fbpx
 

România dorită de Dragnea și Tăriceanu: fără opoziție și societate civilă


PSD-ALDE forțează o nouă Ordonanță de Urgență privind Codul Penal și Codul de Procedură Penală, despre conținutul căreia am putea afla abia din Monitorul Oficial, în miez de noapte.

În urmă cu un an, până aproape de Ajunul Crăciunului, Comisia Iordache a lucrat la foc automat, iar parlamentarii puterii din Camera Deputaților și din Senat au trecut peste orice regulamente și cutume, votând legi cu impact negativ pentru justiție. Legi care au scandalizat Comisia Europeană sau Comisia de la Veneția, dar au fost infirmate, în mare măsură, până și de Curtea Constituțională, altfel destul de favorabilă lui Dragnea și acoliților săi.

Acest război nesfârșit al nervilor, cu efecte atât de nefaste pentru justiție, inclusiv prin timorarea procurorilor și judecătorilor, se duce în două moduri: prin intenția deschisă, demonstrată la nivel parlamentar și guvernamental, de a legifera în beneficiul penalilor, dar și prin campania împotriva Justiției independente, în special a DNA și a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totul este orchestrat cu scopul de a crea în societate percepția că are loc o mare vânătoare de vrăjitoare la adresa unor oameni nevinovați din politică, în vreme ce aceștia sunt preocupați să nu-şi ispășească pedepsele.

În acest context, trebuie să încercăm să ne imaginăm cum ar fi arătat România sub PSD și ALDE, dacă partidele politice de opoziție, alături de președintele Klaus Iohannis, nu ar fi contestat legile la Curtea Constituțională, nu ar fi luat poziție față de masacrarea cadrului legislativ privind justiția. Cum ar fi arătat România sub Dragnea și Tăriceanu fără o societate civilă activă şi vigilentă, fără câteva instituții de presă care se luptă să supraviețuiască și să fie în serviciul publicului, nu în serviciul unor baroni politici?

Lecția Centenarului, așa cum am mai spus-o în Parlamentul României, este că românii se pot uni, pot opri, prin acțiunile lor, instaurarea totală a autocrației de Teleorman. Nici un efort nu este prea mare pentru a păstra democrația în România!

Democrația este costisitoare și tot timpul reversibilă dacă puterea cade, conjunctural, în mâinile unor avizi de putere şi bani! De aceea, fiecare român ar trebui să facă tot ce îi stă în putere ca democrația să rămână principiul de guvernare și pentru generațiile care urmează. La 100 de ani de Românie modernă și la aproape 30 de ani de la căderea regimului comunist, trebuie să ne gândim ce țară lăsăm celor de mâine!

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: