fbpx
 
MOARTE LA ARCADIA: cazul „Smaranda Donose”, femeia care a murit în chinuri de la o operație cât un vârf de ac în cel mai mare spital privat din Moldova

MOARTE LA ARCADIA: cazul „Smaranda Donose”, femeia care a murit în chinuri de la o operație cât un vârf de ac în cel mai mare spital privat din Moldova


Tinerei de 37 de ani, cu doi copii, i s-a recomandat operație laparoscopică de colecist, dar nici măcar acest diagnostic nu a mai fost atât de sigur, în cursul anchetei medicale. A fost externată cu icter mecanic de la Arcadia, semn că se greșise ceva. „Medicul ne-a ignorat timp de-o săptămână, deși fata se simțea rău”, povestește mama Smarandei Donose. Au operat-o din nou la Arcadia, medicul fiind același: Dragoș Chichirău Viforeanu, ca să repare ce-au stricat. Tânăra a ajuns însă cu peritonită, în stare gravă la Spitalul „Spiridon”, după ce Arcadia s-a spălat pe mâini: „Noi nu suntem spital de urgențe”. Nu s-a mai putut face nimic, după o lună de chinuri, tânăra a murit, de șoc hemoragic, pe fondul septicemiei. Ancheta bate pasul pe loc, pasivitatea instituțiilor omorând-o, practic, a doua oară pe Smaranda.

Pe 9 iulie 2018, Smaranda Patraș-Donose (37 de ani) a intrat pe ușa Arcadia, cel mai mare spital privat din Moldova. La o distanță de 43 de zile, după patru operații, în noaptea de 20 spre 21 august, a murit la spitalul de stat Sf. Spiridon.

Venise la Arcadia pentru o banală operație de colecist, laparoscopică, a plecat acasă după două proceduri și, în final, a ajuns la Spiridon cu peritonită, adică cu o infecție generalizată. N-a mai putut fi salvată. „Mamă, eu mor. Vezi de copii”.

Concluzia IML: intervenție greșită

De șapte luni, familia nu a primit niciun răspuns. De ce s-a prăpădit Smaranda? În ultima săptămână, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au mers pe fir. Concluzia e una singură: dosarul e îngropat în proceduri birocratice. Raportul medico-legal de necropsie menționează: „În timpul colecistectomiei laparoscopice s-a produs o leziune accidentală a căii biliare principale”. Aceasta a fost originea acestui caz cutremurător în urma căruia o femeie de 37 de ani și-a pierdut viața.

Pa baza raportului, Dragoș Donose Patraș, soțul victimei, a depus plângere penală împotriva medicului care a făcut prima intervenție, Dragoș Chichirău Viforeanu, și a spitalului Arcadia pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. „Ancheta bate pasul pe loc, lucrurile se mișcă extrem de greu”, a declarat Roxana Blaga, avocata soțului victimei și a celor doi copii.

Doctorul Chichirău operează și acum la Arcadia și chiar explică, într-un filmuleț, pe site-ul spitalului, cum se operează litiaza biliară, cea care a omorât-o pe Smaranda Donose

Părinți îndurerați

Acum pensionari, foști bibliotecari în Huși, Constantin și Valeria Donose, părinții Smarandei, derulează filmul morții. Poate pentru a mia oară. La fel ca prima dată sau ca a o sută oară, la fel de absurd pare totul și acum. „Fata mea e sub pământ. Au rămas doi copii fără mamă”, a fost concluzia crudă. Așa a început Valeria Donose, mama Smarandei, povestea unei morți de neînțeles.

Doctorul o operase și pe mama Smarandei

În iulie anul trecut, Smaranda Patraș-Donose s-a dus la un control la Arcadia Iași. Simțea o durere în partea dreaptă, sub coaste. În urma consultației, medicul i-a recomandat o operație de colecist. O manevră banală pentru medicina secolului al XXI-lea.

Însăși incidența afecțiunii, întâlnită la 10-20% dintre persoanele între 20 și 40 de ani și la 20% dintre cei de peste 40 de ani, i-a determinat pe specialiști să bagatelizeze tipul acesta de intervenție, trecând-o la categoria procedurilor „de rutină”. Mai ales că tehnica modernă, adică metoda laparoscopică, presupune un procedeu minim invaziv, cu incizii minore, de ordinul câtorva milimetri.

Smaranda s-a dus la același medic, Dragoș Chichirău Viforeanu, la care se operase și mama sa, Valeria, cu doi ani înainte. „Eu m-am simțit bine, am fost mulțumită și de aceea am avut încredere în el, să meargă și fata tot acolo”, a spus Valeria Donose.

I-au dat drumul cu icter mecanic
Ecografia, ca mijloc de diagnostic, i-a arătat medicului că se impune operația. De fapt, în aproape toate cazurile de „pietre la bilă” se recomandă colecistectomia, adică o intervenție laparoscopică pentru a se îndepărta vezica biliară. Însă, în cazul Smarandei, lucrurile s-au precipitat rapid. Valeria a rememorat: „Primul semn de întrebare a fost chiar de atunci. A fost externată a doua zi după operație, deși nu se simțea deloc bine. Vezi că-i galbenă ca ceara și, totuși, tu îi dai drumul acasă? A făcut icter mecanic”.
Concret, Smaranda a fost operată pe 9 iulie, iar pe 10 a fost externată. Potrivit biletului de externare, starea acesteia era „vindecat”.

Arcadia, cel mai mare spital privat din Moldova, nu și-a asumat acest malpraxis letal, spunând că s-au respectat procedurile, după butada „Operația a reușit, pacienta a murit”

Operată a doua oară la Arcadia

Smaranda a plecat acasă, la apartamentul din Iași în care locuia cu cei doi copii, un băiat și-o fată. Soțul, Dragoș, era plecat la muncă în Irlanda.

Pentru că starea femeii s-a agravat cu fiecare zi, l-a sunat pe medic, pe Chichirău-Viforeanu. Pe 19 iulie, Smaranda a ajuns din nou la Arcadia. Femeia nu putea mânca, avea dureri și o stare febrilă.

„L-am întrebat pe medic ce se întâmplă. «Poate am atins ceva», ne-a răspuns el, fără să ne dea detalii”, a spus Valeria Donose. Doctorul a decis să o opereze iarăși, a doua oară, prin procedeul clasic. „În momentul în care a operat-o a doua oară, nouă ca părinți ne-a zis: «dom’le, am luat de aici o bucățică și am lipit dincoace ca să se scurgă bila». Nu prea am priceput la ce s-a referit”, a menționat Valeria.
În plângerea înaintată Parchetului, soțul Smarandei a detaliat această a doua internare la Arcadia:S-a semnat un alt contract de prestări servicii medicale cu spitalul Arcadia în vederea unei alte intervenții chirurgicale asupra soției mele întrucât după prima intervenție chirurgicală au survenit complicații, respectiv «leziune a căilor biliare-agenezia, aplazia și hipoplazia vezicii biliare, icter mecanic”.

Au externat-o fără să o vindece!
După a doua operație, medicul Viforeanu a trimis-o pe Smaranda acasă, ba chiar i-a recomandat să meargă în orașul natal, în Hușiul părintesc, deoarece aerul curat și plimbările îi vor face bine. „Deși aceasta nu se simțea bine și a adus la cunoștință medicului, evoluția stării de sănătate fiind grevată de apariția unei fistule biliare drenată, la data de 26.07.2018, soția mea a fost externată, starea acesteia la externare era «ameliorat»”, a precizat soțul în plângerea către procurori.

Smaranda a rămas în Iași, iar starea i s-a înrăutățit din nou. Într-o noapte, foarte grav. „Am stat cu ea, avea transpirație rece, îi era tot mai rău. L-am sunat pe medic, e-adevărat că era 4 sau 4:30 dimineața. N-a răspuns, am sunat la 112. A venit Salvarea, iar asistenta a reușit să-i ridice tensiunea, că o avea mică de tot. Între timp, ne-a sunat și medicul de la Arcadia. I-am spus că fata moare și el ne-a zis: «Noi n-avem urgențe...». Și-atunci l-am întrebat dacă să duc fata la Spiridon. «Da, ar fi bine s-o duceți», ne-a zis el”, și-a amintit Valeria Donose.

Operată de urgență la Spitalul „Spiridon”

Pe 27 iulie, pacienta a ajuns la Spiridon, cu peritonită, la dr. Oana Mădălina Bulat care era de gardă la secția clinică Chirurgie IV. „Atunci au deschis-o pentru a treia oară. Doctorița mi-a zis că e bine măcar faptul că sunt doar bacteriile din organism, că nu are nimic din spital (nosocomiale, infecții intraspitalicești – n.r.). A dat ordin, în operație, ca nimeni să nu atingă locul unde fusese operată la Arcadia”, a afirmat Valeria Donose.

Astfel, la Spiridon, venită ca urgență, Smaranda a fost operată a treia oară, curățată, și i s-a pus un al treilea dren. A fost externată pe 12 august, starea fiind, potrivit biletului de ieșire, „vindecat chirurgical”.

Un SMS de noapte bună la care n-a mai răspuns
Starea Smarandei a fluctuat de la o zi la alta. Într-una din zile, în drenul mic, i-au apărut câteva picături de sânge. Era o verișoară în vizită, iar tânăra i-a spus mamei că nu se simte bine, că o ia fierbințeala.

„Am sunat-o pe doctoriță, care era în concediu. Ne-a zis să o ducem înapoi la Spiridon, că sigur e cineva care să o vadă. Am dus-o și au internat-o iar”, a spus Valeria Donose.

Pe 18 august, a revenit la spitalul Spiridon, a stat alte câteva zile, iar starea pacientei părea staționară. „Într-una din seri, am plecat de la ea de la spital. Am ajuns acasă la apartamentul lor din Iași. I-am dat un sms că am ajuns, i-am zis că cei mici, copiii, sunt bine și i-am urat noapte bună”, a rememorat Valeria.

Era ritualul lor, seara, să-și ureze una alteia „noapte bună”, pentru ca mama să știe că fiica ei este bine. Însă, în seara aceea, fata nu i-a mai răspuns. „De la 11 seara la 1 noaptea am încercat să aflu ce se întâmplă, iar când, în sfârșit, mi-a răspuns o asistentă, m-a anunțat că au bagat-o a patra oară în operație. Mi-au zis că nu mai rezistă, iar când am ajuns acolo de fapt nici nu mai era în viață, dar nu știau cum să-mi spună”, a încheiat Valeria care crede că medicii de la Spiridon au făcut tot posibilul să-i salveze fata.

Decesul a fost consemnat pe 21 august, cauzele fiind insuficiență cardio-respiratorie acută și hemoragie digestivă superioară.

De la nimic, Smaranda a murit într-o lună și trei zile, lăsând în urmă doi copii, de 7 și de 11 ani

Adevărul trebuie aflat, măcar pentru copii

După șase luni de la moarte fulgerătoare a fiicei lor, soții Donose n-au încă niciun răspuns. În loc de epilog, Valeria Donose, mama Smarandei, vorbește mai degrabă resemnată: „De atâtea luni, ca părinți stăm și ne întrebăm, dar aproape că nu mai vrem răspunsuri. Pentru ce să mai avem răspunsurile? Doar un singur motiv ar fi: pentru copii. Că vor crește mai mărișori – unul are 11, unul 7 ani jumate. Or întreba: «Băi, mama mea, aia, cum Dumnezeu a murit?»”. E singurul motiv pentru care vor să afle adevărul.

Ancheta Poliției bate pasul pe loc

La această întrebare, deocamdată, nicio instituție a statului nu vrea să ofere un răspuns. Poliția Municipiului are un dosar în lucru, iar comunicare sfârșește odată cu această informație. „Necropsia medico-legală a fost efectuată la solicitarea Poliției Municipiului Iași. E gata demult, cred că de anul trecut”, a declarat Diana Iliescu Bulgaru, medic primar legist, directorul Institutului de Medicină Legală Iași.
Într-adevăr, raportul medico-legal de necropsie datează din 6 noiembrie 2018. Inițial, la Parchet a fost deschis un dosar „in rem”, adică privind fapta, pentru  infracţiunea de ucidere din culpă. La începutul acestui an, după raportul de necropsie, soțul victimei a depus plângere penală împotriva medicului Dragoș Chichirău Viforeanu și a Spitalului Arcadia.

Niciun medic n-a fost audiat în șapte luni
Chiar dacă, oficial, este un dosar, nici părinții Smarandei Patraș-Donose și nici cadrele medicale nu au fost chemate la discuții. „Știu că este o anchetă în acest caz, însă pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic. Am vorbit și vorbesc cu familia”, a afirmat Oana Mădălina Bulat, medic primar, chirurgie generală la spitalul Sf. Spiridon, cea care a încercat s-o salveze pe Smaranda Donose.
Poziția oficială a spitalului Sf. Spiridon a fost prezentată de dr. Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al instituției. „Pacienta a venit cu peritonită la Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Spiridon». Medicii noștri au făcut tot ce le-a stat în putere să o salveze. Cauza morții a fost șocul hemoragic. Știm că acest caz este în anchetă la Poliție și la Colegiul Medicilor”, a precizat Cimpoeșu.

Toți ștabii Iașului refuză să vorbească

Colegiul Medicilor Iași, instituție sesizată de familie și care ar trebui să facă ancheta din punct de vedere medical, nu are o poziție publică în această speță. Conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor, a refuzat, două zile consecutiv, discuția cu jurnaliștii REPORTER DE IAȘI referitor la acest caz.
Reprezentanții Arcadia au folosit principiul confidențialității medic-pacient drept justificare a tăcerii. „Dreptul la confidențialitatea informațiilor, consfințit de legislația în vigoare, nu permite detalierea cazurilor medicale decât în anumite condiții, strict reglementate și doar în fața autorităților abilitate”, au transmis cei de la Arcadia.

Sub semnătura doctorului Sorin Nistor, director medical Arcadia, în adresa trimisă către REPORTER DE IAȘI se mai arată: „În cazul despre care ați solicitat detalii s-au respectat întocmai protocoalele și procedurile medicale. Cazul se află în analiza Colegiului Medicilor”. Deci, nimic concret, niciun răspuns clar.

Chichirău-Viforeanu continuă să explice, pe site-ul Arcadia, cum se operează litiaza biliară

Doctorul Chichirău Viforeanu continuă să opereze la Arcadia, putându-te programa la el pe site-ul spitalului. Dacă răsfoiești acest site, vei găsi chiar și un scurt filmuleț, de 4 minute, în care medicul Chichirău explică, foarte succint, cum se diagnostichează litiaza biliară și cum se rezolvă chirurgical, adică exact operația în urma căreia Smaranda Donose a murit.

Oasele îi odihnesc în cimitirul din Huși, sus, pe deal, copiii au părăsit România, părinții ei au șapte luni de când plâng zi de zi, iar marea grijă a lui Dan Fiterman, patronul Spitalului Arcadia, este una singură: „Să nu se afle!”. Pasivitatea instituțiilor nu face decât să o omoare a doua oară pe Smaranda Donose, acea mamă frumoasă, de numai 37 de ani.

 „Există o mențiune la IML că nici măcar diagnosticul de colecist nu se confirmă. Au operat-o degeaba! Săraca fata mea, ce sănătoasă era, n-a stat niciodată în spital, doar când a fost mică a avut amigdalită...”
Tatăl Smarandei Donose, printre lacrimi

Mormântul Smarandei de la Huși. A intrat în spital pe picioarele ei, nici măcar diagnosticul n-avea să se confirme, conform IML, și a ieșit după o lună în sicriu, murind în chinuri

Rectorul UMF: „Operație minusculă, pacienții își revin în 1-2 zile”

„Vorbim de laparoscopie, o intervenție minim invazivă. Metoda clasică presupune o incizie de 20-30-40 cm, subcostal drept sau pe linia mediană supraombilical. Metoda laparoscopică presupune patru mici incizii de 5 și de 10 mm, sau chiar o singură incizie ombilicală de 3-4 cm, dacă este disponibil instrumentar de minilaparoscopie, având un efect atât funcțional cât și estetic foarte important pentru pacient. Meritul abordului laparoscopic este că a îndepărtat multe dintre suferințele celor operați. Datorită noii metode chirurgicale, operația este mai ușor de suportat pentru pacient, cu o durată de spitalizare scurtă, în medie de 1 sau 2 zile, cu cicatrici minuscule și fără disconfort dureros după operație”, prof. dr. Viorel Scripcariu, actual rector al UMF, într-un articol din ianuarie 2013 postat pe www.arcadiamedical.ro.

20.000 de lei ar fi fost cheltuielile familiei Donose la Spitalul Arcadia, pentru consultații, cele două operații și zilele de spitalizare, conform ziarului „Vremea nouă” din Vaslui

Chichirău a făcut inciziile sub control video

„Colecistectomia laparoscopică se practică sub anestezie generală. Pielea abdomenului este aseptizată. Chirurgul face o mică incizie de 10-12 mm aproape de ombilic.

În cavitatea abdominală este injectat dioxid de carbon (CO2), pentru a crea „camera de lucru”. Acest fapt facilitează observarea organelor interne cu laparoscopul, un sistem video introdus în abdomen. Chirurgul privește imaginile pe un monitor conectat la laparoscop.

Sub control video se fac alte 3 incizii de dimensiuni mici, pentru a introduce trocare și instrumente de lucru în cavitatea abdominală. Chirurgul vede și manevrează capetele acestor instrumente și efectuează astfel procedurile propuse.

La terminarea procedurii, CO2 este exuflat, instrumentele sunt extrase, se cos inciziile cutanate și se lipesc pansamente”, explică prof. dr. Viorel Scripcariu, actual rector al UMF, într-un articol din ianuarie 2013 postat pe www.arcadiamedical.ro.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: