fbpx
Print this page
Costel Alexe: Domnule Teodorovici, acciza sau demisia! (VIDEO)

Costel Alexe: Domnule Teodorovici, acciza sau demisia! (VIDEO)


Costel Alexe, deputat și președinte PNL Iași: „Sunt 2 măsuri cu un impact devastator în bugetul unei familii tinere: creșterea ROBOR și scumpirea prețului la carburanți. Doar pentru aceste 2 măsuri dezastruoase o familie pierde între 300-600 ron lunar din bugetul familiei.”

 

Activitatea domnului ministru Eugen Teodorovici în fotoliul finanțelor publice aduce mai degrabă cu meseria de recuperator decât de ministru vizionar, responsabil pentru soarta a milioane de români.

România este țara europeană cu cele mai mari taxe în prețul carburantului, taxele puse pe carburanţii din România reprezintă 53% din preţul final al benzinei şi 50% din cel al motorinei. Accizele pentru benzină şi motorină în România s-au majorat gradual, în două etape, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. Pe 17 iulie anul trecut un litru de motorină costa 4,45 de lei, cu peste 21% mai puţin decât pe 15 ianuarie 2018. În cazul benzinei, majorarea la 6 luni a fost de 17%, cu 80 de bani mai mult per litru.

De la începutul anului şi până la finele lunii iulie, preţul mediu al unui litru de benzină în Uniunea Europeană s-a majorat cu 6,1%. În doar două state membre benzina s-a scumpit cu peste 10%: Letonia (10%) şi România (10,38%), astfel suntem ţara membră cu cel mai mare ritm de creştere a preţului benzinei în primele şapte luni ale anului, o poziție fruntașă care afectează serios bugetele românilor.

Este o practică banală pentru mulți ieșeni, aproape ca mersul la piață sau la slujba de duminică, să mearga în Republica Moldova pentru a face plinul de carburant. Motivul este lesne de înțeles căci din calculele brute reiese că la un plin de motorină făcut în Republica Moldova, un ieșean economisește aproximativ 100-160 ron, în funcție de capacitatea rezervorului. Dacă mai adaugăm și o vizita în magazinele locale pentru alcool, țigări și alte produse moldovenești, expediția la vecini este cu atât mai atractivă.

Vă pun la dispoziție cu titlu de reper câteva bonuri de alimentare din perioada martie 2018-august 2018 și puteți observa, făcând conversia leu românesc-leu moldovenesc, că un plin de 63 de litri de motorină normală, făcut la un Petrom din Republica Moldova ajunge la 240 Ron, în timp ce același plin, la un Petrom din Iași ar costa 367 Ron!

Românii trebuie să știe cât de strâmb gândesc și acționează finanțiștii domnului Teodorovici. La presiunea Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), cei care amenințau că vor alimenta în afara granițelor dacă nu este eliminată acciza la carburant, ceea ce ar fi însemnat o imensă gaură la bugetul de stat, Guvernul României a dat ordonanța de urgența nr. 25/2018, un act prin care, pentru menținerea competitivității transportului de mărfuri și persoane, unor transportatori li se asigură restituirea sumelor reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat.

Cu alte cuvinte, marii transportatori sunt scutiți de introducerea supra accizei la carburant, introdusă în august 2017 și toată povara rămâne pe umerii populației. Pentru unii ciumă, pentru alții mumă se pare că este sloganul după care se ghidează tandemul Dăncilă-Teodorovici.

Fenomenul alimentării în Republica Moldova și Ucraina are 2 coordonate importante: în primul rând cetățeanul realizează o economie la bugetul propriu de 130 Ron la un plin de carburant, iar pe de altă parte statul român și companiile petroliere din Romania pierd, la același plin 240-300 Ron, adică în medie 65 euro.

Din informațiile pe care le dețin, sunt mii de români care merg lunar sau bilunar pentru a alimenta în Republica Moldova și Ucraina. Pe lună, în 10 puncte de frontieră, la un trafic de 1500 de persoane (ceea ce este extrem de puțin), dacă fiecare face un plin de 70 de euro, rezultă o pierdere minimă de 1 milion de euro pentru statul român și companiile romanești!

Acum îl intreb public pe domnul Teodorovici: dacă mii de români de pe frontiera de Nord și Est alimentează în Ucraina și Republica Moldova și nu este exclus ca mulți să alimenteze în Serbia, iar pe cealaltă parte marii transportatori sunt scutiți de la plata ei….cui folosește supra acciza la carburant??? Este o taxă discriminatorie, un bir inutil, care nici măcar nu se varsă într-un fond pentru refacerea infrastructurii rutiere, ca să nu mai vorbim de construcția de autostrăzi sau drumuri de viteză.

Domnule Teodorovici, sunteți deconectat de la realitatea românească, clasa mijlocie, cei care contribuie semnificativ la bugetul României și fără de care nu puteți plăti pensiile și salariile, sunt împovărați peste măsură și anual pierdem milioane de euro printr-o taxă neispirată, dar pe vă ambiționați să o mențineți.

Vorbim atât de mult despre fondul de rezervă al Guvernului, un buget prăduit și alocat discreționar de către politrucii ajunși ministri, dar vreau să vă întreb: v-ați pus vreodată întrebarea dacă o familie tânără, 30-35 de ani, cu 1-2 copii, își permite să pună un ban deoparte în fondul de rezervă al familiei?

Vă retransmit public, domnule Teodorovici propria declarație pe tema supra accizei din 20 iulie 2018 și vă cer public să intrați în normalitate și să renunțațo la supra acciza la carburant, sau să vă depuneți demisia pentru că girați această povară fiscală:  "Orice român normal la cap, nu numai dacă este (ministru) de Finanţe, trebuie să aibă pe agenda sa această posibilă măsură, în vedere.”

 

 

Romeo Vatră, liderul Consilierilor Județeni PNL Iași: Grupul Consilierilor Judeteni ai PNL va depune la CJ un proiect de revocare al intregului Consiliu de Administrație al Aeroportului Iași, care a încălcat legea atât prin măsura suspendării abuzive și ilegale a fostului director, cât și prin nerespectarea procedurilor legale de aprobare a planului de administrare, care nici nu poate fi considerat un plan.

Aeroportul Iaşi este cel mai de succes proiect al administratiei iesene.  Evolutia spectaculoasa a aeroportului a condus la boomul economic al Iasului, la  cresterea afacerilor din domeniul industriilor creative, a contribuit din plin apropierea Iasului de Europa. Din acest motiv, dorim pentru Iaşi ca Aeroportul sa isi continue evolutia fantastica pe care a avut-o pana acum, urmarim cu foarte mare atentie activitatea celor care conduc acum aeroportul.

Am asteptat cu foarte mare interes planul de administrare al noului Consiliu de Administratie  al Aeroportului. Dupa o lunga aşteptare, în care am asistat la demontarea echipei de manageri care a facut performanta la aeroport în paralel cu politizarea, mai bine zis, pesedizarea conducerii aeroportului, abia la sfarsitul lunii august a fost propus autoritatii tutelare noul plan de administrare.

Conform legii, planul de administrare este un  instrument de lucru al administratorilor  si al directorilor concretizat intr-un document  intocmit pentru a determina drumul de parcurs  al unei intreprinderi publice in perioada mandatului acestora, structurat pe doua  componente:

  • de administrare, intocmit de consiliul de administratie sau supraveghere,
  • de management, intocmit de directori sau membrii directoratului.

Noul plan de administrare  pe care l-am primit la CJ este un document incoerent, care nu reflecta nicio viziune clara de dezvoltare și are în continutul sau o serie de date inconsistente. Planul de administrare nu prevede actiunile și resursele necesare atingerii obiectivelor stabilite, asa cum este stabilit prin lege.

Managerul și Consiliul de Administratie nu și-au asumat nicio varianta concreta de dezvoltare a Aeroportului. Se face referire la elaborarea unui studiu de oportunitate privind cele doua variante cunoscute pana acum opiniei publice: dezvoltarea unui nou aeroport la est de pista sau extinderea în continuare la vest de pista de decolare.

Planul de investitii

Extinderea platformei de parcare pentru avioane presupune extinderea de la 9 avioane la 14 .Asta o stiam și noi, proiectul exista în sertarul dlui Popa. În schimb nu intelegem cum de aceasta extindere este estimata în mod cu totul surprinzator și nerealist la 15 milioane de euro, cand pista noua de 2,4 km a costat 20 milioane de Euro. Au prognozat realizarea lucrarii pana la 1 noiembrie 2019. Aceasta platforma trebuia sa fie gata la 1 ianuarie 2019.  Concluzia este ca nu au în acest moment o solutie de finantare pentru aceasta investitie.

Turnul de control, care apare și în scrisoarea de asteptari va fi facut pe partea de est sau pe partea de vest, nu se spune clar unde va fi amplasat acest turn, dar estimeaza ca va costa 3 milioane de Euro, fara a specifica de unde a luat și aceasta suma.  Nu se specifica nici care este termenul estimativ de finalizare și cat dureaza lucrarea.

În ce priveste extinderea terminalului, ne scriu ca vor face o analiza. În urma analizei vor face terminalul pe Est sau pe Vest. Va aduceti aminte cand Maricel Popa sustinea ca nu are niciun document privind extinderea terminva dezvoltarea terminalelor pe zona de vest. L-am prins pe presedintele CJ cu minciunica.

Varianta dezvoltarii aeroportului  la est de pista este estimata la 100 de milioane de Euro, iar varianta dezvoltarii terminalului pe vest este estimata la 25 milioane Euro.  Nu se specifica în mod realist și clar sursa de finantare pentru niciuna din cele doua variante.

În ce priveste Zona Cargo și reabilitarea cladirii Aviatiei Utilitare, locul unde se intentioneaza a se muta birourile administrative și a se construi spatiile pentru zona cargo, avem doua aspecte în neregula: 1. se vorbeste la viitor despre intocmirea studiului de expertiza tehnica și DALI, cand acestea sunt deja realizate.  Termenul de finalizare a reabilitarii este decembrie anul acesta. Cunoscand banii alocati din buget, cat dureaza procedura de achizitie a lucrarilor de reabilitare și faptul ca în vara a trecut prin CTE DALI de la aviatia utilitara, consider acest teremen neserios. Valoarea estimata a lucrarilor este de 16 milioane lei, finantarea se face citez “exclusiv din fonduri proprii, din profitul reinvestit în investitii”. Stim ca în 2017 aeroportul a avut aproximativ 2 milioane euro profit brut, din care au platit impozitul aferent și 50% cota pentru COnsiliul Judetean. Raman 800.000 Euro profit net. Din acest profit o parte se aloca angajatilor, sa estimam ca raman  3 milioane de lei disponibili. Cum lucrarea este estimata la 16 milioane lei, zona cargo ar putea fi gata în cel putin  5 ani. Inadmisibil.

În afara obiectivelor stabilite prin scrisoarea de asteptari, CA se angajeaza sa mai faca și extinderea parcarii de autoturisme, dar nu se specifica nimic altceva concret despre aceasta investitie.

La strategia de finantare a investitiilor, ne-au trecut toate sursele de finantare posibile, fara a explica programele, axele, directiile de finanatare nerambursabila la care vor apela. Habar n-au nici ei de unde vor lua bani pentru investitii. Totul e la voia sortii. asta inseamna sa nu ai experienta și sa faci management dupa ureche.

Estimarea traficului în 2018.

În planul de administrare apare ca estimarea traficului pe 2018 ba 1.250.0000, ba 1.300.000 , în alt loc apare o estimare mai optimista de 1.500.000 de pasageri.

Indicatori

Rata profitului - crestere cu minim 5% anual. În conditiile în care profitul a explodat pana acum, ba chiar s-a dublat, anul trecut a ajuns la 2 milioane de euro brut,  sa stabilesti o rata de crestere atat de mica a profitului arata ca nu ai incredere în evolutia aeroportului sau ca și-au ales o valoare mica pentru a fi siguri ca se va indeplini. Rata profitului este scoasa din burta, atata timp cat nu exista previziuni fundamentate ale profitului.

Stabilirea indicatorului de performanta privind traficul de pasageri și evolutia lui anuala indica în fapt o stagnare. În conditiile în care Clujul are peste 3 milioane de pasageri și se indreapta spre 4 milioane de pasageri, noi la Iaşi trebuie sa tintim la 2 miilioane de pasageri anul viitor, nu la 1 milion si jumatate peste 4 ani.

La acest indicator am identificat o greseala majora. La negocierea indicatorilor au fost propuse alte tinte de trafic decat cele prevazute în plan. Comisiei de negociere a indicatorilor i-au fost prezentate pt 2019 - 1.500.000 de pasageri, 2020- 1,8 mil. și în 2021 2 mil. Indicatorul nu este cel avizat dde commisia de negociere, pentru ca în procesul verbal de negociere nu este prevazuta nicio modificare a prognozelor de trafic. Au zapacit estimarile de trafic ca nu mai intelege nimeni, nimic.

Foarte interesant este indicatorul de performanta privind  transparenta și comunicarea.

Cum la Aeroport de cand avem un nou presedinte de CA Aeroportul Iaşi este repetent la capitolul transparenta și comunicare.  Sunt curios ce a fost în mintea lor cand au luat acest indicator în calcul.

Scopul acestui plan de administrare este de a stabili indicatori de performanta comozi pentru CA și directori, indicatori care vor fi luati în consideratie la calculul componentei variabile a indemnizatiilor. Aceasta componenta variabila nu a fost data pana acum , în lipsa acestor indicatori.

Daca un student bun la FEEA avea ca proiect sa faca un plan de administrare, il facea fara atat de multe greseli și  mult mai bine documentat decat aceasta fituica prezentata drept foaie de parcurs al aeroportului pe urmatorii patru ani.

Asta se intampla cand PSD organizeaza concursuri aranjate, prin care elimina profesionisti și angajeaza oameni fara experienta și politruci. La un aeroport lasat la cheie de fosta echipa manageriala cu trafic dde peste 1 milion de pasageri și peste 2 milioane profit, se impune pastrarea echipei sau formarea unei noi echipe cu experienta cel putin la fel de valoroasa. Nu este loc la Aeroporttul Iaşi pentru impostura și aranjamente politice.

Cum a castigat dl Bulgariu postul de director, spunand comisiei de selectie ca vrea sa faca un studiu de oportunitate?

PNL a atras atentia asupra riscurilor care rezulta din jihadul lui Maricel Popa și ale PSD declansat la Aeroport în 2017.

Consideratii legale

Vom face cateva consideratii din punct de vedere legal,  privind procedura de aprobare a planului de adminsitrare și a planului de management. 

Conform legii legii guvernantei corporative, în termen de trei luni de la constituirea Consiliului de Adminsitratie , acesta trebuia sa depuna planul de adminsitrare pentru aprobare autoritatii tutelare.

Planul de administrare, care contine doua componente, cea de administrare și cea de management, trebuiau depuse la CJ cel tarziu pana în decembrie 2017. Iata ca a trecut un an de la nominalizarea noului CA și abia acum a fost finalizat planul de administrare.

Planul de administrare are doua componente, componenta de administrare realizata de CA și componenta de management realizata de director. Aceasta componenta de management, sau planul de management, trebuie redactat de noul director în termen de 60 de zile  de la instalarea în fotoliul de manager, iar Consiliul de Adminsitratie are obligatia sa il aprobe în termen de 20 de zile. Aceste termene sunt clare și obligatorii și impuse de Legea 111 din 2017 priivind aprobarea OUG 109 din 2011, ordonanta care reglementeaza guvernanta corporativa. Din cate stim cu totii, Legea nu este facultativa, ea este obligatorie și trebuie respectata.

Dl. Bulgariu a fost nominalizat director la data de 14 iunie 2018. Incepand de la aceasta data în termen de maximum 80 de zile, directorul avea obligatia sa redacteze planul sa il inregistreze la Consiliul de Adminsitratie, iar Consiliul de Adminsitratie avea obligatia sa il aprobe. Calculand 80 de zile de la data de instalarii noului  director, termenul final de aprobare al planului de management era 2 august 2018. Acesta a fost aprobat pe 27 august, deci  cu mult peste termenul legal.

Din punct de vedere legal, acest plan de administrare nu trebuie discutat în CJ, pentru ca demersurile procedurale de intocmire și aprobare au fost facute cu incalcarea legii.

Chiar daca legea nu stabileste sancţiuni pentru depasirea acestor termene, autoritatea tutelara trebuie sa ia act de nerespectarea legii și sa ia masura revocarii acestui Consiliu de Administratie, pentru ca acesta are obligatia respectarea legii, obligatie stabilita  prin scrisoarea de asteptari și prin contractele de mandat incheiate cu fiecare membru al CA-ului.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare