fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Ștefan Timofte e un primar orientat spre investiții. Tomești are cel mai rapid ritm de dezvoltare a infrastructurii din Zona Metropolitană Ștefan Timofte e un primar orientat spre investiții. Tomești are cel mai rapid ritm de dezvoltare a infrastructurii din Zona Metropolitană

Timofte propune Vlădiceniul ca suburbia perfectă: asfalt, apă, canal, gaz, aer curat, acces rapid


Investițiile de la Tomești depășesc toate celelalte comune din Zona Metropolitană. Vlădiceni, cu două dealuri înverzite, oferind o panoramă idilică, e la 7 km de Palas și încă nu e aglomerat: are doar 300 de gospodării. Are toate utilitățile și asfalt proaspăt. Calea Chișinăului, cu benzile sale duble, cu sensuri unice, e mult mai rapidă decât Buciumul sau Șoseaua Nicolina. În 10 minute ai ajuns din Centru. Toate celelalte investiții din Tomești, din fonduri europene și PNDL, se desfășoară cu mare viteză.

La un sfert de oră de mers cu mașina din Centrul blocat al Iașului, ascunsă după dealul care te întâmpină la intrarea în Tomești, se află o suburbie încă nedescoperită. În satul Vlădiceni există și acum doar 300 de gospodării, ieșenii iar ieșenii nu se opresc aici decât pentru a ajunge la mănăstire.

Primăria Tomești aproape a terminat investițiile în infrastructură, iar dezvoltarea viitoarei Centuri a orașului, pe la Trei Fântâni, ar aduce și apariția unui pasaj rutier în zonă.

Milioane de euro băgate în infrastructura din Vlădiceni

Miile de gospodării de pe toate dealurile din jurul Iașului au îngreunat enorm traficul, pe oricare dintre rutele de ieșire din Iași. Dar, la doi pași de centrul orașului, există încă o zonă din care se poate ajunge rapid, prin Zona Industrială, până în centru: Vlădiceni.

Sat din componența comunei Tomești, Vlădiceni este încă neexploatat.

„Vlădiceni este un sat cu apă, canalizare și, de anul trecut, gaz metan”, explică primarul din Tomești, Ștefan Timofte.

Au existat investiții mari în trecut: drumul comunal asfaltat integral, în 2014, când Primăria a luat un proiect PNDL de 9,7 milioane de lei pentru 3 drumuri (Tomești – Vlădiceni, Tomești – Goruni, Tomești – Chicerea).

Branșamentul de apă are deja 13 ani, cel de gaz este din 2018.

„Pentru 2020 am prins proiecte de extindere de rețea de gaz metan la Vlădiceni și de asfaltare pe strada Sfântul Nicolae. În total, sunt pentru anul viitor proiecte de asfaltare la Compania Națională de Investiții, pe toată comuna, de 4,5 milioane de euro – 12,9 km de drumuri”, ne-a declarat directorul Primăriei Tomești, Liviu Ciulei.

Vlădiceni ar fi pe traseul viitoarei Centuri, iar autoritățile din Tomești au fost informate despre realizarea unui pasaj rutier în zonă. „Ar urma să fie un pasaj care ar scurta inclusiv timpii de așteptare pentru cei din Tomești care merg spre oraș și au de așteptat la barieră”, declară Ștefan Timofte.

Asfalt proaspăt pe toate drumurile care fac legătura între satele comunei, cu trotuare

Investiții europene de peste un milion de euro

Comuna Tomești derulează un proiect european de asfaltare pe 8 drumuri din comună, dintre care 5 au fost deja finalizate.

„Sunt drumuri din satul Tomești, făcute pe stardarde moderne, cu trotuar. În satul Tomești sunt Șoseaua Veche, Aleea Viilor, Releu, Centrul de Zi, în cartier avem Crizantemelor, în Chicerea Coasta Morii și Speranței. Valoarea totală a proiectului este de 6 milioane de lei, finanțarea noastră este de 1 milion de lei, restul vine de la UE”, mai spune Liviu Ciulei.

Tot cu fonduri europene sunt realizate și trotuarele de la Sala de Sport Tomești până la Primărie. Proiectul costă 1,2 milioane de lei, Primăria contribuind cu 350.000 de lei.

De la Uniunea Europeană sunt și 159.000 de euro cu ajutorul cărora este reabilitat și dotat Centrul de Zi Sfânta Maria din Tomești. Contribuția locală este de 96.500 de euro.

Noul dispensar din Chicerea. N-a intrat pe PNDL, Primăria l-a făcut rapid din fonduri proprii

Dispensar din fonduri proprii

„Am avut și proiecte de dispensare pe proiecte, au picat, le-am făcut din fonduri proprii până la urmă”, explică angajații Primăriei Tomești.

Un astfel de dispensar abia finalizat, din fondurile proprii, este cel de la Chicerea. Investiția a trecut de 200.000 de lei, la cheie, cu tot cu mobilierul și dotările interioare.

„Este unul dintre exemplele în care am utilizat bugetul propriu de investiții din comună”, explică primarul Ștefan Timofte.

Terenul sintetic din Vlădiceni, altă investiție a Primăriei. Iașul încă nu are terenuri în cartiere, deși primarul Chirica a tot promis

PNDL: 12 milioane de lei pentru extinderea canalizării

Unul dintre proiectele importante ale Tomeștiului a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL. Comuna a depus un proiect pentru extinderea canalizării și acesta a fost aprobat.

„Sunt aproape 12 milioane de lei ce vor fi alocați pentru canalizări din satele Tomeștiului”, spune directorul Primăriei Liviu Ciulei.

Din aceste fonduri, cofinanțarea Primăriei Tomeșți este de 350.000 de lei, restul sumei fiind alocată de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Vlădiceniul e o vale între două dealuri pitorești și are toate utilitățile necesare într-un mediu urban modern

Aplicație mobilă cu avertizări pentru toți locuitorii

Primarul Mihai Chirica poate trage un ochi spre Tomești. Comuna și-a dezvoltat propria aplicație mobilă, pe platforma City Health. Aceasta va fi folosită și pentru a transmite mesaje importante către locuitori, avarii, alerte, informații utile.

„Pot fi transmise inclusiv informații despre blocaje în trafic, accidente, întreruperi de apă, de gaz. Tot ce poate afecta activitatea zilnică putem urca în această aplicație care emite alerte pe telefoanele mobile. Lucrezi în Iași și vezi de acolo că s-a întâmplat ceva în zona casei, nu are rost să te grăbești spre casă, mai poți sta la cumpărături. Proiectul Tomești Smart City vine mănușă pentru a informa cetățenii și pentru a putea fi transmise sugestii și reclamații”, mai spune primarul Ștefan Timofte.

Accesul pe aplicația City Health este gratuit.

În plus, a fost depus deja proiect pe Wifi4EU, o inițiativă ce se adresează primăriilor, bibliotecilor, centrelor de sănătate pentru obținerea de fonduri europene necesare punctelor de acces la Internet.

„Când s-a dat startul la program, la ora 00.00, aveam dosarul pregătit. Cred că la un minut după aceea aveam aplicația urcată pe site, este impsobil să nu primim banii”, a mai spus directorul Liviu Ciulei.

Concret, UE finanțează, cu 15.000 de euro, achiziționarea de echipamente pentru puncte de acces internet gratuit. Primăria Tomești ar urma să suporte doar costurile abonamentelor, iar în zona comunei există internet de mare viteză pe fibră optică.

Article image
În februarie, primarul anunța o colaborare cu Universitatea Tehnică pentru soluții de trafic în Iași. Proiectul trebuia plătit cu 300.000 de lei și UTI trebuia să furnizeze soluții de trafic până la finalul anului. Lunile au trecut una după alta, decontările sunt zero, soluții sunt doar pentru două probleme punctuale din trafic. Atât a solicitat Primăria până acum, pentru că se lucrează pe bază de comandă. Din vorbe, primar...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 30 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30