fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Liberalii propun ca ieşenii să decidă ce proiecte locale pot fi finanţate de la buget cu 1 milion euro (VIDEO)

Liberalii propun ca ieşenii să decidă ce proiecte locale pot fi finanţate de la buget cu 1 milion euro (VIDEO)


Marius Bodea, preşedintele Biroului Politic Local PNL Iaşi, împreună cu consilierii locali PNL, au lansat proiectul de bugetare participativă la nivelul Municipiului Iaşi.

 

Alocarea unei sume de 1 milion euro pentru proiectul de bugetare participativă a fost unul dintre amendamentele PNL Iași aprobate în CL pentru care PNL Iaşi a votat bugetul municipiului pentru anul 2018.

„Bugetarea particiaptivă este, practic, un experiment democratic și colaborativ prin care ne dorim ca ieșenii să spună ce proiecte prioritare ale comunității pot fi finanțate cu un buget de 1 milion euro. Procesul de bugetare participativă presupune că Consilul Local lasă cetățenii să decidă direct ce se întâmplă cu 1 milion euro din bugetul local. Cetățenii sunt implicați pe tot parcursul procesului, ei stabilesc prioritățile, ei propun proiecte și apoi selectează prin vot respectivele proiecte, urmând ca autoritatea publică angajată într-un astfel de proces să implementeze proiectele preferate de cetățeni, exact așa cum ar fi făcut dacă decizia era luată de către instituție”, a spus Marius Bodea.

Liberalii au precizat că implicarea organizaţiilor non-guvernamentale în procesul de implementare a proiectului de bugetare participativă este o etapă foarte importantă pentru buna desfăşurare a proiectului.

„Acest proiect este unul eminamente incluziv, care permite un transfer de putere către diferitele grupuri din comunitate care acum sunt excluse de la luarea deciziilor. În România, doar la Cluj şi Oradea se implementează acest proiect, numai că acolo Primăriile au avut iniţiativa”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iaşi.

Calendarul şi Regulamentul pentru proiect de bugetare participativă iniţiat de liberali pot fi consultate pe http://iasi.tudecizi.info/.

„Depunerea proiectelor de către ieşeni, pe site, va avea loc în perioada 15 mai – 15 iunie. În prealabil, în perioada 22 Aprilie – 30 aprilie 2018 se va constitui un Comitet format din ONG-uri, mediul de afaceri, executivul Primăriei, reprezentanţi ai Mass-Media etc pentru a supraveghea procesul bugetării participative, iar în periaoda 1 Mai – 15 Mai 2018 va avea loc popularizarea ideii de bugetare participativă prin întâlniri cu cetățenii pentru a prezenta procesul bugetării participative, identificarea problemelor importante din cartiere și generarea de idei de proiecte”, a precizat Etienne Ignat, consilier local PNL Iaşi.

Iniţiatorii intenţionează ca de la an la an bugetul proiectului de bugetare participativă să crească.

„Ne dorim ca în fiecare an să crească bugetul şi, în cîţiva ani, să ajungă chiar la 20% din bugetul Municipiului Iaşi. Este important ca proiectele depuse de ieşeni să nu coincindă cu proiectele de pe agenda Primăriei. Acest lucru presupune o minima documentare a iniţiatorilor înainte de transmiterea lor de către ieşeni”, a spus Ciprian Bostan, consilier local PNL Iaşi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30