fbpx
Print this page
Camelia Gavrilă: Vizită de studiu la Instituția Prefectului – cunoașterea administrației locale, oportunități  de învățare pentru studenți

Camelia Gavrilă: Vizită de studiu la Instituția Prefectului – cunoașterea administrației locale, oportunități de învățare pentru studenți


În cadrul ediției a III-a, studenții din cadrul programului Școala Politică Iași XXI, coordonat de prof. dr. Camelia Gavrilă, au participat la o vizită de studiu în cadrul Instituției Prefectului din județul Iași, având ca scop familiarizarea tinerilor cu obiectivele și responsabilitățile instituției, cu demersurile de coordonare a întregii activități guvernamentale la nivelul județului Iași, dar și  cu  proiectele și activitățile specifice derulate, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Vizita de studiu a început cu o prezentare detaliată a Instituției Prefectului, a obiectivelor și activităților specifice, menționate cu multă competență, dar și implicare afectivă de către înaltul funcționar public, Prefectul Marian Șerbescu. Astfel, studenții au avut șansa să cunoască și să înțeleagă mecanismele instituționale, aspecte ce țin de fondul funciar, colaborarea cu unitățile administrativ-teritoriale sau relația cu instituțiile deconcentrate. Abordările practice, dar și experiențele concrete au fost de asemenea detaliate, studenții având ocazia să înțeleagă modalitatea de implicare a instituției în cazul unor situații de risc major, modul de colaborare cu alte instituții, demersurile juridice, spețele prezentate în cadrul audiențelor etc.

Activitatea realizată în cadrul Instituției Prefectului a însemnat prezentarea profilului instituțional de către echipa Prefectului Marian Șerbescu, dar și o cunoaștere a spațiilor unde au loc ședințele comisiilor și importante evenimente instituționale.

„M-am bucurat foarte mult să întâlnesc tineri implicați și dornici să cunoască aspecte de viața socială, administrativă, politică, să înțeleagă cât mai multe lucruri despre activitatea pe care o desfășurăm. Instituția Prefectului este mereu deschisă către astfel de oportunități și încurajează tinerii să participe la cât mai multe programe de internship. Am susținut mereu că un tânăr are nevoie și de o implicare activă în cadrul societății, în activități civice, pe lângă o educație de calitate, pentru o corectă formare  profesională”, a declarat Marian Șerbescu, Prefectului județului Iași.

„Prezența noastră în cadrul Instituției Prefectului a fost un pas către cunoaștere și  experiențe utile pentru studenți, fiind prima vizita de acest fel, în cadrul Programului Școala Politică Iași XXI. Studenții s-au arătat încântați și motivați să descopere noi înțelesuri și valențe, prin multitudinea și diversitatea întrebărilor adresate în cadrul discuțiilor. Am considerat că acest program trebuie să aibă și dimensiuni practice, dincolo de abordările teoretice. Studenții au nevoie de experiențe inedite, de întâlniri și dezbateri,  care să îi ajute în formarea lor profesională, educațională. Fiecare grupă  de studenți din cadrul Școlii Politice Iași XXI m-a impresionat prin dorința de a învăța, prin curiozitatea spiritului, prin maturitatea gândirii și proiectele profesionale pe care le au deja, încă din studenție. Astfel de tineri au toate șansele să se realizeze în viață, în planul carierei și în plan profesional. Ei  explorează universul social, analizează critic, sunt deseori revoltați pentru aspectele birocratice, formalismul sau rigiditatea instituțiilor. Este un prilej să le cunoaștem opiniile, să le preluăm sugestiile, să le explicăm demersurile noastre politice sau sensurile politicilor publice”, a declarat deputatul ieșean Camelia Gavrilă, coordonatoarea programului.

„Nu am avut ocazia până acum să cunosc specificul acestei instituții. Este un privilegiu faptul că Prefectul județului Iași ne-a primit și ne-a explicat cu răbdare si implicare aspecte pe care nu aș fi putut să le aflu din altă parte. Am descoperit o instituție complexă cu probleme diverse, încercând să monitorizeze coerent programele guvernamentale și să găsească soluții pentru populația ieșeană”, a declarat Eusebiu Pascariu, student la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice.

Studentul Marian Osoianu, din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, a apreciat „dialogul și dezbaterea interesantă cu reprezentanții instituției”, cât și posibilitatea de a transmite „aspirațiile, nemulțumirile, reflecțiile generației tinere, în raport cu administrația, cu lumea politică”, spre care privirea critică se îndreaptă de multe ori cu preocupare și așteptări înalte.

Participarea la Școala Politică înseamnă o șansă în plus pentru studenți, posibilități ulterioare de angajare, un program interesant de internship. În timpul activităților desfășurate, timp de trei luni, studenții primesc o bursă lunară oferită de deputatul ieșean, iar la final de stagiu tinerii vor beneficia de asemenea și de o vizită instituțională la Parlamentul României, timp de două zile.

Programul Școala Politică Iași XXI, ajuns la cea de-a III-a ediție, este unul dintre primele proiecte de anvergură din Iași, lansate la inițiativa deputatului Camelia Gavrilă,  acest program oferind tinerilor posibilitatea de a cunoaște îndeaproape activitatea unui parlamentar, demersurile legislative, organizarea și structurile parlamentare, dar și alte instituții de nivel județean.    


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare