fbpx
 
MRU și generalul Roman, armele secrete la PNL și PSD pentru Primăria Iași. Chirica e pe persoană fizică

MRU și generalul Roman, armele secrete la PNL și PSD pentru Primăria Iași. Chirica e pe persoană fizică


Două nume surpriză pentru alegerile locale din 2020. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și generalul Vasile Roman ar putea candida pentru funcția de primar al Iașului, fiecare susținut de câte o mare coaliție: una de dreapta și celalaltă de stânga.

Și unii din PSD l-ar dori pe candidatul partidului lui Ponta

USR-PLUS, PNL și chiar PMP vor să aibă un singur candidat la Primărie. Sunt vehiculate mai multe variante de a-l desemna: un fel de „primaries”, adică alegeri interne pe model american.

Sau varianta negocierii candidatului unic la pachet pe patru mari orașe: București, Iași, Craiova și Constanța, centre urbane care acum au primari de stânga.

A treia variantă este chiar cea a unei alianțe USR-PLUS-PNL cu liste comune pentru Primărie, Consiliul Local și Consiliul Județean.

Pe stânga, la PSD sunt anunțate patru nume de posibili candidați pentru Primărie. ALDE Iași l-ar putea nominaliza pe viceprimarul Radu Botez, iar Pro România (partid condus de Victor Ponta) pe Vasile Roman, variantă care este agreată chiar și de o parte dintre social-democrați care l-ar susține drept unic candidat al PSD - Pro România. În acest moment, lui Mihai Chirica, primarul în funcție, par să i se fi închis mai toate porțile de a intra într-un partid mare.

Ungureanu încă nu a dat un răspuns

Cea mai recentă informație din zona partidelor de dreapta este că se încearcă obținerea acordului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Ieșean get-beget, fost prim-ministru și fost director al Serviciului de Informații Externe, Ungureanu (51 de ani) locuiește acum la Viena împreună cu soția sa, medic de profesie.

Varianta de lucru cu Mihai Răzvan Ungureanu pare a fi susținută atât din zona USR-PLUS, cât și din cea a PNL. „Marele avantaj ar fi că Ungureanu n-ar veni din niciun partid și, astfel, s-ar evita discuțiile în contradictoriu, tensiunile din cele trei filiale”, a explicat o sursă de la vârful PNL.

Ungureanu, la care deja au ajuns emisari ai organizațiilor locale, nu a dat un răspuns ferm, deocamdată. Ieșit de aproape trei ani din prim planul vieții publice românești, pentru Ungureanu o candidatură cu succes la Primăria Iași ar însemna o resetare a carierei politice. În schimb, acesta ar avea rețineri în a se arunca într-o luptă locală, cu orgolii provinciale.


Rezervele dreptei
Dacă scenariul cu Ungureanu pică, desemnarea candidatului dreptei se complică. În mod clar și răspicat, din partea liberalilor și-a exprimat intenția de a candida Marius Bodea, actual deputat. „Niciodată nu m-am jucat cu intenția de a schimba conducerea PSD - Chirica din fruntea Primăriei care ține Iașul pe loc și acționează discreționar, pentru interesele private ale camarilei din jurul primarului și a PSD”, a spus Bodea.
În mediul politic ieșean, de câteva săptămâni se vorbește de faptul că și la USR și la PLUS ar exista pretendenți: Cosette Chichirău, șefa USR Iași ar fi una dintre variante, profesorul Silviu Gurlui, intens mediatizat (tot din partea USR) sau Daniel Șandru (fost secretar de stat, coordonator al departamentului Centenar din guvernarea Cioloș), ultimul pe filieră PLUS.

Încă se încearcă vot în două tururi

Cum ar putea fi desemnat candidatul comun al dreptei? În primul rând, există încă, cel puțin la nivel teoretic, posibilitatea ca toate aceste discuții și negocieri să fie evitate. Cu o singură condiție: să se revină la votul în două tururi în cazul alegerii primarului. „Am depus un proiect în Parlament pentru a reveni la alegerea în două tururi. Chiar cred că sunt șanse, mai ales că în ultima perioadă au existat semnale că și cei de la ALDE ar vota această inițiativă”, a declarat Cristina Prună (foto jos), deputat USR, pentru REPORTER DE IAȘI.

Sunt două condiții: Parlamentul să voteze proiectul de lege prin care se revine la votul în două tururi pentru funcțiile de primar și, în al doilea rând, acest lucru să se întâmple în sesiunea din toamnă. Asta deoarece legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de șase luni față de momentul scrutinului.

Alegeri după model american
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se vor căuta soluții pentru alegerea unui singur candidat de dreapta. „Ca ipoteză de lucru pentru 2020, mai mulți din USR am emis propunerea ca acest candidat al dreptei să fie ales în urma unor «primaries»”, a spus Prună.

Adică, un soi de alegeri preliminare, după model american care să funcționeze ca un tur 1 și să dea un singur nume în spatele căruia să se încoloneze toate partidele de dreapta. „Acum, toți suntem concentrați pe alegerile prezidențiale care vor urma. Însă, după acestea, în Comitetul Politic al USR vom pune în discuție și acest subiect”, a completat Cristina Prună, deputat USR.

Bodea vrea candidat PNL-USR-PLUS
Ideea unui candidat unic este promovată și de liberalul Bodea (foto jos). „Dacă forțele oneste anti-PSD din Iași își doresc cu adevărat o schimbare, atunci primul pas este să ne așezăm la aceeași masă. Dacă alegerile sunt într-un singur tur, «primul tur» trebuie să fie înainte de alegerile propriu-zise. Adică ar fi ideal să instituim un proces prin care să alegem candidatul unei eventuale alianțe anti-PSD pe baza unor criterii cât mai obiective și cuantificabile care să intre în alegeri și, împreună cu o echipă de aleși locali profesioniști, să schimbăm incompetența și corupția care s-au cocoțat în Primăria Iași. Sunt de acord să instituim un proces transparent pentru a vedea care candidat din partea PNL-USR-PLUS are cele mai mari șanse să câștige. Doar voință trebuie să existe”, a declarat Marius Bodea, președintele filialei municipale a PNL Iași.

Negocieri la nivel național

O altă variantă de negociere este împărțirea candidaților PNL și USR-PLUS pe cele patru mari orașe - Iași, Constanța, București și Craiova, conduse de trei primari PSD și un exclus din PSD, Mihai Chirica. Adică, în două orașe să fie candidați PNL susținuți de USR-PLUS și viceversa, în celelalte două să fie propuși candidați ai USR-PLUS cu sprijin liberal.
A treia variantă, mai greu de realizat, dar care nu a fost exclusă, este cea a constituirii unei mari alianțe PNL-USR-PLUS care să însemne candidat unic la Primărie, candidat unic la președinția Consiliul Județean (CJ), mai ales că s-a revenit la votul uninominal, și liste comune pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.

PMP este deschis la alianțe

Ideea de unic candidat al dreptei este agreată și de reprezentanții locali ai Partidului Mișcarea Populară (PMP). „Vom avea candidat propriu la Primărie și la Consiliul Județean, doar dacă nu vom fi parte a unei alianțe. Noi susținem din 2016 o alianță de dreapta, care să meargă pe un singur candidat și la Primărie și la CJ. Am dorit în 2016 inclusiv candidat comun la Primăria Pașcani. Deci, ca parte a unei alianțe politice, nu va fi nicio problemă să susținem candidați proveniți din celelalte partide ale acesteia”, a precizat Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Dacă se va ajunge la o astfel de înțelegere, PMP ar urma să primească în sprijinul susținerii candidatului unic fie un post de viceprimar, fie unul de vicepreședinte la CJ sau alte poziții de conducere în direcțiile deconcentrate.

În cazul în care nu se va ajunge la un acord, surse politice susțin că pentru funcția de primar își va asuma o candidatură Alin Aivănoaei, actual consilier județean și președinte al organizației municipale a PMP. Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean ar putea candida Petru Movilă, actual deputat, șeful organizației județene a PMP.

PSD: multe zvonuri și o lungă expectativă

Partidul care acum deține majoritatea în Consiliul Local (14 mandate din 27), PSD, nu are stabilit un nume pentru candidatura la Primărie. După excluderea din PSD a primarului Mihai Chirica, s-au vânturat mai multe variante. Acum, pe lista scurtă a posibililor candidați se află Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale a PSD, Camelia Gavrilă, deputat, Viorel Blăjuț, om de afaceri, și Tudor Ciuhodaru, recent ales eurodeputat.

„Candidatul pentru Primăria Municipiului Iași, mesajul și strategia de campanie pentru alegerile locale din anul 2020 trebuie să fie rodul unei decizii a echipei de conducere a organizației de partid. Astăzi, când mă uit în stânga și în dreapta, puțini sunt cei care vin la partid cu propuneri sau soluții pentru alegerile viitoare. Cred că ori sunt în perioada de concediu, ori stau în așteptare să vadă cum evoluează lucrurile, dar cu sigurantă în preajma alegerilor vor rupe ușa la partid. Atunci vom fi cei mai mulți!”, a spus Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale a PSD.

Pro România dă jos milităria din pod
Interesantă va fi și mutarea pe care o va face filiala locală a Pro România. Anunțul pe care Sorin Iacoban, coordonatorul organizației, l-a făcut acum câteva zile, într-o conferință de presă, pare să-i fi închis definitiv calea lui Mihai Chirica către acest partid. „Cu Mihai Chirica am avut negocieri de când am hotărât să facem filiala locală Pro România. Și știu că Victor Ponta, cred că de vreo trei ori, i-a făcut ofertă primarului Mihai Chirica (...). Astăzi, vă spun că oferta a expirat”, afirma Iacoban, care este coordonator Pro România Iași.
Drept candidat la Primărie din partea Pro România este avansată varianta Vasile Roman, fost general MApN. Acesta a fost comandant al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” în perioada 2010-2014.

Pe parcursul anului 2005 a fost comandant al Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, prezent în operaţia „Enduring Freedom VII” din Afganistan. Roman, ardelean la origine, este considerat chiar o variantă solidă pentru o eventuală coaliție de stânga Pro România – PSD.

Posibil să intre în joc și societatea civilă

O variantă surpriză ar putea fi anunțată și de societatea civilă, de asociațiile care militează pentru construcția de autostrăzi și pentru dezvoltarea Moldovei. Acestea ar putea avea propriul candidat. „Nu excludem, dar nu am luat încă nicio decizie. După vacanță, ne vom întâlni și vom lua o hotărâre”, a declarat Cătălin Urtoi, vicepreședinte al Asociației „Împreună pentru A8”.

Chirica pare în criză de soluții
Interesantă va fi cartea pe care va juca Mihai Chirica, primarul în funcție (foto jos). Analiștii politici susțin că o candidatură din postura de independent nu i-ar putea asigura numărul necesar de voturi pentru a-și înnoi mandatul. Deocamdată, venirea sa în PNL, USR-PLUS, PSD sau Pro România pare blocată, singura variantă clară disponibilă fiind ALDE. „A fost invitat de mai multe ori, dacă ar veni aș scăpa și eu de povara candidaturii”, a spus Radu Botez, viceprimar ALDE, în mai multe cercuri.

Însă, pentru Mihai Chirica nici filiala locală a ALDE nu va aduce un număr însemnat de voturi, deci câștigul ar fi mai degrabă pentru partid, nu pentru primar.

51,88%  - prezența la vot pe municipiul Iași la alegerile europarlamentare din luna mai 2019

În municipiul Iași, distribuția voturilor la europarlamentarele din mai 2019 a fost:

USR – PLUS = 37,24%

PNL = 18,6%

PSD = 14,99%

Pro România = 6,76%

PMP = 6,20%

ALDE = 3,06%

Article image
O decizie neașteptată: Marius Ursache (foto) a ieșit din acționariatul societății Grapefruit. Povestea acestei firme este a unor tineri deștepți care au făcut să se vorbească în toată lumea, cu admirație, despre afacerea lor. Ursache nu se oprește aici: proiectele apar în jurul lui ca într-o magie.
Autor cristi tanasa Reportaje 16 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: