fbpx
Dumitru Oprea: Guvernarea PNL își îndeplinește promisiunile și modernizează România

Dumitru Oprea: Guvernarea PNL își îndeplinește promisiunile și modernizează România


În ultimii ani, una dintre cele mai reclamate probleme de societatea civilă și partidele democratice o reprezintă alegerea primarilor într-un singur tur. Este o problemă de reprezentativitate, existând situații când unii candidați au ajuns primari cu votul a doar 9-10% din totalul populației. Ori astfel de cazuri nu trebuie să se mai repete!

Asumarea răspunderii de către guvernul PNL în această problemă nu înseamnă neapărat un act de curaj, cât unul de normalitate și de redare a încrederii cetățenilor în liderii politici care guvernează în interesul oamenilor, nu al baronilor locali. Alegerea primarilor în două tururi a fost un cartof fierbinte pentru mulți politicieni, dar parteneriatul puternic dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban poate rezolva această situație.

Democrația înseamnă reprezentativitate, înseamnă că votul fiecăruia este folosit pentru a alege un drum pe care și-l dorește majoritatea populației. Însă, când această decizie a cetățeanului este limitată la un singur tur, el nu își poate vota candidatul preferat, ci îl oferă unuia dintre cei cu cele mai mari șanse de a câștiga. În esență, este o manipulare a reprezentativității și o derivă de la democrație. Cu două tururi de scrutin, fiecare candidat la primărie își încearcă șansele în fața electoratului, iar în final câștigă candidatul care reușește să strângă o coaliție în jurul său, devenind reprezentatul unei majorități clare de 50% plus 1.

Este limpede că România are nevoie de modernizarea întregului sistem electoral, iar PNL a demonstrat, prin alegerile prezidențiale, că este capabil să pună în aplicare soluții optime. Felul în care s-a desfășurat votul din Diaspora în cadrul celor două tururi ale alegerilor prezidențiale a dat românilor șansa să fie parte integrantă a vieții politice interne, iar votul lor a contat enorm în rezultatul final.

Așadar, guvernul Orban vine din nou în fața Parlamentului și riscă o moțiune de cenzură în numele unui drept al românilor: acela de a-și alege cu o majoritate calificată primarul! Este un moment cheie, o hârtie de turnesol care ne va arăta cine sunt cu adevărat politicienii ce susțin democrația și cine sunt cei ce își bat joc de voința cetățenilor.

Pentru PNL, așa cum am arătat în toți acești ani sub apăsarea guvernărilor PSD, democrația și statul de drept sunt priorități absolute. Ne-am angajat în fața românilor să le susținem și să le întărim! Prin aceasta, votul va fi încurajat, iar fiecare alegător va avea propria voce, fie că vorbim de alegerile locale, fie că vorbim de cele generale.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL de Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top