fbpx
Print this page
Dumitru Oprea: România, după 30 de ani de libertate!

Dumitru Oprea: România, după 30 de ani de libertate!


Se împlinesc anul acesta 30 de ani de la căderea comunismului. Sunt trei decenii în care România s-a schimbat profund. Drumul pe care am intrat, cu toate șovăielile noastre, ne-a adus poate în cea mai bună situație istorică pe care am avut-o vreodată. Suntem parte a Uniunii Europene și a NATO, într-o țară deschisă, ai cărei cetățeni pot călători liniștiți către orice colț al Europei.

După întunericul și frigul, la propriu și la figurat, în care ne-am aflat în timpul dictaturii comuniste, cea care îi obliga pe românii să țină gura închisă și capul în pământ, am ajuns ca în 2019 să prețuim cu adevărat ce înseamnă democrația și statul de drept, demnitatea și dreptul cetățenilor de a vota. Vorbim de un vot liber, care contează, de implicarea românilor în evoluția țării, iar nu de votul de fațadă practicat anterior. Această lume democratică a adus și responsabilități, nu puține, nici ușoare, care îi înspăimântă pe unii, obișnuiți cu bunul plac și cu obediența pe care le-au moștenit de la PCR.

30 de ani au fost prea puțini pentru ei ca să înțeleagă de ce lumea lor a dispărut. Servilismul i-a făcut pe aceștia și pe urmașii lor să nu priceapă multe lucruri. Servilismul i-a făcut pe aceștia și pe urmașii lor să încerce să ne abată de la calea pe care ne-am ales-o. Vot după vot, românii aleg resetarea politică a țării.

La nivel economic, traseul democratic ne-a dus de la un PIB de 54 de miliarde de dolari în 1989 la unul de patru ori mai mare. Bunăstarea românilor și calitatea vieții lor au crescut destul de mult. Este clar că mai sunt multe lucruri de făcut, că diferențele sociale mari sunt la extreme, că economia are nevoie de dezvoltare și investiții.

În aceste condiții, ne întrebăm cum mai pot să apără în spațiul public nostalgici după vremurile apuse? PSD a ajuns la minimul voturilor exprimate prin responsabilitatea asumată de majoritatea românilor de a merge la urne. Acesta este adevăratul câștig al perioadei tulburi pe care încă o traversăm. Iar acum avem o șansă de a scăpa de instituțiile slabe, de a îndepărta corupții de la cârma lor, de a ne reseta statul. Acesta este planul președintelui Klaus Iohannis în al doilea său mandat, în care va fi însoțit de forțele politice ce s-au împotrivit PSD. Neuitând nici o clipă de unde am plecat, trebuie să arătăm că nu am pierdut direcția pentru care au suferit atât de mulți români! Forțele democrației vor asigura o adevărată integrare europeană și dezvoltarea României pe termen lung. Nu va fi un drum ușor, dar este drumul cel bun!

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL de Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare