Propunere PNL: 3.710.000 lei pentru achiziționarea de material didactic în creșele, grădinițele și școlile din Municipiul Iași

Propunere PNL: 3.710.000 lei pentru achiziționarea de material didactic în creșele, grădinițele și școlile din Municipiul Iași

În municipiul Iași, Primăria nu a asigurat niciodată fonduri pentru achiziționarea de material didactic în grădinițe, creșe și școli, chiar dacă legile statului român i-ar fi permis acest lucru.

Părinții (în multe cazuri chiar educatorii, învățătorii sau profesorii) au fost obligați să asigure acest material din fonduri proprii, fapt ce a generat un lanț de ilegalități și rularea, în ultimii ani, a milioane de lei „la negru”. Mai întâi, deoarece majoritatea părinţilor, nu au fost îndrumați de municipalitate și nu s-au  organizat în asociaţii care să vireze legal bani şi bunuri către grădiniţe și creșe, ci au adunat individual fonduri din care s-a achiziţionat materialul didactic.

La rândul lor, majoritatea grădiniţelor, creșelor și școlilor au acceptat aceste bunuri fără a pune la dispoziţia părinţilor (neorganizaţi în asociaţii) contracte de donaţie, astfel încât materialul didactic nu a intrat legal în grădiniţele, creșele și școlile din municipiu, așa cum ar fi firesc într-un sistem de învățământ civilizat.

Neexistând aceste acte de donaţie şi facturi, nu se ştie cine este proprietarul de drept al anumitor bunuri, mai ales al materialelor neconsumabile.

Liberalii își propun să stopeze aceste practici care se petrec continuu, beneficiind de acordul tacit al tuturor părţilor implicate (părinţi, grădiniţe, creșe, școli și administraţia locală).

Situaţia de faţă poate fi oprită doar prin finanţarea din bugetul municipiului Iași a materialului didactic şi prin asumarea acestui gen de cheltuieli, pe termen lung, de către Consiliul Local Iași. Noi vrem ca fiecare copil din creșele publice să beneficieze de creioane colorate, acuarele, pensule, hârtie, mărgele, abac, hărți. Vrem ca fiecare copil de la grădiniță și din clasele I-IV să beneficieze de table magnetice, cărți, planșe și jocuri didactice sau cu obiecte necesare în sălile de sport, creioane colorate, acuarele, pensule, cărți de colorant, hârtie, hărți. Vrem ca fiecare copil din clasele V-XII să beneficieze de planșe, hărți, mulaje, instrumente muzicale, accesorii pentru pictură, PC-uri, laptopuri, ustensile și consumabile pentru laboratoare de chimie, fizică, biologie, robotică, mingi pentru practicarea fotbalului sau baschetului, echipamente sportive etc. După propunerea achiziționării a 700 de videoproiectoare pentru școlile din Municipiul Iași, care s-a materializat în cursul acestui an, am venit cu o altă propunere de sprijinire a actului educațional ieșean”, a spus Marius Bodea, deputat PNL și președintele liberalilor din Municipiu.

Astfel, propunerea liberalilor presupune alocarea de la bugetul local a unei sume de 3.710.000 lei pentru achiziționarea de material didactic în creșele, grădinițele și școlile din Municipiul Iași.

Din experiența personală, am observat că în școlile din Municipiu, mai ales cele din cartiere, există o penurie de materiale didactice necesare unui act educațional plăcut și atractiv. Copiii încă fac ”chetă” să cumpere mingi de sport. Profesorii pun bani de la ei pentru achiziționarea de hârtie, tuș, cărți, planșe, creione colorate. Părinții strâng bani pentru achiziționarea de table magnetice, videoproiectoare, televizoare care să fie folosite la lecțiile din clasă, laptopuri etc. Deși legea spune că învățământul este ”gratuit”, în realitate lucrurile nu stau deloc așa”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local și inițiatorul proiectelor de hotărâre pentru achiziționarea de material didactic în creșele, grădinițele și școlile din Municipiul Iași.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
Go to top