Tânăr indigen, apărător al pădurii amazoniene, împușcat în cap de tăietorii ilegali de lemne

Tânăr indigen, apărător al pădurii amazoniene, împușcat în cap de tăietorii ilegali de lemne


Un tânăr indigen din Brazilia, apărător al pădurii amazoniene, a fost ucis într-o ambuscadă a tăietorilor ilegali de lemne, care l-au împuşcat în cap. Un alt indigen a fost rănit, dar a reuşit să fugă. Poliţia spune că şi unul dintre tăietorii de lemne a fost ucis în confruntare.

Paulino sau „Lupul”, cum îi spuneau cunoscuţii, era unul dintre Gardienii Pădurii - indigeni care luptă cu cei care taie copacii în rezervaţia în care trăiesc. Ştia că are duşmani periculoşi. Înaintea sa au mai fost ucişi şi alţi „gardieni”.

„Uneori mi-e frică, dar nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi de frică, trebuie să ridicăm capul și să acționăm. Suntem aici să luptăm”, spunea Paulino, din tribul Guajajara, la 17 septembrie 2019.

Tăietorii de lemne şi-au înteţit activitatea de când la conducerea Braziliei a ajuns preşedintele de dreapta Jair Bolsonaro, care a promis că va deschide calea exploatării zonelor protejate. Indigenii spun că guvernul i-a lăsat singuri în faţa celor care invadează şi distrug.

„Ne apărăm pământurile și viața de pe el, animalele, păsările, triburile de aici. Este prea multă distrugere. Copaci sănătoși cu lemnul tare ca oțelul sunt tăiați și duși de aici”, mai spunea Paulino.

Acum câteva luni, liderul tribului ceruse ajutor statului brazilian să le protejeze vieţile, spunând că sunt terorizaţi de ucigaşi plătiţi.

„Tăietorii au plătit oameni înarmaţi să ucidă gardieni din rezervaţia Arariboia. Suntem îngrijoraţi din cauza ameninţărilor. Au tras în unele dintre casele gardienilor. Noi nu vrem război, vrem să rezistăm. Aici în Arariboia trăiesc două triburi: Guajajara şi Awa, unele dintre cele mai ameninţate din lume”, spunea un lider de trib.

Puţini autori ai crimelor făcute de cei care pradă pădurea sunt pedepsiți de justiţie, iar defrişările, mineritul și exploatarea agricolă a terenurilor, adesea efectuate ilegal pe terenuri protejate, îi îmbogăţesc pe afaceriştii fără scrupule. După incendiile masive din această vară se estimează că 17% din pădurea tropicală a dispărut deja.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top