fbpx
 
Opera ne costă dublu față de TNI și triplu față de Poli Iași!

Opera ne costă dublu față de TNI și triplu față de Poli Iași!


Cu 5 milioane de euro buget pe 2017, Opera Națională Iași surclasează Teatrul Național și chiar echipa de fotbal din Liga 1, pe care sunt toți ochii. Paradoxul e ca la Operă fondul de salarii a crescut amețitor și nu mai sunt bani de montări, decoruri și costume. Salariul mediu la Operă – 1.000 de euro.

Trai neneacă! La Opera Națională Română Iași se trăiește boierește. Cheltuielile de personal au explodat în 2017. De la 7,5 milioane de lei în 2016, acestea au urcat la 20,5 milioane lei anul acesta. Adică, echivalentul a aproape 4,5 milioane de euro. Tot bugetul de cheltuieli trece de 5 milioane de euro.

Din bani publici, cele 4-5 spectacole lunare ale Operei ne costă dublu decât activitatea de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și de trei ori mai mult decât echipa de fotbal. „Sunt soliști care ajung lunar și la 7-8.000 de lei/net”, a declarat o sursă sub protecția anonimatului.

Salarii babane, premiere ioc
Din totalul cheltuielilor din acest an, care este de 24,6 milioane de lei (față de 14,2 milioane în 2016), fix 20,5 milioane de lei reprezintă cheltuieli de personal, adică 83,3% din buget. „S-a ajuns ca media lunară a salariilor să fie undeva pe la 4-5.000 de lei”, a precizat o sursă din interior.
Cheltuielile cu salariile ar fi afectat inclusiv reprezentațiile Operei. Spre exemplu, în această stagiune nu a fost nicio premieră. Chiar și așa, numărul spectacolelor este incredibil de mic raportat la cererea de bilete. În septembrie, la deschiderea stagiunii au fost programate 8 spectacole, șase în octombrie și doar cinci în noiembrie. În decembrie vor fi 9 reprezentații, dintre acestea trei concerte de Crăciun (în zilele de 22 și 23).

 

Fără bani de costume

În timp ce cheltuielile de personal au crescut, cele cu bunuri și servicii au scăzut: de la 8,6 milioane de lei în 2015 la doar 4,1 milioane în 2017. „Au băgat toți banii în salarii și nu au mai avut pentru colaborări externe sau pentru premiere”, a explicat un angajat al Operei. Adică, bugetul nu a mai acoperit și costuri pentru noi decoruri sau pentru costume.

Cosmin Marcovici, managerul interimar al Operei Iași, nu a putut fi contactat până la închiderea ediției.

 

La Teatru, creștere de 50%

Și la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” a fost o creștere a cheltuielilor: de la 11,8 milioane lei în 2016, la 13,6 milioane lei anul acesta. Însă, cheltuielile de personal s-au dublat, de la 4,1 milioane de lei la 8,3 milioane de lei anul acesta. Explicația e că și la Teatrul Național s-au majorat salariile. Din februarie 2017, au crescut cu 50% salariile personalului artistic, tehnic de scenă, pentru cei de la atelierele de producție. Și pentru cei care lucrează la administrativ și contabilitate a fost o creștere, dar din 30 iunie și doar de 20%.

În momentul de față, salariul mediu brut este de 4.130 de lei. Instituția are 121 salariați”, a declarat Oana Dăian, PR al Teatrului Național.

Cu titlu de exemplu, un actor debutant câștigă la Naționalul ieșean 2.175 de lei brut, în timp ce unul dinspre vârful piramidei, ajunge și la peste 7.400 lei/brut/lunar.

"În urmă cu câteva luni, am avut și noi o creștere cu 30% a salariilor, dar suntem cu mult în urma instituțiilor de spectacole. Ca idee, salariul mediu al celor 160 de angajați ai noștri este cu foarte puțin mai mare decât salariul mediu pe economie.”

Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Național Muzeal Moldova.

Oscarul Operelor, marca Rancea

În timpul mandatului ca manager al lui Beatrice Rancea (acum director interimar la Opera Națională București), instituția ieșeană avea montări spectaculoase, fastuoase.

Tot la Iași, Beatrice Rancea a organizat Gala Premiilor Operelor Naționale, un fel de Oscar românesc al scenelor lirice, desfășurat anual. După ce primele trei ediții au fost organizate la Iași (cât Rancea a fost manager), ediția din 2016 a fost mutată la București exact în același an în care aceasta a preluat conducerea instituției de profil din Capitală. Inițial, Rancea a motivat că locul de desfășurare a Galei se va schimba anual (București, Chișinău și Iași), ca un fel de „olimpiadă culturală”. Dar ultimele informații arată că și ediția din 2017 va avea loc tot în București, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut.
Totuși, la Iași a continuat să se organizeze „Magia serii în sunet și lumină”, spectacol în aer liber cu prilejul deschiderii stagiunii. În acest an, s-a ajuns la ediția a VII-a. Primăria Iași a contribuit financiar la acest eveniment, consilierii locali aprobând alocarea a 55.400 lei din buget.

Instituția      2015                       2016                                 2017

Teatrul       3,5 mil. lei              4,1 mil lei                     8,3 mil. lei
Opera        7,9 mil. lei              7,5 mil. lei                   20,5 mil. lei

*Cheltuielile de personal pe ultimii trei ani


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: