fbpx
 
Legea junglei la Tomeşti: pădurarul taie un om cu sabia, Poliția se face că nu vede

Legea junglei la Tomeşti: pădurarul taie un om cu sabia, Poliția se face că nu vede


Pădurarul din Goruni are dosar penal pentru că a atacat cu sabia un om din sat şi l-a băgat în spital. Victima povesteşte că a avut tăieturi la ureche şi la mână. Pădurarul susţine că era un cuţit de mici dimensiuni, cel pe care l-a tăiat spune că era o sabie cu mâner negru.  Direcţia Silvică nu ştie despre incident, pentru că nu a avut loc în pădure, ci în sat.

 

Pădurarul Dumitru Răileanu din Tomeşti a tăiat un om cu sabia şi are acum dosar penal. La serviciu, la Direcţia Silvică, nimeni nu ştia despre incident. Victima nu s-a dus nici măcar la Poliţie la Tomeşti: „Sunt toţi mână în mână, nu am avut încredere”.

S-a dus direct la Parchet şi a semnat o plângere în care povesteşte tot ce s-a întâmplat. Recunoaşte că este posibil să fi greşit că a luat un târnăcop după el, provocând gresiunea. Doar că, tot el spune, târnăcopul i-a salvat viaţa, deoarece pădurarul era decis „să-l termine”.

Eugen Gafiţa, cel care a fost tăiat, are şi certificat medico-legal care atestă faptul că a fost victima unei agresiuni cu o sabie şi a avut nevoie de 10 zile de îngrijiri medicale. „El spune că era un cuţit mai lung, aşa se apără. Eu ştiu ce a scos din maşină şi cu ce a dat în mine. Voia să mă omoare. Nu mă las până nu-l văd condamnat pentru ce a făcut”, spune Gafiţa.

 

Cum a început

Pe 7 decembrie, Eugen Gafiţa, din Goruni-Tomeşti, lucra în faţa porţii. În acest timp, a apărut de după colţ maşina pădurarului Dumitru Răileanu. „I-am făcut semn să meargă cu grijă, mai încet. Nici nu m-a băgat în seamă, ba, mai mult, a accelerat, să-mi arate că nu-l interesează. A făcut-o intenţionat”, mai spune Gafiţa.

Omul povesteşte că, după aceea, pădurarul s-a oprit şi i-a făcut semn să vină la portieră. „M-am îndreptat spre maşină. Greşeala mea, luasem târnăcopul după mine. Dar îl târâiam, în urmă, nu-l aveam ridicat. S-a dat jos şi l-am auzit: ce, mă, vrei bătaie? Şi poc, un pumn în urechea stângă, unde aveam aparatul auditiv. Am văzut stele verzi, a spart aparatul, pe mine m-a ameţit”, afirmă Gafiţa.

 

O sabie în maşină

După primul atac, pădurarul s-a aplecat în maşină, a apucat un obiect şi a revenit la atac. „Atunci am văzut că-i o sabie. El a spus apoi că-i cuţit, dar cuţitul arată altfel, este mai mic. Ce am văzut la el în mână era la vreo 40-50 de centimetri doar lama, cu mâner negru. Şi a încercat să mă lovească. M-a nimerit la ureche, apoi m-am apărat cu coada târnăcopului. A lovit în ea de 4-5 ori în coada târnăcopului, au rămas urme. Când a văzut că nu are succes să mă lovească la cap, a încercat să dea în corp. Mi-a dat în burtă, mi-a tăiat geaca, şi în umăr, încerca să mă omoare”, susţine Gafiţa. Omul a aruncat târnăcopul şi a apucat tăişul sabiei. Când pădurarul a tras arma, l-a tăiat la mâna dreaptă: i-a retezat un tendon.

A ţâşnit sângele, pădurarul s-a retras spre maşină, s-a urcat şi a plecat, cu tot cu târnăcopul lui Gafiţa. „Când m-a tăiat, nu a văzut nimeni ce s-a întâmplat. Abia după aceea a apărut pe drum un om care m-a văzut plin de sânge. Soţia mea mi-a pus un prosop la mână, omul acela a sunat la Salvare şi am plecat la spital”, povesteşte Gafiţa.

 

Nu are încredere în Poliţie

La spital, medicii l-au consultat şi l-au operat. Pentru tăieturile de la mână şi de la urechea dreaptă. L-au intrebat ce s-a întâmplat, apoi i-au spus să cheme Poliţia, să dea declaraţie.

Acum îmi pare rău, eu am înţeles că ar chema Poliţia din Tomeşti să-mi ia declaraţii, când de fapt îi chemau pe cei din Iaşi. În cei de la Tomeşti nu am încredere, sunt prieteni cu pădurarul. De altfel, el mi-a spus deja că nu am nici o şansă împotriva lui. Aşa că nici măcar nu m-am dus la Poliţie la Tomeşti, să fac plângere. Am făcut plângere la Iaşi, la Parchet”, mai spune victima sabiei pădurarului.

Plângerea a fost depusă pe 13 decembrie 2017, iar procurorii încă aşteaptă certificatul medico-legal care atestă leziunile pentru a începe dosarul.

Între timp, Eugen Gafiţa şi-a luat avocat şi este decis să obţină o condamnare a pădurarului. „Ce-i asta, junglă? Fiecare face ce vrea? El spune oamenilor că scapă nepedepsit. Normal, are bani, pădurea este a lui, ia de acolo tot ce vrea şi vinde. Deja transmite peste tot că eu sunt vinovat, că am sărit la el cu târnăcopul”, mai spune Gafiţa.

Medicii au apreciat că a avut nevoie de 9-10 zile de îngrijiri medicale, ceea ce încadrează fapta pădurarului la vătămare corporală.

 

Fără legătură cu serviciul

Răileanu nu a făcut raport pentru acest incident la Direcţia Silvică Iaşi sau la superiorii ierarhici, şefii Ocolului Silvic Ciurea. „Dacă nu are legătură cu pădurea, nici nu avea de ce să facă raport. Ce se întâmplă în altă parte îl priveşte direct şi personal, este răspunzător. De aceea nu am auzit nimic până acum”, explică Corneliu Parascan, directorul Direcţiei Silvice Iaşi. „Nu am auzit de nici un incident în care să fie implicat”, spune şi Petru Andonesei de la Ocolul Silvic Ciurea.

Pădurarul Răileanu nu a putut fi contactat. Şefii Direcţiei Silvice şi ai Ocolului Silvic Ciurea ne-au explicat că nu ar deţine un telefon. Acelaşi lucru îl spune şi fratele său, singurul apropiat contactat de REPORTER DE IAŞI.

Aceasta ar fi ţeava care ar fi „responsabilă” de incident.

S-au luat de la o ţeavă?

De fapt, tot scandalul, spun vecinii lui Eugen Gafiţa, ar fi pornit de la ţeavă de fier înfiptă în pământ de acesta. La începutul lunii decembrie, fiii pădurarului veneau acasă, după ce ar fi vândut două căruţe cu lemne în Tomeşti. Drumul către cantonul silvic din pădure, care le este şi locuinţă, trece prin faţa casei lui Gafiţa şi au atins gardul acestuia. L-au rupt. A doua zi, Eugen Gafiţa a bătut o ţeavă în pământ, a legat o sârmă de ea şi a ancorat gardul. Din acea zi, pădurarul tot a insistat să scoată ţeava înfiptă în pământ, i-a făcut reclamaţie la Poliţie, la Primărie, spunând că este drum public, deşi obiectul nu era pe drum, ci într-o parte. „Este posibil să fi fost deranjat de asta, oricum, am scos-o din pământ, nu mai vreau scandal sau să mă trezesc cu vreo amendă”, spune Gafiţa.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30