fbpx
 

Haos în contabilitate la Direcția Agrigolă: prejudiciu – 360.000 de lei


Un fost director al Direcţiei pentru Agricultură ar putea să fie obligat la plata unei sume de bani. Instituţia încearcă să recupereze de la Mihaela Manuela Antoniu peste 180.000 de lei, prejudiciu constatat în urma unui control al Curţii de Conturi. Fostul director a contestat la instanţă decizia de impunere.

 

Un prejudiciu de aproape 362.000 de lei a fost creat Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Iaşi, a stabilit Camera de Conturi Iaşi, în urma în urma unei misiuni de audit financiar.

 

Două vinovate

Neevidenţierea într-un registru de casă a tuturor sumelor ridicate în numerar din unităţile de trezorerie şi respectiv de stabilire/preluare la o valoare inferioară a soldului efectiv de casă, inclusiv în cazul situaţiilor de această natură identificate în timpul misiunii de audit financiar şi evaluate de auditorii publici externi la suma de 361.722 de lei”, este indicată deficienţa într-un raport din iunie anul trecut al Camerei de Conturi.

Astfel, inspectorii au dispus „înregistrarea în contabilitate a prejudiciilor, împreună cu penalităţile şi majorările de întârziere şi recuperarea integrală a acestora de la persoanele răspunzătoare, inclusiv a majorărilor şi penalităţior de întârziere aferente numerarului ridicat din trezoreria statului şi respectiv casieria unităţii, care nu a fost justificat în termen şi, după caz ,depus cu întârzieri foarte mari în casierie şi unităţi de trezorerie”. Măsurile trebuiau luate până în 17 noiembrie anul trecut.

Ţapi ispăşitori” au fost găsiţi Mihaela Manuela Antoniu, consilier superior la DAJ şi, în trecut, fost director executiv al instituţiei, precum şi o subalternă a unui departament, prejudiciul fiind împărţit între cele două.

 

A cerut anularea deciziei

Pentru Antoniu instituţia a emis o decizie de impunere a sumei de 180.861 de lei stabilite de Camera de Conturi Iaşi, de-abia în 29 noiembrie 2017, aceasta fiindu- i comunicată prin poştă o săptămână mai târziu. Fostul director a contestat însă decizia la Tribunalul Iaşi, solicitând anularea acesteia.

Printre altele, Manuela Mihaela Antoniu susţine că documentul a fost tardiv emis de Direcţia pentru Agricultură. „Textul de lege pe care este întemeiată măsura de impunere a sumei menţionează că o astfel de decizie poate fi emisă în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei”, se arată în acţiunea depusă de Manuela Mihaela Antoniu la Tribunalul Iaşi.

 

Decizie emisă prea târziu”

Astfel, în opinia reclamantei, decizia de impunere ar fi trebuit emisă în vara anului trecut şi nu în noiembrie 2017, cum s-a procedat în acest caz. „De la momentul 11 iulie 2017 (de când DAJ a primit raportul Camerei de Conturi-n.r.), emitenta a cunoscut în detaliu întinderea prejudiciului ce mi se impută, dovada suplimentară a acestui fapt făcând-o modul în care acest prejudiciu a fost imputat, respectiv suma de 361.722 de lei între mine şi un subaltern al departamentului în care lucrez”, a mai explicat fostul director al Direcţiei pentru Agricultură, în plângerea depusă la instanţă.

Un proces similar, împotriva DAJ Iaşi, a fost deschis, la sfârşitul anului trecut, şi de angajata căreia i s-a imputat restul prejudiciului.

Actualul director, Laurenţiu Precup, se face că nu ştie subiectul

 

Şeful Direcţiei: „Nu ştiu”

REPORTER DE IAŞI a solicitat alte lămuriri actualului director executiv al DAJ Iaşi, Laurenţiu Precup, atât despre controlul desfăşurat de inspectorii Camerei de Conturi, cât şi legat de aspectele care au dus la imputarea sumelor celor doi angajaţi, însă acesta nu a putut oferi alte detalii. „Nu am ce să vă spun. Ce se găseşte pe site-ul instanţei, aia este. Nu ştiu date despre controlul Curţii de Conturi”, a precizat Laurenţiu Precup, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi.

Manuela Mihaela Antoniu nu a putut fi contactată pentru a-şi spune punctul de vedere, iar avocata acesteia nu a dorit să facă alte precizări fără acordul clientei sale.

Pretinsa necesitate a efectuării unei serii de înregistrări contabile nu are nicio relevanţă juridică în prezenta cauză, câtă vreme aceste formalităţi nu sunt de esenţă în verificarea prejudiciului efectiv şi nici a a persoanelor vinovate de producerea acestuia

Fragment din acţiunea Manuelei Mihaela Antoniu de la Tribunal


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30