administraţie ale CJAS. Am renunţat repede şi pe urmă am ieşit şi din PALMED, unde eram membră din 2006“, explică Rotariu.

A urmat un curs de şase luni la Colegiul Naţional de Apărare, unde a fost colegă cu Cătălin Moroşan. „Fiind evaluator la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, am avut recomandare din partea preşedintelui Vasile Cepoi. Ulterior, m-am înscris în fundaţie şi am creat prima sucursală a Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare, prin intermediul căreia organizăm mai multe activităţi“, precizează Mariana Rotariu.

Absolvirea acestui colegiu este privită în mediul politic ca un “must” necesar accederii la o funcţie sau resurse.

 

Pro Life Clinics este situat între fostul Hotel Europa şi sediul judeţean al BRD

77% din bani, la salarii

În 2016, firma Marianei Rotariu a primit de la CJAS Iaşi suma de 1,92 milioane lei, Şi în anii anteriori, suma s-a apropiat de două milioane de lei, dar în 2017 se va situa în jurul a 2,4 milioane lei.

Potrivit Ministerului de Finanţe, Pro Life Clinics a avut în 2016 o cifră de afaceri de 3,6 milioane lei, iar profitul net a fost de aproape 200.000 de lei. Cu un an în urmă, cifra de afaceri fusese de 2,90 milioane lei, iar profitul de circa 65.000 de lei. Diferenţa mare dintre cele două sume este explicată de Mariana Rotariu: „Nu fac asta ca să mă îmbogăţesc. Mare parte din banii încasaţi merg în salarii, aproximativ 77%.“

Topul decontărilor pentru consultaţii în judeţul Iaşi (septembrie 2017)

Spitalul “Sf. Spiridon” 395.720,75 lei

Prolife Clinics 204.736,73 lei

Mitropolia Moldovei – Providenţa 189.674,83 lei

Spitalul Municipal Paşcani 111.735,4 lei

Institutul Regional de Oncologie 104.912,85 lei

Clinica Equilibrium 90.514,25 lei

Spitalul Clinic CF Iaşi 82.392,55 lei

Suma totală decontată: 3,79 milioane lei către 179 de contractanţi.

E normal să fie pe locul al doilea la decontări atâta timp cât are un număr mare de medici angajaţi şi mai multe puncte de lucru.“

Medic Iulian Şerban, fost preşedinte CJAS Iaşi


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare