fbpx
 

„BĂIEȚII DE LA CUMĂTRIE” PRIMESC SUPRAETAJĂRI ILEGALE. Primăria lui Chirica își încalcă propriile legi pentru a crește profiturile lui Niculiță-Timofte


Sfidarea urcă până la cer: ieri Primăria dădea „RESPINS” la cererile lui Danile Niculiță și Laurențiu Timofte de a obține etaje suplimentare la blocurile lor din zona Smârdan, iar azi se dă decizia „APROBAT”. Totul seamănă cu un joc de-a șoarecele cu pisica pentru păcălirea ieșenilor. La Niculiță, scrie în PUZ-ul aprobat de Consiliul Local: „Nu se admit etajări ulterioare”. Trebuia să facă parcare la parter, dar Niculiță a închis totul și a pus 5 locuri pe trotuar. Dezvoltatorul n-a amenajat deloc spațiu verde (2 mp/locuitor), dar Chirica se plânge de poluare. Laurențiu Timofte primise supraetajarea la bloc încă din autorizație. În 2018 și ianuarie 2019, a mai cerut un etaj, Primăria i-a respins cererile, dar apoi le-a aprobat. Un inginer realizat în viață o face pe omul-sandviș, protestând în fața Primăriei, iar primarul Mihai Chirica îl ignoră de trei zile, în timp ce viceprimarul Gabriel Harabagiu nu s-a justificat niciodată. Supraetajările au fost gratis.

Imobiliarii Daniel Niculiță și Laurențiu Timofte sidează un întreg cartier, braț la braț cu șefii orașului. În zona Smârdan, au în construcție câte un bloc fiecare. Recent, Primăria le-a emis certificate de urbanism, ambilor, pentru supraetajare. Adică, să mai facă câte un nivel în plus la imobilele lor. Tradus în bani, asta înseamnă alte câteva sute de mii de euro profit, bani făcuți din pix, pe care primarul Chirica și viceprimarul Harabagiu îi îndeasă în buzunarele lui Niculiță și Timofte.

În ambele cazuri, supraetajarea este ilegală fiind încălcate prevederi ale Consiliului Local. Locuitorii din cartier sunt revoltați: au trimis zeci de adrese Primăriei, au înroșit telefonul cu Poliția Locală. Niciun rezultat, Niculiță, Timofte și șefii Primăriei le râd în nas.

Decebal Puiu, inginer care lucrează în IT, având firmă proprie și plătind de zeci de ani impozite la Primărie, a ajuns să protesteze în fața Primăriei, ca om-sandviș și să fie total ignorat de cuplul de edili „atomici” Chirica-Harabagiu. Decebal Puiu are o vilă exact lângă blocul cu 4 etaje al lui Daniel Niculiță: „Regimul de înălțime era de P+2, i s-au aprobat 4 etaje, tocmai ca să nu mai ceară unul în plus ulterior, dar acum i s-a aprobat o nouă supraetajare. Mă revoltă această complicitate a celor care conduc Primăria și faptul că pun interesul unui afacerist mai presus de interesul tuturor celorlalți din jur”, afirmă Decebal Puiu

Profit suplimentar: 150.000 de euro

Fiecare speță în parte e limpede ca lumina zilei. Cazul Niculiță: bloc la intersecția străzilor Moldovei cu Cometei. Pe 5 martie, adică acum o lună și câteva zile, Primăria a emis un certificat de urbanism pentru supraetajarea cu 20% a construcției.

Concret, dezvoltatorul Daniel Niculiță mai poate face un etaj, aproximativ 210 mp, din care locuibili 170 mp. La un preț de construcție de 500 euro/mp și la unul de vânzare de 1.500 euro/mp, asta înseamnă un profit în plus, doar din etajul suplimentar, de 150.000 de euro.

„Nu se admit etajări ulterioare”

De ce e ilegal etajul suplimentar? Blocul lui Niculiță de la intersecția Moldovei cu Cometei a fost ridicat în baza autorizației de construire emisă de Primărie în iulie 2017. Potrivit documentului, pe cei 541 mp cât măsoară terenul, Niculiță a primit „ok”-ul pentru a edifica un imobil cu următorii indicatori urbanistici: procentul de ocupare a terenului – 40%, coeficientul de utilizare a terenul – 2, aria desfășurată construită de 1.080 mp, regim de înălțime P+4E, înălțimea la atic = 15 metri.

Prin hotărârea de Consiliu Local prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ce a stat la baza acestei autorizații s-a precizat expres: „Nu se admit etajări ulterioare peste P+4E”. Acest înscris se regăsește pe planșa de reglementări urbanistice, anexă la hotărârea de CL.

Daniel Niculiță a devenit unul dintre favoriții administrației Chirica în materie de imobiliare. Primarul i-a luat apărarea în ianuarie 2018, când s-a produs surparea la Rondul Vechi CUG, de parcă șeful Iașului devenise consilierul lui Niculiță

Conflictul se mută în instanță
Mai mult, această interdicție a etajărilor ulterioare este menționată în răspunsul pe care conducerea Primăriei i l-a dat lui Decebal Puiu, un ieșean direct afectat de această construcție, cel lângă a cărui casă a construit Niculiță blocul.

„Vom ataca la prefect certificatul de urbanism pentru supraînălțarea blocului și vom merge în instanță pentru anularea acestui act administrativ ilegal!”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.

Primăria, sub semnătura lui Mihai Chirica spune, negru pe alb, că la blocul lui Daniel Niculiță nu „nu se admit etajări ulterioare peste P+4”. Și s-a admis!

Non-combatul Poliției Locale
Supraetajarea nu este singura vulnerabilitate a acestei investiții a lui Niculiță. Tot potrivit autorizării Primăriei, parterul blocului a avut destinația exclusivă de parcare. Adică, locuințele să înceapă de la etajul 1, iar parcarea să fie deschisă.

În anul 2018, dezvoltatorul a solicitat Primăriei schimbarea destinației parterului, însă cererea nu i-a fost aprobată deoarece ar fi încălcat PUZ-ul. Totuși, la insistențele lui Niculiță i s-a aprobat „închiderea perimetrală a parcării”.

Acum, vecinii nu știu ce a fost amenajat la parter. „Nu știe nimeni ce este înăuntru. Poliția Locală ar trebui să verifice, dar o fac pe-a proștii”, a declarat un vecin sub rezerva anonimatului.

Blocul lui Niculiță are 5 locuri de parcare spre str. Moldovei, deși autorizația îi interzice acest lucru

Niculiță n-a respectat PUZ-ul
În legătură cu locurile de parcare, actele emise de Primărie au mai prevăzut o interdicție. Prin același PUZ, investitorului i s-a impus să nu amenajeze locuri de parcare cu acces direct din strada Moldovei ”pentru a nu genera o situație de pericol pentru circulația pietonală”. Prevederea nu a fost respectată, iar Niculiță a făcut cinci locuri cu acces direct din str. Moldovei.

Lipsa spațiilor verzi, aproape inexistente deși legea prevede 2mp/locuitor, dar și faptul că nu există un loc pentru depozitarea recipientelor de colectare a deșeurilor sunt alte nereguli identificate de locuitorii din zonă.
Contactat telefonic de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, Daniel Niculiță a refuzat dialogul: „N-am timp acum, sunt într-o discuție”.

La blocul lui Laurențiu Timofte se precizează din PUZ-ul inițial că s-a aplicat o modificare cu 20% a CUT-ului, permisă prin lege. Acum, în 2019, i s-a mai dat o majorare cu 20%, ceea ce este ilegal. Primăria se contrazice singură și jonglează cum vrea cu legile

A plecat din start cu 20% mai mare
Tot în luna martie 2019, Laurențiu Timofte, alt dezvoltator imobiliar, a obținut la rându-i un certificat de urbanism pentru supraetajarea imobilului cu 20%. Blocurile lui Niculiță și al lui Timofte sunt la câțiva zeci de metri depărtare unul de altul, în Smârdan, cea mai râvnită zonă imobiliară a Iașului, la doi pași de Palas.

Astfel, Timofte face blocul pe Smârdan 53-55, pe un teren al părinților, un imobil cu subsol, parter, două etaje și-un al treilea retras.
Vecinii spun însă că blocul lui Timofte a plecat din start cu un plus de 20%. Concret, oamenii invocă faptul că terenul, potrivit PUG, se află în Unitatea Teritorială de Referință LC2, adică acolo se pot construi locuințe individuale sau colective mici, de tipul P, P+1-2, POT = 30%, CUT = 0,9, P+2E, înălțime la cornișă 9 metri. Locuitorii susțin că din start blocul a avut un CUT cu 20% mai mare, apărând astfel etajul retras și o înălțime maximă de 12 metri în loc de 9 metri. Deci, aceasta de acum ar fi o a doua supraetajare.

Respingerea aplicată de Primărie la solicitarea lui Timofte de supraetajare, în 2018. Peste 1 an, Primăria s-a răzgândit

Refuzat în două rânduri, acceptat a treia oară
Mai mult, oamenii din zonă au mai adus un argument. Timofte a mai cerut această supraetajare însă a fost refuzat pe 11 mai 2018. A solicitat-o din nou și iarăși a fost refuzat, pe 31 ianuarie 2019.

A treia oară a biruit. Pe 27 martie a primit certificatul de urbanism de la Primărie. „Nu este posibilă aplicarea acestui procent de 20% de două ori. Se încalcă legea”, a afirmat un locatar care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Fotodocumentul arată refuzul Primăriei din 11 mai 2018, dat de specialiștii de la Serviciul Urbanism, aflați sub directa îndrumare a viceprimarului Gabriel Harabagiu și sub atenta supraveghere a primarului Mihai Chirica: „Supraetajare imobil cu 20% - solicitare respinsă deoarece nu sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 2, alin. 4, lit. a^1 din Legea 50/1991”.

Aliniatul permite modificarea autorizației inițiale pentru „lucrări de supraetajare a clădirilor cu încă un nivel, o singură dată, în suprafață de maximum 20% din suprafața construită desfășurată a clădirilor, cu condiția situării acestora în afara zonelor construite protejate sau a zonelor de protecție a monumentelor, după caz”.

Respingerea avea un motiv serios și legal: supraetajarea avusese deja loc. Acum s-a acceptat a doua supraetajare, ceea ce este ilegal.

Laurențiu Timofte a amânat de trei ori până acum predarea blocului din str. Smârdan

Controlat și amendat

Pe perioada ridicării imobilului, Timofte a fost controlat și amendat de mai multe instituții ale statului, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și Poliția Locală, agenții dispunând chiar desființarea unor lucrări neautorizate. În luna mai a anului trecut, Timofte a dărâmat câteva balcoane.

Blocul lui Timofte are acum parter, două etaje și un al treilea retras

„Poate o să fie, poate nu”

Construcția din Smârdan a demarat în luna mai a anului 2017. Planul inițial prevedea edificarea unui bloc cu subsol, parter, două etaje și un al treilea retras. Imobilul trebuia finalizat anul trecut, însă termenul a fost mutat pentru anul 2020.

La câteva luni de la demararea șantierului, vecinii au auzit de la muncitori că Timofte ar vrea să mai ridice un etaj, al patrulea, fără a fi autorizat în acest sens.

Un jurnalist REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Timofte, pretinzând că e un potențial client, interesat de un apartament la un nivel superior. Timofte a admis atunci că ar mai putea cere un etaj. După dezvăluirea din presă, a renunțat la plan. Acum a revenit și a primit certificatul de urbanism. „Poate o să fie, poate nu. Încă nu m-am hotărât dacă mai fac un etaj”, a afirmat Laurențiu Timofte.

 

Article image
E primul din grupul „Pașcani” care dă chix. Sunt clienți care spun că au de recuperat zeci de mii de euro, pentru că blocul trebuia dat în folosință încă din 2018, dar dezvoltatorul susține că a înapoiat deja 560.000 de euro. Laurențiu Timofte continuă să afirme că e solid financiar, dar surse din piață spun că se împrumută de peste tot. Blocul a fost copleșit de reclamații, iar REPORTER a dezvăluit cum Timofte vindea apart...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30